Posebna događanja

Besplatna prezentacija Seminara za izmiritelje

22.01.2015. u 15:12 h četvrtak

Besplatna prezentacija Seminara za izmiritelje

Buddha kaže: “ Ako se ljutiš na nekoga, to je isto kao da popiješ otrov i očekuješ da će drugi od njega umrijeti.”

Centar za mirenje Rakmo organizira radionice, osposobljavanja miritelja, na kojima možete usvojiti vještine za izvođenje mirenja i upoznati se s procesom mirenja uz transformaciju konflikta. Više o osposobljavanju možete saznati na besplatnoj prezentaciji radionice, koju ćemo organizirati 22.1.2015 u 17h u prostorijama KIC-a.

više...
Posebna događanja

Gaza danas - prepreke miru

23.02.2015. u 18:00 h ponedjeljak

Centar za mirovne studije organizira raspravu

"Gaza danas - prepreke miru"

Govornici su:

g. Omar Shaban, iz palestinskog think- tanka Pal Think,

Zlatko Dizdarević, bivši ambasador u Jordanu i kolumnist "Novog lista"


Centar za mirovne studije organizira tribinu Situacija u Pojasu Gaze – prepreke miru, koja će se održati u ponedjeljak, 23. veljače u 18 sati u KIC-u.
Na tribini će govoriti viši ekonomski savjetnik Omar Shaban iz organizacije Pal-Think for Strategic Studies iz Pojasa Gaze te novinar i diplomat Zlatko Dizdarević, koji se 30 godina bavi Bliskim istokom.
Tribina je uvod u aktivnosti Centra za mirovne studije vezane uz međunarodnu razvojnu suradnju i razmjene aktivističkih iskustava između Hrvatske i Palestine u okviru projekta Međunarodne razvojne suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

više...
Posebna događanja

Islam i Goethe

14.03.2015. u 12:00 h subota

Mnogi u muslimanskom svijetu tvrde da je najveći europski pjesnik, i ponos njemačkog jezika i intelektualnog života, Goethe, također jedan od prvih muslimana u modernoj Europi, pokrenuo ponovno buđenje u srcima ljudi, želju za spoznajom Boga i Njegovog Poslanika, znanje koje je ležalo uspavano otkad se tama spustila na islamski dio Španjolske. Da biste saznali više o ovom velikom europskom pjesniku dođite i poslušajte predavanje o Islamu i Goetheu.

više...
Posebna događanja

Žene u Islamu

18.03.2015. u 12:00 h srijeda

Zapad često smatra da su žene u islamskom svijetu zapostavljene u dominantnom muškom svijetu. Upravo obrnuto, Islam je bila prva religija koja je odobrila status ženama, koji do tada nije bio poznat. Časni Kur'an, Sveto pismo islama, sadrži stotine učenja, koje se odnose na muškarce, i na žene podjednako. Moralne, duhovne i ekonomske jednakosti muškaraca i žena, koje uči Islam su neosporive. Da biste saznali više o ovoj temi, dođite i poslušajte suštinsko predavanje o ženama u Islamu.

više...
Posebna događanja

STRATEGIJA KULTURNOG I KREATIVNOG RAZVITKA GRADA ZAGREBA 2015. - 2022.

18.03.2015. u 17:00 h srijeda

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju javnom predstavljanju "Strategije kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015. 2022.", koje će se održati u KIC-u, u srijedu, 18. 3. 2015. godine u 17 sati, gdje će moći postavljati pitanja predstavnicima Grada Zagreba.

više...
Posebna događanja

Tiskovna konferencija Udruge Goli otok ''ANTE ZEMLJAR''

14.04.2015. u 11:00 h utorak

Pozivamo vas na konferenciju za novinare povodom predstavljanja aktivnosti Udruge Goli otok "Ante Zemljar" u cilju proglašenja Golog otoka spomen područjem, mjestom sjećanja na sve kažnjenike nekadašnjeg logora.

Na konferenciji koja će se održati u KIC-u, Preradovićeva 5, u utorak 14. travnja 2015. godine, s početkom u 11.00 sati, govorit će dr.sc. Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dr.sc. Martin Previšić sa odsjeka za noviju povijest filozofskog fakulteta u Zagrebu i Darko Bavoljak, predsjednik Udruge Goli otok "Ante Zemljar" Zagreb.

više...
Posebna događanja

Muzički Biennale Zagreb

20.04.2015. - 24.04.2015.

Svaki dan od ponedjeljka 20.4. do petka 25.4. u 11h u kafiću KIC koncerti i razgovori u sklopu Muzičkog Biennala Zagreb 2015.

