Tribine

REPUBLIKA HRVATSKA NAKON 25. GODINA

15.01.2016. u 18:00 h petak

REPUBLIKA HRVATSKA NAKON 25. GODINA

TEMA:

INVENTURA I RESETIRANJE

REFERENT: SULEJMAN TABAKOVIĆ

UVODNIČAR: NAJA ŠEBALJ


u suradnji s:

UDRUGOM HRVATSKA MREŽA DOMOLJUBA, i UDRUGAMA: POKRET ZAJEDNO , KOREKTIV, EUROAZIJSKO HRVATSKI FORUM

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: Zaštitimo žene žrtve nasilja

19.01.2016. u 19:00 h utorak

Kako bolje zaštititi žene koje trpe obiteljsko nasilje?

Nedostaje nam skloništa za žrtve nasilja, nemamo programe rehabilitacije za nasilnike. Kad obiteljsko nasilje završi ubojstvom, obično se utvrdi da je nasilnik već evidentiran i možda kažnjavan.

Važno je govoriti o psihologiji žrtve, pokušati utvrditi zašto žene ostaju s nasilnicima. Valja utvrditi i tko je za ubojstva odgovoran i što se moglo učiniti da do njih ne dođe.

više...
Tribine

IGOR TABAK - CIKLUS TRIBINA PO PRAVILU SLUŽBE: HRVATSKA U VRTLOGU IZBJEGLIČKE KRIZE?

28.01.2016. u 19:00 h četvrtak

Iako su pažnju hrvatske javnosti posljednjih mjeseci plijenila događanja unutarnjopolitičke naravi, ona su tek rubno utjecala na migrantsku krizu koja putem Balkanske rute, kroz Hrvatsku, zapljuskuje zapad Europe. Zima je pomalo smanjila broj ljudi koji prolaze ovim pravcem, dajući Europskoj uniji kratki predah za sustavno rješavanje ove masivne krize. Kakve će odluke biti donesene, i kako će se postupanje EU odraziti na Hrvatsku, pojasnit će vojno-sigurnosni analitičar Igor Tabak!

više...
Tribine

KURIKULARNA REFORMA - A ŠTO JE TO??

02.02.2016. u 18:00 h utorak

KURIKULARNA REFORMA A ŠTO JE TO??

REFERENTI: MIROSLAV DOREŠIĆ
UVODNIČAR: NAJA ŠEBALJ
VJERAN STILINOVIĆ

„HRVATSKA MREŽA DOMOLJUBA“

POKRET ZAJEDNO, KOREKTIV, EUROAZIJSKO HRVATSKI FORUM, NE GOVORU MRŽNJE – ISTINOM PROTIV LAŽI, POKRET OTPORA, KULIN BAN, BASTION VUKOVAR, UDRUGA ZA ZAŠTITU PRAVA OŠTEČENIH DIONIČARA, AKCIJA NEZAPOSLENIH HRVATSKE, HRVATSKA BRATSKA ZAJEDNICA U AMERICI - ODSJEK HRVATSKA ZAGREB

više...
Tribine

Krešimir Mišak - Preko ruba znanosti - Tehnologije Viktora Schaubergera

16.02.2016. u 19:00 h utorak

Austrijanac Viktor Schauberger, nazvan „čarobnjakom vode“, bio je šumar i revni promatrač prirode što ga je učinilo otkrivačem onoga što je nazvao tehnologija impozije, koju je razvio na temelju vrtloga tekućina i kretanja u prirodi. Schauberger je svoje tehnološke patente i zamisli uvijek vezao uz oblike spirale i jajeta.

više...
Tribine

SocioLogiranje - Transnacionalni socijalni prostori i migrantske veze preko granica Hrvatske

23.02.2016. u 18:00 h utorak

Istraživanja o migrantskim aktivnostima i transnacionalnim vezama, u Hrvatskoj su izuzetno rijetka, usprkos činjenici da te migrantske aktivnosti pripadaju novom i vrlo raširenom fenomenu. Prikazuje se način života velikog broja stanovnika Hrvatske s migracijskim porijeklom o čemu javnost do sada, osim novinarskih uvida, nije imala dovoljno relevantnih i provjerenih informacija.

više...
Tribine

Iz ciklusa tribina Marije Ott Franolić - MORE I KNJIŽEVNOST

24.02.2016. u 19:00 h srijeda

More je iskonsko mjesto suprotnosti: preživljavanja i nestanka, rada i odmora, ljepote i straha. Trajna je inspiracija umjetnostima, posebno književnosti, od Homerove "Odiseje" do današnjih dana. Poprište je važnih povijesnih događaja: ratova, osvajanja, znanstvenih otkrića, stvaralaštva i puta u slobodu.

više...
Tribine

HRVATSKA I SRBIJA - HELIKOPTERI, RAKETE ILI NEŠTO SASVIM DRUGO

25.02.2016. u 19:00 h četvrtak

Nakon mjeseci prekograničnih političkih prijepora u predizborno doba, pokušat ćemo sagledati stvarnu činjeničnu osnovu modernizacije zrakoplovnih snaga koju si priželjkuju i Hrvatska i Srbija. O ovoj zanimljivoj temi će govoriti:

Petar Vojinović, zrakoplovni novinar, osnivač i urednik portala Tango Six iz Beograda

Amadeo Watkins, stručnjak za upravljanje u sistemima obrane i sigurnosti, s londonskog Kings College-a

Igor Tabak, osnivač i analitičar portala Obirs.org iz Zagreba

više...
Tribine

Zašto su tinejdžeri prepušteni ulici i može li se to promjeniti?

