Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: Mistični Zagreb

24.01.2019. u 19:00 h četvrtak

Zagreb je prožet simbolima u arhitekturi koji svjedoče o utjecaju društava prožetih ezoterijom čiji su članovi bili mnogi arhitekti koji su u 19. stoljeću gradili donji grad. Je li taj utjecaj ikad nestao? Slična se simbolika može pratiti i u razvoju grada u 21. stoljeću, a simboli su ucrtani i u sam tlocrt grada. Iščitavanje tog zagrebačkog koda, ugrađenog i u romane Marije Jurić Zagorke, vodi sve do njegovih prapočetaka i veza s drevnim misterijskim kultovima koji su ostavili neizbrisiv trag na tlocrtu i krajoliku Zagreba, a možda i potaknuli njegov nastanak.

više...
Tribine

Drago Jakovčević: ZAROBLJENI U ILUZIJAMA GLOBALIZACIJE

29.01.2019. u 19:00 h utorak

Hrvatska je 2013 pristupila članstvu EU u očekivanjima boljih uvjeta življenja za svoje građane, smanjenja nezaposlenosti i siromaštva uz povećanje stabilnosti gospodarskog te sigurnosti političkog sustava. A jesu li očekivanja ispunjena, te koji su razlozi da još živimo zarobljeni u iluzijama globalizacije doznat ćete na ovoj tribini!

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića: ZDRAVSTVO NAŠE SVAGDAŠNJE- STANJE I PERSPEKTIVE

04.02.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Gosti: Ines Strenja, Trpimir Goluža, Nikica Gabrić

Kakva je kvaliteta zdravstvene skrbi u Hrvatskoj? Je li zdravstveni sustav dobro organiziran? Kakav je odnos struke i politike? Koliko je izražen kadrovski manjak, čime je izazvan i kako ga kompenzirati? Mogu li se smanjiti liste čekanja? Aktualni problemi u zdravstvu – od slučajeva Zaprešić i Metković do porasta nadriliječništva i pitanja skupih lijekova (Spinraza). Zašto se ukida obvezni staž za mlade liječnike? Je li naš zdravstveni sustav financijski održiv i kakva mu je perspektiva?

O tim i drugim temama vezanim uz hrvatsko zdravstvo moderator dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine.

više...
Tribine

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom TRADICIONALNO BALKANSKO VJEŠTIČARSTVO

14.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Gost: Goran Šarić

Od najdavnijih vremena, koja još samo kao daleke vatre trepere u kolektivnoj podsvijesti ljudskog roda, čovjek je pokušavao objasniti svijet oko sebe i sebe u njemu. U prividu kaosa i nereda naši su daleki preci počeli naslućivati prve zakone, principe i redoslijede, na sličan univerzalni način kako se to zbivalo i na drugim dijelovima svijeta. No, dolazak kršćanstva stvorio je neobičnu simbiozu s drevnim vjerovanjima s jedne strane, i proganjanje nekih oblika drevnog svjetonazora s druge strane. Drevne vještine koje su proizlazile iz starog svjetonazora, kao i svjetonazor sam, našle su se na udaru, a naziv 'vještica' postao je opasan za znalce tih vještina. No, i vještine i šamanski koncepti svijeta preživjeli su na razne načine i u raznim oblicima i do najnovijeg doba.

više...
Tribine

Tribina Marije Ott Franolić - Novi ženski glasovi: Eimear McBride

20.02.2019. u 19:00 h srijeda

Roman "Manji smo boemi" irske spisateljice Eimear McBride stilski je neobičan tekst o pomaknutoj ljubavnoj vezi, o sazrijevanju mlade djevojke, njezinoj potrazi za vlastitom seksualnošću i emocionalnošću. Napisan je jednim novim jezikom - zgusnutom sintaksom, visceralnim stilom koji skraćuje put od teksta do doživljaja stvarnosti.