Ponedjeljak | Monday, 20 | 4 | 2015
Dani Bošnjak, flauta i elektronika | flute and electronics

Utorak | Tuesday, 21 | 4 | 2015
Terezija Cukrov, toy piano

Srijeda | Wednesday, 22 | 4 | 2015
PST, gudački trio | string trio

Četvrtak | Thursday, 23 | 4 | 2015
Martin Draušnik, violina | violin
Kaja Farszky, marimba
Mihovil Karuza, violončelo | violoncello

Petak | Friday, 24 | 4 | 2015
JMZM: Fibres
Josip Maršić – klavir, perkusije, kontakt mikrofoni, zvukobraz, live | piano, percussion, contact mic, soundscape, live
Zoran Medved – žice, tipke, šum, buka, tišina, audiomulch | wires, keys, murmur, noise, silence, audiomulch

više...
Posebna događanja

Izložba Jeruzalem - glavni grad Izraela u Galeriji Forum

06.05.2015. - 16.05.2015.

Izložba fotografija Jeruzalema predstavlja taj izuzetni grad kroz 40 fotografija.
Jeruzalem, glavni grad Izraela, smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom.

više...
Posebna događanja

Koncertno izvođenje monodrame: Branislav Glumac JEZIČINA

08.05.2015. u 18:30 h petak

Glumica, u zreloj dobi, stavlja masku dvojnice, priproste prijateljice da bi se ponovo mogla popeti na scenu, od svih zaboravljena, i pokazati da još može, da je dobra glumica i da je nepravedno zapostavljena.

Tekst Branislava Glumca prožet je ciničnim humorom. Dramu je naslovio: »Jezičina» da bi glumici omogućio potpunu slobodu interpretacije, a sebi da progovori o problemima svakodnevice koja nas muči.

Izvodi dramska glumica: Perica Martinović

Ulaz je slobodan,
Dvorana 512

U suradnji s teatrom »Erato»

više...
Posebna događanja

Masterclass: Joshua Oppenheimer - u sklopu 8. Subversive Festivala

12.05.2015. u 19:00 h utorak

Dokumentarist među masovnim ubojicama –
masterclass Joshue Oppenheimera

Prije masterclassa, u 16 sati, imate priliku pogledati Čin smaknuća / Director's cut /
Danska, Norveška, VB, Finska, 2012., 159’. Ulaz je slobodan.

Joshua Oppenheimer predstavit će svoju metodu dokumentarističkog rada baziranu na intervencijama u stvarnost i glumačkim izvedbama, metodu koju je primijenio u radu na svoja dva nagrađivana i slavljena filma Čin smaknuća (2013.) i Pogled tišine (2014.). Jedan od najprogresivnijih filmskih autora današnjice govorit će o svom režiserskom stilu temeljenom na kombiniranju fikcije i nefikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora, poput situacije u Indoneziji kojom se bavio u svoja dva filma. Bit će riječi i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – temi koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.

više...
Posebna događanja

U TMINI - koncertno izvođenje drame – praizvedba

02.06.2015. u 19:00 h utorak

Neven Lukačević

U tmini


Nekoliko dana u travnju 1941, u stanu Bele i Miroslava Krleže u Radišinoj 14, u Zagrebu. Dvoje umjetnika izloženih samovolji vlasti i policije NDH razgovara, voli se i strepi pred hapšenjem i progonom.

Neven Lukačević ( 1969) Rijeka, profesor i predavač na Filološkom fakultetu sveučilišta u Torunju (Poljska) biva prvi put izvođen u Hrvatskoj.

Glume:
Perica Martinović
Martina Biljan
Zdenko Jelčić

U suradnji s Teatrom Erato

više...
Posebna događanja

Prva proslava Međunarodnog dana joge

19.06.2015. u 19:00 h petak

Međunarodni dan joge, proglašen je od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda 11. prosinca 2014. godine uz potporu 175 zemlja svijeta, pa tako i Hrvatske.
Dokument naglašava kako je »globalno zdravlje dugoročni razvojni cilj koji zahtjeva snažniju međunarodnu suradnju« te ističe potrebu »kvalitetnijih osobnih načina života, lišenih svih vrsta ekscesa.« Joga, naglašava se, »pruža cjeloviti pristup zdravlju i dobrome životnom osjećaju«.

Povijest joge
- uvodno izlaganje - Mahamandalešvar Swami Vivek Puri (udruga Joga u svakodnevnom životu)
- dokumentarni film "Povijest joge / History of Yoga, 96 min

Organizator ovog programa je Veleposlanstvo R. Indije u Zagrebu, KIC i Indijski kulturni centar Zagreb.

više...
Posebna događanja

Postanite model u performansu na društveno odgovornu temu međunarodno poznate fotografkinje!

06.09.2015. - 26.09.2015.

Poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u nastanku velike režirane fotografije autorice Iris Brosch
KIC u sklopu događanja ‘Bijele noći’ kod HNK, u subotu, 26.09.2015. organizira javno snimanje velike režirane fotografije na Zdencu života na temu AGEISM-a (hrv. dobizam – najčešće diskriminacijsko ponašenje prema osobama starije dobi) te poziva zainteresirane volontere koji se osjećaju dobro u svojoj koži i smatraju se ‘lijepima takvi kakvi jesu i neobičnima’ da sudjeluju u snimanju kao modeli i tako iskoriste priliku koja im se pruža jednom u životu!
Autorica fotografije je njemačko-francuska fotografkinja Iris Brosch koja je dugo godina prisutna na međunarodnoj umjetničkoj i modnoj sceni.

Njezini radovi nalaze se u mnogim svjetskim galerijama, kao i na naslovnicama prestižnih modnih magazina.
U potrazi smo za autentičnim licima, tijelima raznih oblika (što neobičniji to poželjniji, mršavi, punašni, snažni ..), muškarcima i ženama raznih dobi - od pete godina života pa do osamdesete godina života.
Pozivamo sve one koji žele volontirati kao modeli da se jave na dino.muhovic@kic.hr i pošalju fotografiju (što kvalitetniju, naravno) portreta i figure kako bi u slučaju odabira stupili u kontakt s vama, te osigurali kostim, make up i dr.
Casting volontera radimo putem emaila ili po preporuci ako vam nije email dostupan.
Casting je otvoren objavom oglasa pa do 23.09. 2015., kako bismo mogli započeti sa snimanjem već 25. 09. (prvi dan snimanja s manjom grupom od 16h) i 26. 09. (drugi dan snimanja s većom grupom od 17h) te pripremiti potrebnu dokumentaciju.

Osiguravamo hranu i piće za volontere kao i uokvirenu fotografiju (30x40 cm) s potpisom autorice.
U prilogu se nalaze neki radovi Iris Brosch i vizualizacije nekih mogućih motiva koje namjeravamo snimiti u Zagrebu, no jasno je da će mnogo toga ovisiti o modelima i kreativnom trenutku same autorice.
Volonteri mogu i ne moraju biti upitani za poziranje bez odjeće. Njima na volju.

Vidjeti rad Iris Brosch na www.irisbrosch.com
http://irisbrosch.typepad.com/divinita/divinita_photo/

više...
Posebna događanja

Zagreb, volim te! / 2. festival tijela u gradu

19.09.2015. u 13:00 h subota

U subotu, 19. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se drugo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru.
Prošlogodišnje, prvo izdanje festivala na kojem su sudjelovali švicarski umjetnici iz kolektiva Ritual Theater i američko-korejska umjetnica Miru Kim pratile su brojne kontroverze, te je zagrebačka policija na zahtjev nekolicine ogorčenih građana prekinula umjetničke performanse o čemu su izvijestili mediji diljem Europe. Ipak brojni građani i umjetnici reagirali su pozitivno na ove nesvakidašnje šetače, izražavajući svoju podršku ovoj nekonvencionalnoj inicijativi. Organizatori Zagreb, volim te! nadaju se kako će ove godine izvođači izvesti svoje performanse do kraja uz tolerantnu i liberalnu atmosferu.

više...
Posebna događanja

Počinje 8. Zagrebi! festival

25.09.2015. - 27.09.2015.

Zagrebi! festival ove godine o dobizmu
Osmo izdanje festivala koji grebe ispod površine tematizira razne oblike diskriminacije prema osobama starije dobi;
performans i snimanje serije grupnih fotografija, plesna radionica, filmovi i tribine;
sudjeluju Iris Brosch, Slavenka Drakulić, Liz King, Sarah Polley, Sue Bourne, Slavka Pavić…

više...
Posebna događanja

Foto performans Iris Brosch na temu dobizma

25.09.2015. - 26.09.2015.

Petak i subota / 25. i 26. 9. 2015. / od 17 do 23 sata / Zdenac života ispred zgrade HNK i druge gradske lokacije
U sklopu 8. Zagrebi! festivala pored Meštrovićeva Zdenca života u blizini Hrvatskog narodnog kazališta održat će se performans i snimanje serije grupnih fotografija u režiji francusko-njemačke umjetnice Iris Brosch. Performans je zamišljen je kao živa slika na otvorenom, poput onih koje je Iris Brosch radila u Veneciji i u Rimu. Iris Brosch umjetnica je, fotografkinja i redateljica koja u svojim radovima portretira žene, dajući im snagu i dostojanstvo.

više...
Posebna događanja

Internalizacija i izvedba / plesna radionica koreografkinje Liz King

26.09.2015. - 27.09.2015.

