ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE

23.10.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Ponedjeljak, 23. 10. 2023. u 19 sati

Predstavljanje knjige

ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

U ponedjeljak, 23.10.2023. u 19 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5 održat će se promocija knjige „Znanost i umjetnost doživljaja hrane“ autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, znanstvenice iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose. 

Knjigu će predstaviti dr. sc. Ana Havelka Meštrović, prof. dr. sc. Feđa Vukić i Mišo Nejašmić (Jesenski&Turk), uz mini izložbu Pauline Jazvić i Tomislava Ostrmana.

Knjiga u izdanju kuće Jesenski i Turk usredotočuje se na ekonomiju doživljaja te objašnjava načela njihovog kreiranja, a ključ je u uključivanju svih pet osjetila u gastro doživljaj. Na više od 200 stranica kroz 5 glavnih poglavlja opisuje pravila stvaranja doživljaja u gastronomiji (Hrana u ekonomiji doživljaja), iznosi činjenice o vezi mozga i hrane (Veza mozak – hrana), pruža konkretne naputke za stvaranje višeosjetilnih gastro doživljaja uz poneke recepte (Kreiranje gastronomskog doživljaja), objašnjava važnost hrane kroz brendiranje, gastrodiplomaciju i turizam (Hrana i identitet), te istražuje ulogu hrane u raznim vrstama umjetnosti odnosno predstavlja primjere stvaranja umjetnosti pomoću hrane (Hrana i umjetnost). Ako ste se ikada zapitali koja je veza između vašeg mozga i hrane, zašto neki ljudi uživaju jesti ljuto, osjećamo li svi isto pri konzumaciji pojedine hrane, zašto djeca odbijaju jesti povrće, ili mogu li boja i oblik tanjura utjecati na okus hrane, odgovore potražite u knjizi, uz još mnogo intrigantnih činjenica. Knjiga je pisana kao znanstveno-popularno djelo za koju je predgovor napisao naš poznati chef David Skoko. Osjetilni dizajn same knjige osmislila je Minus Minus agencija, a na predstavljanju će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni. Knjiga je prvenstveno namijenjena onima koji rade u ugostiteljsko-hotelijerskom sektoru, kulturi i turizmu, ali i za umjetnike, gurmane i ljubitelje hrane. Bit će od velike koristi i studentima kulturno-umjetničkih i turističkih usmjerenja, marketinga, a kroz neke teme i studentima psihologije, etnologije, političkih znanosti i umjetničkih usmjerenja. Konačno, primjenjiva je i u svakodnevnom životu i primjerena za svakog tko želi ljepši i ugodniji život.