Prevoditeljica dr. sc. Anda Bukvić Pažin i književna teoretičarka dr. sc. Maša Grdešić pokušat će roman rasvijetliti s raznih strana.

više...
Tribine

Tribina / SPOMENIK I SKULPTURA - predavač: Nikola Vudrag

21.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Tribina će se baviti odnosom javne skulpture i umjetničkog djela slobodne galerijske forme te domaćom i svjetskom spomeničkom baštinom. O javnom umjetničkom radu i publici kao njegovom integralnom dijelu, statusu hrvatske suvremene likovne umjetnosti, spomeničkoj plastici naših područja te ulogom umjetnika u odnosu na hrvatski standard i manjak općeg umjetničkog angažmana govorit će Nikola Vudrag, umjetnik koji je u posljednje vrijeme privukao veliku medijsku pozornost svojim uspjehom na pariškoj likovnoj sceni.

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića: Izazovi suvremene arhitekture

26.02.2019. u 19:00 h utorak

Gost: Saša Begović (3LHD)

Arhitektura u 21. stoljeću postaje kompleksan proces projektiranja tehnološki napredne, socijalno višeslojne i ideološki zahtjevne svakodnevice. Kako na izazove novog vremena arhitekti mogu dati odgovore? Kako odgajati i educirati mlade generacije koje bi svojim zgradama i urbanističkim rješenjima trebale biti spremne za ubrzanu budućnost? Na ta će pitanja, kroz kritičko-diskusijski dijalog i vizualno zanimljive prezentacije, pokušati dati odgovore voditelj tribine Alen Žunić i gost, renomirani arhitekt Saša Begović (3LHD). Istraživanje i detaljne analize problema gradova i teritorija, internacionalna umreženost te predavačka iskustva sa Harvarda, Cornella ili ETH u Zürichu, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na ovoj tribini.

više...
Tribine

IMA LI ŽIVOTA PRIJE SMRTI? Predavač: Robert Torre Moderator: Neven Kepeski

07.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Predavač: Robert Torre
Moderator: Neven Kepeski

U svojoj novoj knjizi Ima li života prije smrti?, Robert Torre sudi život iz samog života. Pokazuje što se iz ovog sada-i-ovdje života, može reći o ovom sada-i-ovdje životu. Iako psihijatar i psihoterapeut, ovdje istupa kao svojevrsni stručnjak za ljudsko iskustvo, utemeljen u filozofiji egzistencijalizma. Utoliko je ovo nesvakidašnja knjiga samopomoći, s jasno izloženim odgovorima na pitanja što je život i kako ga živjeti.
Robert Torre je zagrebački psihijatar, autor nekoliko knjiga s područja psihijatrije ovisnosti te u javnosti zapaženog kritičkog pamfleta Prava istina o psihijatriji.

više...
Tribine

Ciklus SocioLogiranje - Predstavljanje knjige PROIZVEDENO U HRVATSKOJ - TRANZICIJA HRVATSKE TEKSTILNE INDUSTRIJE

12.03.2019. u 18:00 h utorak

Autorica: Ivana Biočina; Voditelj: Goran Batina

Sudjeluju: doc. dr. sc. Silva Kalčić, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu, mag. oec. Bojan Nonković, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i mag. ing. Ivana Biočina, autorica
Ivana Biočina kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražuje i prikazuje kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu, nalazeći se pritom na iznimno značajnom mjestu – „između“ Europe i Istoka. Nadalje, otkriva nove tendencije vraćanja tekstilne industrije u Europu uz shvaćanje da se država ne može oslanjati samo na uslužni sektor već da osnova mora biti u proizvodnji. Knjiga Proizvedeno u Hrvatskoj.
Knjiga predstavlja jedinstveni, dosad nenačinjen, nepostojeći te stoga znanstveno vrijedan i inovativan pregled povijesti i suvremenosti tekstilne industrije u Hrvatskoj.

više...
Tribine

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom: TAJNA PREDAJE DOGONA

14.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Afrički narod Dogoni učinila je svjetski poznatim knjiga Roberta Templa Tajna zvijezde Sirius. Taj veliki svjetski hit s početka 1970-tih interpretirao je dogonsku predaju kao znanje o zvijezdi Siriusu. No, proslavio je i rad francuskih antropologa iz prve polovice 20. stoljeća te upoznao širu publiku s nekima od glavnih junaka i elemenata dogonske predaje o nastanku njihve kulture. Dogoni i danas govore o ribolikom biću zvanom Nomo koje se spustilo s neba i naučilo ih svemu što znaju. Dogoni imaju unutarnji i vanjski sustav znanja. I dok je za vanjski sustav neosporno da sadrži znanje o sunčevu sustavu, unutarnji sustav znanja je taj koji je privlačio posebnu pažnju, pogotovo dogonski simbol zvan „Oval svijeta”, koji možda sadrži priču o životu samom...

