Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

20.12.2022. u 20:00 h utorak

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Posebna događanja

PAMETNIJI GRAD 3.0 – FENIKS ILI APOKALIPSA?

02.12.2022. - 03.12.2022.

Dvije godine nakon dva razorna potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji čini se da se ništa po pogledu obnove tih područja ništa nije napravilo.
“Pametniji Grad”, bijenalna višegodišnja programska uspješnica Bacača sjenki koja se bavi gradom kao slojevitim resursom zajednice kroz izložbu i program “Pametniji grad 3.0 – Feniks ili Apokalipsa?” potiču raspravu o tome što se trebalo, moglo, može i treba napraviti da bi se ti gradovi i mjesta popravili, a stanovništvo smjestilo u pristojne domove, a institucije vratile u prvobitne ili napredne funkcije.

Tijekom programa (25. 11.- 14. 12. 2022.) koji osim u Pogonu i online za poprište uzima i zagrebački Kulturno informativni centar KIC u Zagrebu, više puta će biti prikazan dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni, “Skopje 63” u produkciji Vardar filma i Jadran filma a zahvaljujući posudbi Hrvatske i Makedonske kinoteke. Ovaj film je nedavno, ove godine, na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu.

više...
Posebna događanja

Predavanje: Sebaldove dijalektičke slike

14.11.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Predavanje "Sebaldove dijalektičke slike" prvo je predavanje u okviru novog programa Umjetničkog paviljona Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti u kojemu se autorica projekta, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač usredotočuje na razmatranje kompleksnih odnosa između pojmova slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama.

Četiri predavanja unutar ove serije razmotrit će navedenu temu kroz komparativno čitanje književnog opusa jednog od najvažnijih književnika s kraja 20. stoljeća W.G. Sebalda (1944. – 2001.), profesora europske književnosti na University of East Anglia u Norwichu i utemeljitelja Britanskog centra za književno prevođenje.

više...
Posebna događanja

ODGOĐENO - Partitura za kraljicu i dva skakača - Rondo, knjiga snimanja / promocija i razgovor

03.11.2022. u 19:00 h četvrtak

Odgađa se tribina PARTITURA ZA KRALJICU I DVA SKAKAČA - RONDO, KNJIGA SNIMANJA koja se trebala održati u četvrtak, 3. 11. 2022.

Datum održavanja objavit ćemo naknadno.

Hvala na razumijevanju.

„Film je opera, scenarij je libreto, a knjiga snimanja je partitura“
(Ante Babaja)

Povodom izdavanja Knjige snimanja Zvonimira Berkovića, koja je zaslugom HDA poprimila oblik prave, ukoričene i za izlog spremne knjige, KIC priređuje javni razgovor o RONDU te o njegovom jedinstvenom autoru i veličanstvenim koautorima.

Kinematografski princip i glazbena forma
Šah kao igra u troje
Autorska osobnost i kreativni kolektiv
Šezdesete ili Periklovo doba
Grad kao stroj za priču

Gore navedene i ostale važne teme pretrest će Mladen Tarbuk, skladatelj i dirigent, Slaven Zečević, montažer i pisac pratećeg teksta, Hrvoje Hribar, redatelj i pisac drugog pratećeg teksta, uz podršku i komentare moderatorice Diane Nenadić, filmologinje i filmske kustosice. Skupu će se uvodno obratiti urednik edicije Mladen Burić.
Pridužite nam se i doprinesite svojim viđenjem!

više...
Posebna događanja

VIZUALNO U ETNOLOGIJI I KULTURNOJ ANTROPOLOGIJI

20.10.2022. u 19:00 h četvrtak

Ovogodišnji skup HED-a posvećen je raspravi o poetikama i politikama vizualnoga u etnologiji i kulturnoj antropologiji, uzimajući u obzir vizualne izraze – poput fotografije, ilustracija, filma, videa, umjetničkih djela, kartografskih prikaza i dr. – kao predmet i metodu etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja i interpretiranja, te kao sredstvo komuniciranja, stručnih i znanstvenih saznanja u sektoru kulture, obrazovanja, turizma i u drugim javnim djelatnostima.

U društvenim i humanističkim znanostima vizualno je neizostavan predmet analize i izvor spoznaja o različitim aspektima kulture, ali i instrument bilježenja i prenošenja znanja.

više...
Posebna događanja

Odabrani projekti na javnom pozivu 'Iznenadna sila koja mijenja sve'

22.09.2022. u 10:00 h četvrtak

Na javnom pozivu za izlaganje/prezentaciju rada ili projekta u Kulturno informativnom centru ( Galerija Forum, Galerija na katu, Teslin plato, kino dvorana) za 2023. koji je objavio Kulturno informativni centar u trajanju od 01.07.2022. - 20.07.2022. pristiglo je 30 radova u raznim formama i sadržajima.
Odaziv je bio iz čitave regije što je poziv učinilo međunarodnim, a umjetnički savjet ustanove u sastavu Andrea Grgić, Emil Matešić i Hrvoje Hribar odabrao je radove koji su se svojim konceptom i sadržajem uklopili u pozivu navedenim smjernicama. Prednost je dana inovativnom, istraživačkim projektima koji su jasno artikulirali svoju namjeru te su kroz vizualizaciju ili opis jasno prenijeli ideju od koje polaze i kuda žele doći.

više...
Posebna događanja

20. Festival prvih - VRIJEME RIZIKA – NESIGURNOST KAO KONSTANTA

19.09.2022. - 24.09.2022.