08.11.2016. u 19:00 h utorak

Srednjoškolcima je sve do navršene 18. godine onemogućen ulaz u brojne prostore gdje se uživo svira rock ili elektronička glazba. Ako pak mogu ući, “programi” počinju tek iza ponoći, što je za veliki broj mladih prekasno. Budući da je moderna glazbena scena isključivo prepuštena privatnim poduzetnicima, svaka nova mlada generacija već dva desetljeća ne uspijeva imati direktan kontakt, proživjeti direktno iskustvo živih nastupa rock izvođača ili doživljaj elektroničke scene bilo kojeg žanra. I ta praznina koju naši tinejdžeri proživljavaju kroz svoje najintenzivnije formativno doba ostavlja trajne tragove u osiromašenoj kreativnoj sceni kao i sve slabije zainteresiranoj publici za suvremenu, ne samo glazbenu scenu.

više...
Tribine

50 GODINA BITEF - a

10.11.2016. u 19:00 h četvrtak

Je li osnivanje BITEF-a 1967. godine, kao istraživanja novih kazališnih tendencija, bio pokušaj političke alternative ondašnjem vremenu?

BEOGRADSKI INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL - BITEF osnovali su stručnjaci. Već u svojih prvih pet godina pokazao je sve nove tendencije na svjetskoj sceni, od ritualnog kazališta do novog formalizma u kontekstu hladnog rata. Najznačnije je da je u početku poslužio izvođenju umjetnika
iz Rusije iza željezne zavjese u prostoru kulture zapadnog europskog kruga, pa i šire.

više...
Tribine

Ja nisam gej mama, ja sam mama Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj

29.11.2016. u 19:00 h utorak

Iz ciklusa SocioLogiranje

Voditelj razgovora je Goran Batina, sociolog i urednik

U hrvatskom društvu su u posljednjih nekoliko godina sve češće društvene rasprave vezane uz prava LGB osoba, osobito uz njihov obiteljski život. U tim raspravama sudionici često iznose neosnovane pretpostavke ili osobne vrijednosti i stavove, dok znanstveno utemeljene činjenice, osobito u hrvatskom javnom prostoru, uočljivo nedostaju.

Sudjeluju:
Jasenka Pregrad, psiholog, gestalt psihoterapeut, supervizor
prof. dr. sc. Željka Kamenov, recenzentica
Daniel Martinović, Predstavnik udruge Dugine obitelji
Autorice:
dr. sc. Antonija Maričić
dr. sc. Marina Štambuk
dr. sc. Maja Tadić Vujčić
Sandra Tolić, mag. psych.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: Emocionalni odgoj dječaka

06.12.2016. u 18:00 h utorak

Tribina o emocionalnom odgoju dječaka. Dječaci jos uvijek odrastaju u kulturi natjecateljstva i često okrutnosti u kojoj rano nauče ne pokazivati emocije kako bi bili pravi muškarci, a to je štetno i na njih može ostaviti dugoročne posljedice. Što mi kao roditelji, odgojitelji, nastavnici, psiholozi, pedagozi - mozemo učiniti da ih osnažimo i potaknemo na pokazivanje emocija? Kako pomoći mladim ljudima da u životu ostvare čvrste emocionalne veze, da se ne boje vlastitih emocija i da znaju lako prepoznati tuđe?

Gost tribine je edukator Mislav Mihael Mandir. Govorit će o svom iskustvu osnazivanja dječaka i radu udruge Status M

više...
Tribine

Ciklus tribina: LETVOM NA KAZALIŠTE Moderni balet ili suvremeni ples?

14.12.2016. u 19:00 h srijeda

Bijeli balet, odnosno, klasični, bio je povlastica dvora i plemića sve do polovice 20. stoljeća. Istočni blok preuzeo je klasični balet kao svoju umjetnost, pa bi se prilikom susreta ondašnjih političara obično upriličila premijera Labuđeg jezera ili nečeg sličnog. Tu navadu je iskoristio Costa Gavras u svom slavnom filmu “Z” iz 1969. godine. Upravo u šezdestim godinama prošlog stoljeća počeo se priznavati i razvijati moderni balet koji je klasičnu tehniku koristio za suvremene priče i teme. Ali, termin moderni balet nije bio dostatan da opiše stvaranje pojedinačnih umjetnika koji su se u to vrijeme bavili plesom. Te inovacije počeo je okupljati Tjedan suvremenog plesa nakon što nas je Muzički biennale na svojim prvim smotrama upoznao s velikanima modernog baleta poput Mauricea Béjarta.

više...