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC: SVETOST U ČEKAONICI POLITIKE

18.03.2019. u 19:00 h ponedjeljak

U kojoj fazi se nalazi proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca? Koja je bila svrha formiranja mješovite komisije sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom? Koje su točke prijepora oko njegove uloge tijekom Drugog svjetskog rata? Što nam Stepinčev slučaj govori o karakteru jugoslavenskog komunističkog režima?
O tim i drugim temama vezanim uz bl. Alojzija Stepinca dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine, među kojima su i autori knjiga o kardinalu Stepincu, teolozi, povjesničari i članovi mješovite komisije: dr. sc. Robin Harris, dr. sc. Mario Jareb, dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Željko Tanjić

više...
Tribine

ŽIVJETI FOTOGRAFIJU – ČAROLIJA TRENUTKA

21.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Predavač: Marko Vrdoljak

Marko Vrdoljak, profesionalni fotograf sa dugogodišnjim iskustvom, ovim predavanjem odvest će nas u najintimnije tajne odnosa između umjetnika i mjetnosti koju živi. Kroz primjere brojnih fotografija snimanih za razne projkete, Vrdoljak će nam dočarati što znači doživjeti čaroliju svjetlosti, kako se priprema za hvatanje čarobnih trenutaka, što mistično nalazi u svojoj potrazi za svijetlom te koje su ga fotografije iznenadile godinama nakon što ih je snimio.

više...
Tribine

BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE KAO ZAJEDNICE MIRA? Predavač: Goran Bandov

26.03.2019. u 19:00 h utorak

Predavanje će pokušati odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja vezanih za budućnost Europske Unije. Funkcionira li EU još kao zajednica mira? Koji su glavni izazovi EU? Koja je uloga elita? Postoji li pravedna raspodjela resursa u EU? Što su uzroci, a što posljedice suvremene krize EU? Što EU mora činiti, kako bi iz suvremene krize izašao snažniji? Koje su to vizije budućnosti?
Prof.dr.sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, europski je ekspert za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo s fokusom na ljudska prava i zaštitu manjina i urođenika.

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića JEDNOSTAVNOST ARHITEKTURE NA ODRŽIV NAČIN

02.04.2019. u 19:00 h utorak

Gosti: Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD + AVP arhitekti)

Početkom 21. stoljeća arhitektura je velikim dijelom krenula za trendom 'Bilbao efekta' (prema Guggenheim muzeju u Bilbau arhitekta Franka Gehrya) – stvarajući zgrade koje će svojom formom i ikoničnošću dominirati gradom i postaviti ga na mapu svjetskih turističkih destinacija. Gosti tribine – arhitekti Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD + AVP arhitekti) – izabrali su drugačiji put – projektiranje po načelima jednostavnosti, čitkosti i nepretencioznosti, s decentnom pojavnošću arhitekture u slici grada. Nakon što su zajedno otvorili združeni ured ostvarili su niz projekata različitih tipologija od stanovanja, zgrada javne namjene ili poslovnog karaktera, do zapaženih i nagrađenih rješenja edukacijsko-obrazovnih ustanova te sportsko rekreacijskih objekata. Najpoznatiji projekti su im nedavno završeni studentski dom kampusa Varaždin i obrazovni kompleks na zagrebačkoj Kajzerici (s E. Špirićem) za koji su osvojili i najvažnije godišnje strukovne i nacionalne nagrade za arhitekturu – „Viktor Kovačić“ i „Vladimir Nazor“ (obje 2014.).

