Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

19.10.2021. - 29.10.2021.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Posebna događanja

Predstavljanje romana „Strah od kupine“ autorice Danijele Crljen

18.10.2021. u 19:00 h ponedjeljak

Roman „Strah od kupine“ obuhvaća više od stotinu godina povijesti splitske obitelji, posebice njenih ženskih članova. Obiteljski je to roman koji secira najrazličitije odnose i veze, i roman o povijesti čije kulise ne opterećuju nego se blago naziru, i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije, roman o Splitu i njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima.

više...
Posebna događanja

IN MEMORIAM ROBERT TORRE

15.10.2021. u 10:00 h petak

S tugom javljamo da nas je iznenada, u 56. godini, zauvijek napustio naš dragi suradnik, Robert Torre, liječnik, pisac i umjetnik.

Prisjetimo se njegovih nadahnutih i nezaboravnih predavanja u kojima je svojim promišljanjima, erudicijom i razumijevanjem ljudske duše ostavio neizbrisiv trag u našoj sredini.

više...
Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

24.09.2021. - 26.09.2021.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Posebna događanja

DOBRILA ZVONAREK: ESPERANTO VREMENA /promocija knjige

23.09.2021. u 19:00 h četvrtak

Esperanto vremena vodi nas kroz putovanje od onog osobnog, od „najosamljenije pjesme“ do univerzalne i tako prirodne želje za usporavanjem da nam ne promakne ono bitno – život sam i sve što ga dubinski oblikuje. Poezija Dobrile Zvonarek priziva ono što je našem vremenu najviše potrebno - dobrotu, blagost i nježnost.

Sanja Baković

više...
Posebna događanja

GABRIJELA KIŠIČEK: HOMO POLITICUS. POLITIČKA RETORIKA U TEORIJI I PRAKSI /promocija knjige

23.09.2021. u 17:00 h četvrtak

Vrsnom teorijskom analizom načela retorike, te studijama govora utjecajnih političara, jasno se ukazuje na vezu između retorike i javnog utjecaja pojedinih političkih poruka. Riječ je o knjizi vrlo poticajnih znanstvenih uvida, koja neće biti čitana isključivo u stručnim krugovima, nego će sa velikim zanimanjem biti primljena i kod šire čitateljske javnosti.

više...
Posebna događanja

PAŠKO BILIĆ: SOCIOLOGIJA MEDIJA: RUTINE, TEHNOLOGIJA I MOĆ /promocija knjige

22.09.2021. u 19:00 h srijeda

Sociologija medija: rutine, tehnologija i moć metasociologijska je analiza povezanosti sociologijske i medijske teorije. Sistematizacijom društvene i medijske teorije nastoji se odgovoriti na nekoliko temeljnih epistemoloških i ontoloških pitanja: kako komunikacija i mediji stvaraju znanje o društvu?, kakvi se tipovi društvenih odnosa mogu implicitno i eksplicitno razaznati u sociologijskim i medijskim teorijama?

više...
Posebna događanja

INOSLAV BEŠKER: BLAGDANI. ANTROPOLOŠKI OGLEDI /promocija knjige

21.09.2021. u 19:00 h utorak

Bešker čitatelja pedantno i znanstvenom preciznošću podučava što su blagdani i to onim redom kako se ti blagdani pojavljuju kroz kalendarsku godinu. Tako se u knjizi može saznati o blagdanu Nove godine, Bogojavljenju, Valentinovu, Međunarodnom danu žena, Pokladama, Cvjetnici, Uskrsu, Majčinu danu, Očevu danu, Veloj Gospi, blagdanu Svih svetih, Svetom Nikoli, Bezgrešnom začeću, Badnjaku, Božiću… U osebujnom stilu s dosta humora, Bešker o blagdanima govori gotovo sve što se o njima ima reći.