20. Festival prvih održava se od 19. do 24. rujna 2022. u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali vrijeme rizika – nesigurnost kao konstantnu, globalni fenomen suvremenosti koji se pojavljuje uz različite oblike budućih neizvjesnosti. Među njima se kriju društveni i osobni rizici koji su ujedno postale točke kulturnog i umjetničkog istraživanja, ali i pogled na umjetničko postpandemijsko stvaranje.

više...
Posebna događanja

POEZIJA TO GO – druženje s pjesnicima

13.09.2022. u 19:30 h utorak

Sudjeluju: Diana Burazer, Kemal Mujičić Artnsm, Davorin Žitnik, Cvijeta Grijak,
Luka Katančić i Sonja Zubović
U glazbenom dijelu programa nastupa Nina Romić

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije, namijenjen mladima i svima koji se tako
osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku pod
motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt
je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe
rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

više...
Posebna događanja

Iznenadna sila koja mijenja sve - Javni poziv za projekte / programe

01.07.2022. - 20.07.2022.

Pozivamo umjetnike/ce i ostale zainteresirane na predlaganje programa raznih formi (kustoski izložbeni projekti, samostalni projekti u likovnome mediju, performansi, manje izvođačke forme kazališnog, plesnog ili glazbenog usmjerenja, ostale likovno - izvođačke ili druge inovativne forme koje izmiču definicijama) u svrhu programiranja istih u Kulturno informativnom centru tj. u Galeriji na katu, Galeriji Forum, kino dvorani, te na prostoru Teslinog platoa. Nit vodilja u pristupu ili razvoju koncepta projekta je ’Iznenadna sila koja mijenja sve’. Projekti će se realizirati u formi samostalnih ili grupnih prezentacijskih ili izlagačkih događanja u definiranom trajanju.

više...
Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

25.05.2022.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Posebna događanja

Poezija to go Druženje s pjesnicima Dorta Jagić, Tomica Bajsić, Krešimir Bagić, Jelena Galijašević, Sanja Viduka Beraković i Sonja Zubović

03.05.2022. u 19:00 h utorak

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.
Poezija to go uz digitalnu aktivnost organizira i programe - druženja s pjesnicima uživo.

više...
Posebna događanja

JOSIPA BUBAŠ / TJELESNOST IZVEDBE I IZVEDBA TJELESNOSTI

02.05.2022. u 19:00 h ponedjeljak

U 19 sati započinje predstavljanje knjige na kojem sudjeluju

SIBILA PETLEVSKI, LEONIDA KOVAČ, EUGENIA EHGARTNER
i autorica JOSIPA BUBAŠ

Knjiga predstavlja pokušaj sistematizacije praktično-izvedbenog i izvedbeno-teorijskog istraživanja pokreta koji se odvijao tijekom desetak godina kroz različite radionice, izvedbe, razgovore i iščitavanje literature. Unatoč činjenici da je izvedbenost u širem smislu riječi termin koji se upotrebljava u mnogim segmentima ljudskog djelovanja, autorica se u radu usredotočila na proučavanje tjelesnosti kao osnove bivanja u svijetu i kreiranja stvarnosti s fenomenološkog i izvedbenog aspekta proučavajući odnos uma i tijela, njihovu integraciju i načine funkcioniranja mehanizama svijesti i tijela poput intencije, disanja, glasa, ponavljanja i ritma pri čemu se uvelike oslanjala na filozofiju utjelovljenja.

više...
Posebna događanja

AICA: DIJALOZI 4 Leonida Kovač

11.04.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Pozivamo Vas na razgovor s Leonidom Kovač u ponedjeljak, 11. travnja 2022. u 19 sati u KIC-u, Zagreb.