Uz uvodnu prezentaciju ključnih projekata ovog etabliranog dvojca, na tribini će voditelj Alen Žunić razgovarati s gostima o njihovom načinu vođenja ureda, brojnim projektima (izvedenima ili nerealiziranima) i uopće njihovom prosedeu nastanka ideja i inovativnih arhitektonskih rješenja. Tribina će osim projekata ureda SANGRAD + AVP imati fokus i na razgovoru o arhitektonskim natječajima koje ovaj ured u posljednje vrijeme uspješno osvaja. Detaljnije će se razgovarati o temi održive i tehnološki napredne arhitekture i paralelnoj primjeni obnovljivih izvora energije, što je u konačnici budućnost struke.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nina Raspudića NEPOZNATO BOGATSTVO HRVATSKE: PRIRODA, BAŠTINA, LJUDI

15.04.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Zadnjih pet godina fotograf Ivo Pervan obilazi i fotografira „paralelnu Hrvatsku“, fascinantno bogatstvo i ljepotu prirode, kulturne baštine i ljudi svih hrvatskih krajeva, od baroknih crkava u selima Zagorja do kamenih vinograda na otocima. Autor ističe kako je, shvativši da „uz Hrvatsku, kakva se koristi u promidžbenim akcijama I materijalima, postoji još jedna Hrvatska koja sedamdesetak godina
stoji u mraku, totalno izolirana od Hrvata i od svijeta“, snimio preko 14 000 fotografija te skrivene hrvatske ljepote.

Uz projekciju jednog isječka tog golemog rada, s autorom i prof. Ivicom Vidovićem, Nino Raspudić porazgovarat će o toj nedovoljno poznatoj baštini i njenom potencijalu za novo brendiranje Hrvatske.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić DNEVNICI VICTORA KLEMPERERA: normalizacija zla u jeziku

29.04.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Poznati njemački lingvist Victor Klemperer (1881-1960) dnevnik je vodio već od mladosti, a danas je najzanimljivije čitati svjedočenja nastala tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo je to doba do tad neviđenoga nacionalsocijalističkog terora i vrijeme kada je sam bio u opasnosti, no ustrajao je u nužnosti bilježenja društvenih promjena, osobito onih koje su se događale Židovima kojima je i sam pripadao. Jasnim i nepatetičnim jezikom opisuje kako je određena društvena skupina sustavno isključivana, označena kao Drugo te postala nepoželjna i sustavno iskorjenjivana – a sve uz tihi pristanak većine. Kao lingvist, pomno je bilježio propagandne strategije koje su nacisti zlorabili u Trećem Reichu kako bi manipulirali masama. Tekst dnevnika objavljen pod naslovom Želim svjedočiti do kraja (Disput, 2017., prev. Damjan Lalović).

više...
Tribine

TRIBINE ALENA ŽUNIĆA / STAMBENA ARHITEKTURA DANAS: INES NIZIĆ I SAŠA BRADIĆ

02.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Arhitektura kvalitetnog stanovanja na prostoru Zagreba ima vrijednu tradiciju još od vremena međuratne moderne, a posebno se razvila dolaskom korifeja struke druge polovice 20. stoljeća kada djeluju Drago Ibler, Neven Šegvić ili Drago Galić. Za vrijeme kasne moderne višestambene zgrade Zagreba dostižu zavidan nivo oblikovanja, organizacije i tehnološke produkcije usporediv sa najaktualnijim zbivanjima u svijetu arhitekture toga doba. Međutim, recentni sloj stambene izgradnje 21. stoljeća u nas bilježi pad kvalitete s tek ponekom svjetlom autorskom točkom. U razgovoru s gostima Sašom Bradićem i Ines Nizić pokušat ćemo saznati više o uspješnim pristupima stambenoj arhitekturi i politici gradnje, o njihovim iskustvima djelovanja u Beču, komparacijama sa zagrebačkom scenom i mogućim sugestijama za naš kontekst.

više...
Tribine

Krešimir Mišak: Jedna priča o Mjesecu

16.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Mjesec je daleko tajanstvenije tijelo nego što smo naučeni misliti. Od neobičnih fenomena snimanih na Mjesecu teleskopima i iz sondi, preko njegove veličine, matematike i geometrije koja odlikuje odnos Sunce-Mjesec-Zemlja pa sve do drevnih mitova o dolasku Mjeseca, naš svemirski pratitelj ostaje velika zagonetka koja svake večeri visi na nebu ispred naših očiju.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić Od 5 do 95: dokumentiranje ženskih života

23.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Web-projekt „Od5do95“ postoji već tri godine. To je multimedijalna platforma na kojoj se nalaze intervjui sa ženama različitih uzrasta, porijekla i životnih sudbina. To je virtualni muzej ženske usmene povijesti i svakodnevice. Pokrenule su ga režiserka Arijana Lekić Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan, a pridružio im se i producent Tibor Keser.

