Počinje Slavic Soundwalking - inovativni književni projekt

12.03.2023. u 10:00 h nedjelja

Projekt “Slavic Soundwalking” promovirat će južnoslavensku književnost putem interaktivne mobilne aplikacije aktivirane na javnim površinama Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Putem mobilne aplikacije korisnici će slušati niz kratkih priča autora iz Hrvatske, Srbije i Slovenije ekskluzivno napisanih za ovaj projekt kako bi zajednički gradili memoriju vremena u kojem su nastale. Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Kreativna Europa,a provodi ga konzorcij partnera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Nositelj projekta Slavic Soundwalking je Kulturno informativni centar  (KIC) iz Zagreba, a okupljeni partneri su umjetnička organizacija YELO-za interdisciplinarni umjetnički proces iz Zagreba, Heartefact fondacija iz Beograda, Kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, uz sudjelovanje pridruženog partnera - Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

Cilj ovog digitalnog projekta je doprinijeti transnacionalnoj cirkulaciji književnog sadržaja potičući kulturni dijalog kroz suvremeno književno stvaralaštvo Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Promičući književni sadržaj jednostavnim aktiviranjem mobilne aplikacije Slavic Soundwalking u javnom prostoru doprinosi se digitalizaciji književnog stvaralaštva, popularizaciji slavenskih jezika, održivosti i društvenoj uključivosti te daljnjem razvoju inkluziviteta za sve one koji imaju prepreke u konzumaciji kulturnog sadržaja. U tom cilju književni sadržaji bit će prevedeni na znakovni jezik, a mobilna aplikacija prilagođena slijepima i slabovidnima. Također, književni sadržaj interpretiran na engleski jezik bit će zanimljiv i turistima.

Tijekom provedbe projekta, a u sklopu pokretanja mobilne aplikacije, partneri će u svojim glavnim gradovima  2024.godine realizirati različite projektne aktivnosti; otvorene radionice, tribine, predavanja i soundwalking - zvučne šetnje sa ciljanom publikom.

 

Ovaj sadržaj ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije i izražava isključivo stajalište autora i partnera te se Komisija ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njemu nalaze.

 

undefined