više...
Posebna događanja

SOFIJA KORDIĆ: PRIČE O NESKLADU /promocija knjige

21.09.2021. u 17:00 h utorak

Priče Sofije Kordić odvijaju se, uvek, negde između, kako kaže jedna od njihovih junakinja: između Hrvatske i Češke, prošlosti i sadašnjosti, političkih uverenja i zahteva koje pred nas stavlja svakodnevni život. Bilo da čitamo o Hrvatu koji devedesetih godina beži u Prag, u Hrvatskoj ostavivši devojku, o Čehinji koja u to vreme s ocem ambasadorem stiže u Beograd, ili pak o državljanki Češke Republike koja ne može da umakne svom nekadašnjem identitetu Srpkinje u Hrvatskoj, iskustvo emigracije, izmeštenosti i nepripadanja sredini u kojoj živimo uvek je ključno.

više...
Posebna događanja

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

14.09.2021. u 19:30 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima bit će u utorak 14. rujna 2021. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go.
Na tom šesnaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Sonja Manojlović, Andrijana Kos Lajtman, Marija Skočibušić, Zrinko Šimunić, Davor Grgurić i Sonja Zubović .
U glazbenom dijelu programa nastupit će Davor Grgurić

više...
Posebna događanja

Hrvatski glazbenici u Beču (17. sezona)

10.09.2021. - 09.11.2021.

Ciklus koncerata Hrvatski glazbenici u Beču i u 2021. nastavlja s predstavljanjem recentne hrvatske glazbene scene, i to po 17. put. Pomno osmišljen program, s odabirom vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova, unatoč "novom normalnom" ponovno će pronaći put do vjerne i zahtjevne bečke publike. Svakako ističemo trajne i obnovljene suradnje s vodećim koncertnim prostorima u kojima ćemo u nadolazećem izdanju imati priliku bečkoj kvalitetnoj publici predstaviti njima nedovoljno poznate hrvatske glazbenike i ansamble.

više...
Posebna događanja

IZLOŽBA - GALERIJA FORUM U SURADNJI S UGD / NIKOLINA ŠIMUNOVIĆ

01.09.2021. - 15.09.2021.

U Galeriji Forum od 1.9.2021. u 19 sati može se vidjeti izložba Nikoline Šimunović Lapis Lazuli koja je početkom ovog ljeta bila prikazana publici u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Gostovanje ove izložbe dio je suradnje Galerije Forum s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Na izložbi će umjetnica pokazati nekoliko novijih apstraktnih kompozicija. Kustosica izložbe je Anita Ruso, koja na slikama Nikoline Šimunović ističe lirsku meditativnost: „Poznato je da je kultura ladanja ukorijenjena u dokolici, vremenu slobodnom za stvaralaštvo i samodjelatnost kojom se čovjek ostvaruje i djelatno potvrđuje kao slobodno biće. U vlastitom ostvarivanju i potvrđivanju, umjetnica u osobnim 'ladanjskim' prostorima stvara 'lirsku ugođajnost', najupečatljiviju karakteristiku vlastite umjetnosti. Izostajanje konkretnih tema ne sprječava bujanje formi koje svojim preklapanjem, transparencijama, prodiranjima slojeva boja, sveukupnom nježnošću, uvlače gledatelja u sklad uljuljane i mekane ekspresije.“

više...
Posebna događanja

8. Revija europskog filma u KIC-u, Kinu Metropolis MSU i na Ljetnoj pozornici Tuškanac

01.07.2021. - 20.07.2021.

Od četvrtka 1. do utorka 20. srpnja 2021., prigodom obilježavanja osme godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, održat će se 8. Revija europskog filma na tri zagrebačke lokacije. Tijekom prva dva tjedna održat će se 3 filmske projekcije u KIC-u i 4 u Kinu Metropolis MSU, a od 14. srpnja kreće tjedan svakodnevnih projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac s početkom u 21:30 sati. Bit će prikazano 14 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis. Filmovi dolaze iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Danske, Poljske, Slovenije i Švedske, a tu su i dva hrvatska filma snimljena kao europske koprodukcije – Mare i Mater. Žanrovski su to romantične i obiteljske drame, komedije, avanture i krimići, a bit će prikazana i dva obiteljska filma – animirani Slavna invazija medvjeda na Siciliju i igrani Pinokio, te jedan igrano-dokumentarni - Najveći dar.

više...
Posebna događanja

40. VEČERI NA GRIČU - Jubilarno izdanje

01.07.2021. - 15.07.2021.