Žene u ovim intervjuima govore o svome odrastanju, odnosu s majkom, partnerom, djecom, o samorealizaciji, ambicijama, željama za budućnost, žaljenju za propuštenim i mnogim drugim temama.

Zašto je uopće važno bilježiti žensku usmenu povijest, i koja je specifičnost ovoga projekta? Kako nagovoriti žene da se otvore i javno ispričaju svoje životne priče, ponekad i vrlo intimne? Može li to biti dobar povod da ispitanice progovore o nekim tabu temama i da se pokrene ženski međugeneracijski dijalog? Što nam ovi intervjui govore o promjenama koje su žene doživjele unazad nekoliko generacija i o njihovom položaju u današnjem društvu? Po kojem se principu sugovornice biraju i koja im se pitanja postavljaju? Koje je sve rezultate ta platforma donijela i kako bi projekt trebao zaživjeti u budućnosti?

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića / Borka Bobovec o arhitektu Miroslavu Begoviću

30.05.2019. u 19:00 h četvrtak

U okviru predavanja doc. dr. sc. Borka Bobovec prezentirat će Begovićev opus i kontekst vremena u kojem je djelovao. Mladog Begovića vrlo rano zapazio je Kauzlarić i uveo ga u svijet arhitekata koji su oblikovali prostor i društvene smjernice druge polovine dvadesetog stoljeća. Fin, uglađen, u besprijekorno skrojenim odijelima brzo se pozicionirao na arhitektonskoj i društvenoj sceni, a vremenom kroz rad na fakultetu oko sebe okupio grupu arhitekata koji su ga pratili na projektima.
Opredijeljenost za znanstveni pristup, koji je sam po sebi dugotrajan, uz sklonost stalnim promjenama i tvrdoglavost u namjeri da iz projektnog zadatka i trenutka u kome stvara izvuče maksimum, činile su ga teškim suradnikom. Promjene na projektima znale su biti zaustavljene tek rečenicom nekog od suradnika: „Zatuširano je profesore, ne može se više mijenjati.“, što je uz otpuhivanje dima iz sveprisutne lule prihvaćao i kretao dalje.

Tijekom gotovo pedesetgodišnje prisutnosti na arhitektonskoj sceni nametnuo se kao vrstan pedagog i ustrajni borac za implementaciju suvremenog u postojeći urbani kontekst, bez lažnog dodvoravanja, kako javnosti, tako i struci. Iza sebe ostavio je projekte, ali jednako tako i trag koji se osjeća u radu svih njegovih studenata koji su u polumraku predavaonice na trećem katu gledajući slajdove upijali riječi, stavove, odnos prema životu i arhitekturi.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića EU NAKON SVIBANJSKIH IZBORA: REZULTATI, TENDENCIJE I PERSPEKTIVE

10.06.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Analize i rasprave oko nedavno održanih izbora za Europski parlament u hrvatskoj javnosti pretežno su bile fokusirane na domaću političku scenu te odnose unutar pojedinih stranaka u svjetlu postignutih rezultata. No ti izbori imaju znatno širu perspektivu i značenje. Sa sudionicima tribine analizirat ćemo kako su izbori prošli na razini Europske unije. Kako će izgledati novi sastav Europskog parlamenta i koliko će se razlikovati od starog? Koje su mogućnosti i najizgledniji scenariji sastavljanja većine? Kako su prošli izbori u najvažnijim državama Unije (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i dr.)? Do kakvih je promjena došlo u tim zemljama u odnosu na 2014.? Možemo li govoriti o bitno promijenjenoj političkoj slici Europe? Kakva je perspektiva Europske unije u sljedećim godinama?

