Tribine

OTPOR I SABLAST: TRANSFORMACIJE TUGE/KNJIŠKI MOLJAC 5.SEANSA

11.06.2024. u 19:00 h utorak

Knjiški moljac vas poziva na petu seansu uživo pod naslovom Otpor i sablast: transformacije tuge.

Tuga i tugovanje nezaobilazan su dio ljudskog iskustva; u neku ruku, tuga čini čovjeka jer nitko nije imun na rad tugovanja. Individualna tuga je često inspiracija za umjetnička djela, a na kolektivnoj razini, zadaća čuvanja sjećanja i tuge pripada spomenicima. No, jesu li ti spomenici objektivni u svom prikazu tuge? I kakve veze s tim ima kapitalizam?

više...
Tribine

U KIC-u počinje 17. izdanje Subversive Foruma (27.5. – 1.6.)

27.05.2024. - 01.06.2024.

U fokusu 17. Subversive Foruma, koji će se održati od 27. svibnja do 1. lipnja u Kulturno informativnom centru (KIC), pitanje je klimatskih promjena i obuhvatnije ekološke krize. Na koji način je ona povezana s imperativom rasta koji je kapitalizmu inherentan i čini jezgru njegove historijske dinamičnosti. Imamo li kapaciteta suprotstaviti se prijetećoj destrukciji? Koje resurse kreativnosti moramo otkriti i mobilizirati kako bi fatalnu vezu kreativnosti i destrukcije presjekli i na njeno mjesto postavili nešto drugo? Kako objasniti da ta politika organiziranog poricanja realnosti uspijeva pridobiti sve širu glasačku potporu?

više...
Tribine

3. IZDANJE NAGRADE GONCOURT – HRVATSKI IZBOR

22.05.2024. u 14:30 h srijeda

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2024. u Hrvatskoj, ne propustite proglašenje pobjednika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor 2024., u srijedu 22. svibnja u 14.30 sati u KIC-u. Događanje uživo i online organizira Francuski institut u Hrvatskoj u partnerstvu sa Sveučilištima u Zagrebu i Zadru, a pod pokroviteljstvom Akademije Goncourt. Predsjednik žirija ove će godine biti pisac Makenzy Orcel, pobjednik Nagrade Goncourt – hrvatski izbor 2023. godine.
Ulaz slobodan

više...
Tribine

ZAGREB BOOK FESTIVAL 2024.

13.05.2024. - 17.05.2024.

Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija s jasnim ciljem poticanja čitanja i kritičkog razmišljanja.
Nakon devet uspješnih izdanja postao je nezaobilazna točka na na kulturnoj i književnoj karti Zagreba ali i šire. Deseto izdanje ZBF-a održat će se pod nazivom FREKVENCIJA TIŠINE
Tišina. Donosi li mir? Ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Stvara li nam ugodu? Ili strahujemo od pitanja koja skriva? Koje su frekvencije tišine?

više...
Tribine

BETONSKI SPAVAČI: BUĐENJE PAMĆENJA

10.04.2024. u 20:00 h srijeda

Susret s autorima i proizvođačima kapitalnog tv djela prilika je za rekapitulaciju značenja i znakova ovog velikog poduhvata grupe posebnih kreativaca.

Dokumentarna serija Betonski spavači u svoje tri sezone po četiri epizode razvija priču o odnosu arhitekture i promjenjivog društvenog konteksta na teritoriju koji je nekada objedinjavala Jugoslavija. Serija je fokusirana na arhitekturu i urbanizam nastao u socijalističkom periodu koji su obilježeni idejom nesebičnog društvenog doprinosa i optimističnom vjerom u bolju budućnost.

više...
Tribine

LET'S GET LIMINAL / KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

09.04.2024. u 20:00 h utorak

LET'S GET LIMINAL
LIMINALNI PROSTORI I LABIRINTI
KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

Dolaskom toplijih vremena došlo je pravo vrijeme i za novo izdanje Knjiškog moljca, emisije Radio Studenta o teoriji književnosti i kulturi, uživo!

U četvrtoj po redu seansi, naziva “Let's Get Liminal: Liminalni prostori i labirinti”, voditeljice Ema Marača i Izabela Šegedin analizirat će prostore u kojima se lako izgubiti: liminalne prostore i labirinte!

više...
Tribine

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

08.04.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ponedjeljak, 8. 4. 2024. u 19 h
21. tribina Poezija to go - druženje s pjesnicima:
Nastupaju: Alojz Majetić, Božica Brkan, Biserka Goleš Glasnović, Marina Čapalija, Branislav Glumac i Sonja Zubović.
Glazbeni gosti su Zlatko Majsec i Ivan Vidović.
Voditeljica programa i autorica projekta je Sonja Zubović.
Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica i pjesnikinja Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“.

više...
Tribine

NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA

05.04.2024. u 19:30 h petak

NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA
Sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća
Razgovor o povijesti i politikama pamćenja u petak, 5. 4. u 19.30 h

Povodom nedavno objavljene knjige Natke Badurina Strah od pamćenja (Disput, 2023), razgovarat ćemo što su konkurentski narativi dvaju totalitarizama, vektori pamćenja, holokaustizacija narativa o ratnim stradanjima, višesmjerno pamćenje, memorijalna praksa i kultura kajanja, pojmovi koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja.
Bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma, o holokaustizaciji žrtava nacističkog logora Rižarna San Sabba iz Trsta u (književnoj) kulturi traume, o mitologizaciji sjećanja na istarski egzodus u talijanskoj popularnoj, muzejskoj i službenoj kulturi pamćenja. Razmotrit ćemo i različite nacionalne strategije poučavanja povijesti i komemoriranja važnih povijesnih datuma, te obilježja pamćenja i (ko)memoriranja ratova u pograničnom području.

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Glorije Lujanović „Srce Zemlje“

19.03.2024. u 19:30 h utorak

Predstavljanje knjige „Srce Zemlje“ Glorije Lujanović

Utorak, 19.3.2024. u 19:30 sati u KIC-u

Na promociji sudjeluju autorica Gloria Lujanović, književna kritičarka, teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić i pisac Miljenko Jergović.

Razgovor moderira Sanja Baković.

Izdavač: Naklada OceanMore

više...
Tribine

KARNEVAL ROMANSE: GRIC I GRAD KNJIŠKI MOLJAC – 3. seansa

05.02.2024. u 20:00 h ponedjeljak

Vrijeme je karnevala, ljubavi i romanse, .što Knjiške moljčice Belu i Emu i realizatora Poschka tjera na duboko promišljanje o tim temama. Ne mogu si pomoći a da se ne zapitaju, na primjer, je li vampir najromantičniji od svih fantastičkih bića? Ili možda, postoji li u cijelom zapadnom kanonu lik koji voli presvlačenje i romansu više od Carrie Bradshaw?

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Leonide Kovač RASPRIZORENJA

22.01.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Nastavljajući se na niz od četiri predavanja Leonide Kovač, Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti održana kroz 2022-23. godinu, Umjetnički paviljon u Zagrebu i nakladnik Sandorf pozivaju vas na predstavljanje nove knjige autorice Leonide Kovač, Rasprizorenja, u Kulturno informativnom centru KIC, u ponedjeljak 22. siječnja u 19 sati.
U predstavljanju će sudjelovati Leonida Kovač, Irena Bekić, Hrvoje Hribar, Tomislav Pletenac, Matko Sršen i Ivan Sršen.

više...