Tribine

BETONSKI SPAVAČI: BUĐENJE PAMĆENJA

10.04.2024. u 20:00 h srijeda

Susret s autorima i proizvođačima kapitalnog tv djela prilika je za rekapitulaciju značenja i znakova ovog velikog poduhvata grupe posebnih kreativaca.

Dokumentarna serija Betonski spavači u svoje tri sezone po četiri epizode razvija priču o odnosu arhitekture i promjenjivog društvenog konteksta na teritoriju koji je nekada objedinjavala Jugoslavija. Serija je fokusirana na arhitekturu i urbanizam nastao u socijalističkom periodu koji su obilježeni idejom nesebičnog društvenog doprinosa i optimističnom vjerom u bolju budućnost.

više...
Tribine

LET'S GET LIMINAL / KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

09.04.2024. u 20:00 h utorak

LET'S GET LIMINAL
LIMINALNI PROSTORI I LABIRINTI
KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

Dolaskom toplijih vremena došlo je pravo vrijeme i za novo izdanje Knjiškog moljca, emisije Radio Studenta o teoriji književnosti i kulturi, uživo!

U četvrtoj po redu seansi, naziva “Let's Get Liminal: Liminalni prostori i labirinti”, voditeljice Ema Marača i Izabela Šegedin analizirat će prostore u kojima se lako izgubiti: liminalne prostore i labirinte!

više...
Tribine

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

08.04.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ponedjeljak, 8. 4. 2024. u 19 h
21. tribina Poezija to go - druženje s pjesnicima:
Nastupaju: Alojz Majetić, Božica Brkan, Biserka Goleš Glasnović, Marina Čapalija, Branislav Glumac i Sonja Zubović.
Glazbeni gosti su Zlatko Majsec i Ivan Vidović.
Voditeljica programa i autorica projekta je Sonja Zubović.
Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica i pjesnikinja Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“.

više...
Tribine

NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA

05.04.2024. u 19:30 h petak

NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA
Sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća
Razgovor o povijesti i politikama pamćenja u petak, 5. 4. u 19.30 h

Povodom nedavno objavljene knjige Natke Badurina Strah od pamćenja (Disput, 2023), razgovarat ćemo što su konkurentski narativi dvaju totalitarizama, vektori pamćenja, holokaustizacija narativa o ratnim stradanjima, višesmjerno pamćenje, memorijalna praksa i kultura kajanja, pojmovi koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja.
Bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma, o holokaustizaciji žrtava nacističkog logora Rižarna San Sabba iz Trsta u (književnoj) kulturi traume, o mitologizaciji sjećanja na istarski egzodus u talijanskoj popularnoj, muzejskoj i službenoj kulturi pamćenja. Razmotrit ćemo i različite nacionalne strategije poučavanja povijesti i komemoriranja važnih povijesnih datuma, te obilježja pamćenja i (ko)memoriranja ratova u pograničnom području.

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Glorije Lujanović „Srce Zemlje“

19.03.2024. u 19:30 h utorak

Predstavljanje knjige „Srce Zemlje“ Glorije Lujanović

Utorak, 19.3.2024. u 19:30 sati u KIC-u

Na promociji sudjeluju autorica Gloria Lujanović, književna kritičarka, teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić i pisac Miljenko Jergović.

Razgovor moderira Sanja Baković.

Izdavač: Naklada OceanMore

više...
Tribine

KARNEVAL ROMANSE: GRIC I GRAD KNJIŠKI MOLJAC – 3. seansa

05.02.2024. u 20:00 h ponedjeljak

Vrijeme je karnevala, ljubavi i romanse, .što Knjiške moljčice Belu i Emu i realizatora Poschka tjera na duboko promišljanje o tim temama. Ne mogu si pomoći a da se ne zapitaju, na primjer, je li vampir najromantičniji od svih fantastičkih bića? Ili možda, postoji li u cijelom zapadnom kanonu lik koji voli presvlačenje i romansu više od Carrie Bradshaw?

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Leonide Kovač RASPRIZORENJA

22.01.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Nastavljajući se na niz od četiri predavanja Leonide Kovač, Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti održana kroz 2022-23. godinu, Umjetnički paviljon u Zagrebu i nakladnik Sandorf pozivaju vas na predstavljanje nove knjige autorice Leonide Kovač, Rasprizorenja, u Kulturno informativnom centru KIC, u ponedjeljak 22. siječnja u 19 sati.
U predstavljanju će sudjelovati Leonida Kovač, Irena Bekić, Hrvoje Hribar, Tomislav Pletenac, Matko Sršen i Ivan Sršen.

više...