Uz moderatora tribine Ninu Raspudića o ovim temama će razgovarati Ivana Petrović, Anđelko Milardović i Miro Kovač.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić VOLIM ČITATI, BJEŽIM OD LEKTIRE

11.06.2019. u 18:00 h utorak

Često se mogu čuti žalopojke da mladi ljudi premalo čitaju, da su zabavljeni modernim tehnologijama koje su brže i površnije pa im je čitanje postalo statično i nezanimljivo. Posljedica toga je siromašan vokabular i razne poteškoće s pisanjem vlastitih tekstova. No i sami popisi lektire – koja je najmasovnije obavezno čitanje – kao da idu protiv čitanja. Prije svega, fiksirani su i ostavljaju nedovoljno mjesta osobnim izborima nastavnika i/ili učenika. Obavezni naslovi učenicima su često prezahtjevni i teško se s njima mogu identificirati. Zato masovno prepisuju sažetke tih naslova s interneta, lažu da su im se svidjeli u dojmu o djelu – ukratko, odrađuju lektiru poput nužnog zla.

Užitak u čitanju u školi gotovo ne postoji, učenici vrlo rijetko sami biraju knjige koje bi čitali, a čak i kad bi to željeli, pitanje je bi li stigli od prenatrpanih školskih programa. Ako mladim ljudima ne pokažemo da je u čitanju moguće uživati, cjeloživotni čitatelji postat će samo ona manjina koja čita unatoč i usprkos užasima lektire.

Kako u tim uvjetima učenicima pomoći da samoinicijativno posegnu za knjigom i da bez teškoća savladaju čitanje s razumijevanjem? Koje su praktične metode kojima se u razredu može poticati čitanje? Koji su autori danas djeci prispodobivi i koje sami rado čitaju? Što bi se trebalo promijeniti s novim kurikulumom i koliko se na promjene mora još čekati?

O tome će govoriti profesorica hrvatskog jezika Jelena Popović. Tribinu moderira književna teoretičarka Marija Ott Franolić.

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića: O MILANU LENUCIJU

13.06.2019. u 19:00 h četvrtak

Gošća: dr. sc. Snješka Knežević

Zagrebački urbanist Milan Lenuci (1849.-1924.) pripada urbanim mitovima. Pripisuje mu se autorstvo monumentalnog parkovnog okvira središta Zagreba, poznato kao Lenucijeva potkova, ali i sve dobro i najbolje nastalo u Zagrebu potkraj 19. i početkom 20. st. Prigodom 170. obljetnice njegova rođenja (16. lipnja 1849.) povjesničarka umjetnosti, dr. sc. Snješka Knežević govorit će o njegovu djelu koje se nipošto ne svodi samo na tzv. Lenucijevu potkovu, a prikazat će ga i kao gradskog djelatnika, sportaša i poznatu ličnost, svojedobno omiljenu u građanstvu.

više...
Tribine

KREŠIMIR MIŠAK: GLOBALNO ZATOPLJENJE, TEHNOKRACIJA I "PAMETNI" SVIJET

24.09.2019. u 20:00 h utorak

Mnogobrojni globalni prirodni ciklusi ukazuju da Zemlja ulazi u razdoblje zahlađenja. S druge strane, promicanje ideje globalnog zatopljenja i s njome povezane politike smanjivanja emisija ugljičnog dioksida ne usporava te postaje jedna od temelja razvoja 'pametnih gradova' i implementiranje tehnokratske vizije svijeta...

više...
Tribine

ROBERT TORRE: LUDILO UZVRAĆA UDARAC

25.09.2019. u 20:00 h srijeda

Ludilo poznaju sva društva, svih povijesnih razdoblja. I ne samo da se ludilo događa u društvu, nego je svakako i od društva, a dijelom zbog društva i utoliko je društveni fenomen.
Ludilo je puno širi i izvorniji pojam od psihijatrije. Ludilo može i bez psihijatrije, no psihijatrija ne može bez ludila.
Ludilo objedinjuje najzazornija iskustva bivanja čovjekom (otuđenja, priviđanja, sumanutosti, mahnitosti, bezumnosti, zamagljenja svijesti, radikalne samoće, strahovanja i patnje). Ono je postojalo prije, i usporedo, a postojat će i po trendovskom zalasku pojedinih psihijatrijskih neologizama.
Biti lud podrazumijeva biti čovjekom na najnerazumljiviji mogući način.

više...
Tribine

Ciklus tribina Susreti na agori: Hrabrost istine

07.10.2019. u 20:00 h ponedjeljak

Namjera je razgovorom problematizirati istinu. U tom će se kontekstu promišljati i propitivati o različitim vrstama istine, relativnosti istine, apsolutnoj istini, mogućnosti povećanja istinitosti istine itd. Dok je napose želja usmjeriti pažnju na istinoljubivost i otvoreno govorenje istine u situacijama kada to može biti opasno za govornika/cu, odnosno na koncept parezije.