Kroz svoje radionice Liz King uvijek propitkuje autentičnost i izvor samog pokreta. Bilo da radi s profesionalcima ili onima koji naprosto vole plesati, kretati se, ona primjenjuje metodu, koju je stvorila kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja, kao alat kojim možemo prodrijeti u sam izvor kretnje. Sa starenjem i kako nas društvo oblikuje, gubimo ono što smo kao mladi, od najranijeg djetinjstva usvojili prirodno, kao nešto iskonsko. Tehnike i alate koje Liz King koristi, preusmjeruju taj unutarnji fokus te se kasnije ostvaruje prosudba trenutnog, prostornog okruženja. Kroz proces praćenja ovog razvoja, ova se tehnika dalje može primijeniti na koreografske izričaje, prostor te odnos vlastitog tijela prema drugom tijelu.

više...
Posebna događanja

Koncertno izvođenje poetske drame: Ako sutra nikad ne dođe...

02.10.2015. u 19:00 h petak

L. Klapka – D.Jelčić – H. Klapka

« Ako sutra nikad ne dođe...»

Tri žene traže odgovor na vječno pitanje o tome što je to ljubav.
Ovaj dijalog kao veliko kristalno ogledalo, slika prošlosti i sanjane budućnosti ....
djetinjstvo, poetski dnevnik, studija postojanja i vječni sukob snova i stvarnosti.
Tri lica, tri tijela, jedna priča o ljubavi. Tri života...nesalomljiva energija utkana u ženskost...odsjaj tri lica koja traže istinu.

više...
Posebna događanja

ARIEB AZHAR Sufijska poezija i doktrina univerzalne ljubavi

05.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Arieb Azhar, glazbenik i pjesnik iz Pakistana, govorit će o sufizmu i univerzalnoj doktrini ljubavi. Iako se smatra da je sufizam mistična strana islama, sami sufiji smatraju ga njegovom biti. U ovom predavanju, Arieb će govoriti o osobnom putu u ponovnom otkrivanju sufijske poezije u svojoj domovini, osobito Punjabu zvanom “zemlja pet rijeka”, a nakon predavanja odgovarat će na pitanja iz publike i održati recital sufijske glazbe iz Pakistana.

više...
Posebna događanja

KOINCIDENCIJE - MARCO CESATI CASSIN

28.11.2015. u 19:00 h subota

Smatra da smo svi međusobno povezani (kako to znanstveno dokazuje Matrix
Divina). Energija, koja putuje dva puta brže od svjetlosti (628.000 km/h) omogućuje
nam da se neke stvari dogadjaju jer nam ih predskazuju vizije koje nam se dogode
neposredno prije ili istovremeno, sinkronizirano sa samim dogadjajem.

Marco Cesati Cassin rođen je u Milanu 1961.godine gdje se i školovao. Međutim
započeo je raditi već s navršenih 17 godina u hotelijerskoj struci. Sa 24 godine je
postao afirmirani menager turističkog smjera. Istovremeno je svoja zapažanja,
susrete i iskustva tokom mnogobrojnih putovanja po Africi, Aziji i Južnoj Americi
pasionirano istraživao i zapisivao.

više...
Posebna događanja

SMIJEH KOJI BOLI - MIRZANA PAŠIĆ KODRIĆ - Koncertno izvođenje drame

10.12.2015. u 19:00 h četvrtak

O onima koji nikuda ne kasne / Smrtonosni vic / Proces protiv smijeha
• TRILOGIJA O RAZLIKAMA I RATOVIMA

Fantazija. Fantazija koja počiva na istini. Nadrealizam i satira, koje se često spominje u osvrtima trilogije “Smijeh koji boli” dramatičarke Mirzane Pašić Kodrić, tek su naputci, fusnote, za lakše kazališno shvaćanje stila ovih drama jer reći da je svaka od ovih drama dokumentarna bila bi prebolna istina. Neuroza koja progovara iz glavnog lika drame “O onima koji nikuda ne kasne” govori iz mitskih likova poput Feniksa, Merlina, Lorelaj… Miješanjem stvarnosti i halucinacija stvorena je drama o nerealnoj realnosti - o stvarnosti koja je toliko pardadoksalna i zastrašujuće nestvarna da djeluje kao fantastični ep nekih mitskih ratova.

više...
Posebna događanja

Sretni blagdani

22.12.2015. - 09.01.2016.

U 2016. dovoljno je odabrati naše programe kako bi povjerovali u čuda!

više...
Posebna događanja

Reli po galerijama

28.05.2015. od 18 do 22 sata

Reli po galerijama - RPG* je igra koju igrači (posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 13 galerije na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

*RPG(role playing game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.

više...
Posebna događanja

Policija ipak prekinula performans tajvanskog umjetnika

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati.

više...
Posebna događanja

Iris Brosch

Iris Brosch (1964.), modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova, video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miucce Prade i Leonarda da Vincija.

http://www.irisbrosch.com/

više...