U sklopu programa AICA: DIJALOZI 4 Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Leonidu Kovač, teoretičarku umjetnosti, kustosicu, redovitu profesoricu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, suradnicu Centra za ženske studije te autoricu različitih izložbi i knjiga, kako iz područja teorije, tako i monografski orijentiranih. S Leonidom Kovač razgovarat će Josipa Bubaš, Janka Vukmir te Tena Starčević. Razgovor će se voditi o različitim segmentima djelovanja Leonide Kovač – kustoskoj praksi, teorijskom angažmanu, radu u obrazovnom sustavu, te statusu likovne kritike danas. „Transgeneracijski prijenos znanja“ bit će jedno od ključnih žarišta razgovora, unutar kojeg će sudionice podsjetiti i na neke važne točke recentne povijesti umjetnosti s kojima mlađe generacije možda nisu upoznate.

više...
Posebna događanja

Kino Cirkus - TOUT VA BIEN - 1er commandement du clown

16.03.2022. u 20:00 h srijeda

Drugi po redu ovogodišnji Kino Cirkus u Zagrebu održava se u srijedu 16.3.2022. godine u dvorani Kulturno informativnog centra KIC na adresi Preradovićeva 5, s početkom u 20:00.
Ulaz na projekciju je besplatan.

Na repertoaru je: TOUT VA BIEN - 1er commandement du clown

Grupa mladih ljudi odlučila je promijeniti svoje živote- provesti dvije godine u školi za klaunove i suočiti se sa svojim najvećim izazovom do sada: »Pronaći svog unutarnjeg klauna«, naučiti potaknuti publiku na smijeh različitim ljudskim stanjima. Dok ih pratimo kroz njihovu stalnu potragu, njihove trenutke sumnje i trenutke užitka, polako počinjemo shvaćati koliko je ova, gotovo tradicionalna umjetnost, još uvijek živa i više nego ikada- koliko je potrebna.

Redatelj: Emilie Desjardins i Pablo Rosenblatt
Žanr: dokumentarni
Jezik: francuski sa titlovima na hrvatskom
Trajanje: 93'
Godina proizvodnje: 2014.

više...
Posebna događanja

Panel-diskusija: „Klaun nas povezuje – Utjecaj rada klaunovadoktora na stanje korisnika domova za starije osobe“

10.03.2022. - 11.03.2022.

U organizaciji CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora održat će se PANEL-DISKUSIJA u KIC – u (Kulturno informativni centar) 1 kat, 10. ožujka (četvrtak), 2022. u Zagrebu od 11 do 13 sati.

Na događaju će se okupiti stručnjaci i stručnjakinje iz područja socijalne i medicinske skrbi. Na panel-diskusiji izlagat će dr.med. Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine u Zagrebu koja će govoriti na temu „Demencija ili život u trenutku, filozofska postavka klaundoktora“; Zatim će na temu „Iskustvo zajedničke suradnje stručnjaka u domovima za starije osobe i klaunovadoktora“ govoriti ravnateljice domova za starije osobe: Marija Kuštra, ravnateljica „Doma Medveščak“; Nataša Koražija ravnateljica „Doma Park“ ; Štefica Karačić ravnateljica „Doma Centar“.

Predstavnica socijalne skrbi Grada Zagreba i predstavnica Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu: Dr.sc. Romana Galić, pročelnica Grada Zagreba za socijalnu i zdravstvenu zaštitu; Prof.dr.sc. Ana Štambuk s Pravnog fakulteta će otvoriti važnu temu:„Integracija starijih osoba u naše društvo, kontekst Hrvatske i Zagreba“.

više...
Posebna događanja

JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Kulturno informativnog centra

09.03.2022. - 22.05.2022.

Za ravnatelja/icu Centra može se imenovati osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, (“Narodne novine” br. 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15 i 131/17) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja;
- koja se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima;
- koja ima pet godine radnog staža u djelatnostima kulture;
- koja ima znanje jednoga stranog jezika;
- protiv koje se ne vodi kazneni postupak
Iznimno, za ravnatelja Centra može se imenovati osoba koja, pored gore navedenih uvjeta, nema naprijed navedenu stručnu spremu, ako je istaknuti i priznati stručnjak na području kulture i s najmanje deset godina radnog staža.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada i razvoja Centra.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju javnog natječaja na četiri godine.
Ista osoba može ponovno biti imenovana ravnateljem/icom Centra.

više...
Posebna događanja

Promocija knjige „POTRESNE KRONIKE“ Daniela Pavlića

22.01.2022. u 12:00 h subota

Srušene kuće, ljudi što su sve izgubili, zbunjena vlast koja niti zna niti umije odraditi ono zbog čega je tu, stari grijesi, prazna obećanja, nebriga i uvijek iste politike na Baniji stvorile su scenografiju dostojnu Tarkovskog
(Iz predgovora Aleksandra Olujića)

više...
Posebna događanja

Reli po galerijama

28.05.2015. od 18 do 22 sata

Reli po galerijama - RPG* je igra koju igrači (posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 13 galerije na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

*RPG(role playing game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.

više...
Posebna događanja

Policija ipak prekinula performans tajvanskog umjetnika

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati.

više...
Posebna događanja

Iris Brosch

Iris Brosch (1964.), modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova, video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miucce Prade i Leonarda da Vincija.

http://www.irisbrosch.com/

više...