Gosti:
prof. dr. sc. Marijan Krivak, Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

Autor tribine i voditelj: dr. sc. Vanja Borš

više...
Tribine

Tribina NEKE NOVE VJEŠTICE Gošća: LANA BASTAŠIĆ

20.11.2019. u 19:00 h srijeda

Nismo u srednjem vijeku i ne palimo vještice, ali na ovim prostorima, kad je o ženama riječ, kao da nismo ni daleko. Bosansko-hercegovačka književnica Lana Bastašić nedavno je zbog svoje poezije bila žrtva javnog napada, prozvana da je „ukrašena čudesnim tetovažama i poznata kao autorica lezbijskih priča“. I nije se to dogodilo iz književnih razloga, nego osobnih – autor napada htio se preko nje politički razračunati s njezinim ocem!

Povratak je to u neka mračna vremena u kojima žene nisu važne same po sebi nego postoje kao kćeri, supruge, sestre… Osim toga radi se o svjetonazoru koji ne vrednuje autoričino djelo, nego si dozvoljava napade na njezin fizički izgled i izbor tema.

Na tribini će Lana Bastašić komentirati zašto na ovakve mizogine ispade treba reagirati, govorit će o šutnji kao političkom stavu i o društvu u kojem izraz „ženska glava“ ima isključivo negativne konotacije. Komentirat će razliku između pisanja poezije i proze i govoriti o svome posljednjem romanu „Uhvati zeca“, nominiranom za NIN-ovu nagradu.

Razgovor će moderirati teoretičarka i književna kritičarka Marija Ott Franolić.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića - Štrajk prosvjetnih radnika 2019.

27.11.2019. u 19:00 h srijeda

Zašto je došlo do štrajka u školama koji traje već više od mjesec dana? Kakvo je stanje hrvatskog školstva? U kakvim uvjetima rade naši nastavnici i jesu li pravedno plaćeni? Zašto su se štrajku pridružili i fakulteti? Koji su zahtjevi štrajkaša? Kako je tekao štrajk i koje su pozicije strana u pregovorima? Kako su mediji pratili štrajk? Je li na vidiku dogovor ili će se štrajk nastaviti i u prosincu?

više...
Tribine

"Smrt transhumanizmu, sloboda narodu" naslov je najnovije knjige Krešimira Mišaka

28.11.2019. u 19:00 h četvrtak

"Smrt transhumanizmu, sloboda narodu" naslov je najnovije knjige krešimira Mišaka koju će predstaviti u KIC-u 28.11. 2019.

Prvi put u povijest postalo je nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati za nekoliko godina. Razvoj tehnologije preselio je transhumanizam sa stranica SF-romana u život, s njegovim obećanjima nadgradnje čovjeka pomoću tehnologije, kako bi on bio "više nego ljudski". No, zapravo je riječ o ideji i praksi stapanja čovjeka i stroja, učitavanja čovjeka u 'cloud' kako bi bio besmrtan i u razvoju virtualnih stvarnosti. Dok tehnologija bez ograda i etičkih upita nudi transhumanizam koji se temelji na razumijevanju ljudskog mozga isključivo kao uređaja za računanje u kojem se svijest pojavila slučajno kao rezultat kompleksnosti neuronskih mreža, dotle se znanstvene discipline 21. stoljeća ( poput epigenetike, znanosti o neuroplasticitetu ili placebu, istraživanja zvuka, svjetlosti i informacijskih kapaciteta vode itd) sve više odmiču od materijalističke paradigme. One sve više pokazuju u kojoj mjeri doživljaj i interpretacija stvarnosti defiiraju stvarnost, koja je u temelju informacijska, vibracijska i frekvencijska - baš kao i mi sami, a pokazuju i da naš um i naše "ja" nisu tek računalni procesi. Sve veće razumijevanje fraktalne geometrije nudi posve nove modele svijeta, od kojih smo se odmakli, a sad im se opet približavamo no ovoga puta ne kroz misticizam nego kroz modernu znanost 21. stoljeća.

više...