Predavanje - KAJSA EKIS EKMAN

21.04.2023. u 17:00 h petak

U petak, 21. travnja 2023. godine od 17:00 do 18:30 sati u Kulturno informativnom centru, u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA i Centra za građansku hrabrost iz Zagreba održat će se predavanje i razgovor s švedskom feminističkom spisateljicom i novinarkom Kajsa Ekis Ekman. Razgovor će voditi Nada Peratović.  
Predavanje i diskusija će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Kajsa Ekis Ekman, predstavit će nam teme koje je obradila u više svojih knjiga a koje predstavljaju aktualne feminističke teme bitne za osvještavanje uzroka nasilja nad ženama: prostituciju, trgovanje seksom, surogatstvo i rod, te kako navedeni oblici opresije utječu na položaj žena. Kajsa Ekis Ekman uspoređuje seksualnu industriju i industriju surogat 'majčinstva' te kako oboje komodificiraju ženska tijela. Kritizira pojam "seksualnog rada" kao neobično savezništvo između neoliberalne desnice i postmoderne ljevice, koje se koristi za legitimiranje seksualne industrije. Ona također tvrdi da "sindikate za seksualne radnice" u mnogim slučajevima financiraju makroi, države i akademici, a oni imaju vrlo malo veze s radničkom borbom.

Kajsa Ekis Ekman švedska je spisateljica, novinarka i aktivistkinja rođena 1980. u Stockholmu. Autorica je nekoliko knjiga o patrijarhatu i kapitalizmu te o tome kako se ta dva sistema isprepliću. Kajsa Ekis Ekman je pisala za različite medije: švedske dnevnike Dagens Nyheter,  Aftonbladet, također za Guardian, TruthDig, Feminist Current i druge... Kolumnistica je u norveškim novinama Klassekampen, često o pitanjima koja se odnose na geopolitiku, Latinsku Ameriku i politiku privatizacije. Na temu nasilja prema ženama uključivši prostituciju, partnersko nasilje, surogatstvo održala je više od tisuću predavanja u zemlji i inozemstvu, uključujući Sydney Festival of Dangerous Ideas, Evropskom parlamentu, Francuskom parlamentu, Zastupničkom domu u Meksiku, Feminističkom festivalu BeFem u Beogradu, kampanji Turn Off the Red Light u Massachusetts, Battle of Ideas UK, Universidad Complutense de Madrid i Universidad de Alicante,  i dr. Godine 2021. govorila je na online stručnom sastanku  u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA iz Zagreba na temu Povezanost prostitucije i trgovanja ženama: zašto odabrati abolicionistički pristup?,  Iskustva Francuske, Švedske i Hrvatske.

Napisala je tri knjige, a njezina prva knjiga Biti i biti kupljena – prostitucija, surogatstvo i podijeljeno ja (Spinifex, 2013.) objavljena je na pet jezika. Ukradeno proljeće (Kedros, 2014.) opisuje kako je euro kriza utjecala na grčko gospodarstvo i predstavlja kritiku mjera štednje Trojke. Njezina najnovija knjiga O značenju spola (Spinifex) objavljena je na švedskom, španjolskom i engleskom jeziku i  bavi se teorijom rodnog identiteta i njezinim implikacijama za žene, djecu, homoseksualne osobe.

Kajsa Ekman će potom potpisivati svoju najnoviju knjigu “On the Meaning of Sex: Thoughts about the New Definition of Woman” koju je sa švedskog prevela i objavila australijska izdavačka kuća Spinifex.