Kulturno informativni centar u Atriju Galerije Klovićevi dvori, jednom od najljepših i najatraktivnijih lokacija Gornjega grada, nastavlja dugogodišnju tradiciju održavanja koncertnih večeri koje pod zvjezdanim nebom okupljaju brojne ljubitelje glazbe. Unatoč globalnoj pandemiji, Atrij će i ovog ljeta biti domaćin najstarijem zagrebačkom ljetnom festivalu klasične glazbe. Festival se 2021. održava 40., jubilarni, put. Uz sve izazove s kojima se susrećemo, namjera nam je realizirati ga u vidu predstavljanja velikih domaćih i stranih glazbenih imena pozicionirajući ga na kartu vodećih, sličnih, komornih festivala u Europi. U tom hrabrom i bogatom konceptu nastojali smo se prilagoditi situaciji, zadržavajući misiju festivala koju pratimo unatrag 40 godina - vrhunski glazbeni događaj pod zvjezdanim nebom Griča. Ovo jubilarno izdanje podsjetit će nas na značaj i važnost produkcije kvalitetne glazbene ponude te ustrajnost koju svi zajedno pokazujemo u izazovima s kojima se susrećemo. Programi ovih iznimnih koncerata obuhvaćaju raznolik vokalni i instrumentalni glazbeni repertoar od rane glazbe do glazbe 20. stoljeća te obećavaju vrhunski glazbeni doživljaj.

više...
Posebna događanja

Izložba “Mati rodila, za linđa gojila – kolo linđo: živa baština dubrovačkog kraja

23.06.2021. - 30.06.2021.

Etnografsko-fotografska Izložba Mati rodila, za linđa gojila – Kolo linđo kao živa baština dubrovačkog kraja, autora etnologa Ivica Kipre i Marice Vlahinić nastala je s jedne strane kao rezultat stručne obrade prikupljene građe tijekom projekta Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije, a s druge kao potreba da se široj javnosti predstavi vrijedna fotografska građa koja svjedoči o životu folklora u dubrovačkom kraju danas.

više...
Posebna događanja

Izložba / NEVJESTA - Shqipe Kamberi

01.06.2021. - 10.06.2021.

Od 1. lipnja u 18 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije predstavlja izložbu Nevjesta kosovske umjetnice Shqipe Kamberi u Galeriji Forum, u Teslinoj 16.

Shqipe Kamberi rođena je 1975. u Prištini na Kosovu. Godine 1998. diplomirala je slikarstvo na Akademiji znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Prištini, u klasi Muslima Mulliqija, i završila doktorski studij u klasi Visara Mulliqija.
Izložba Nevjesta suvremeni je komentar Kanuna, albanskog običajnog prava iz srednjeg vijeka, kodificiranoga u 15. stoljeću kao Kanun Lekë Dukagjinija. Prema njemu prava žena su izrazito ograničena. Takvi običaji dugo su se zadržali u dijelovima Albanije i Kosova, a njihove tragove možemo vidjeti i danas. Radovi Shqipe Kamberi predstavljaju portrete mladenki s detaljima tradicionalne albanske nošnje. Činjenica da i danas pronalazimo brak prema Kanunu stavlja se u kontekst svijesti žena danas i ženske emancipacije. Ovaj ciklus je suvremeni, feministički komentar tradicionalnog prava koje stavlja žene u podčinjeni položaj. Ženske figure u njemu su uronjene u tradicijske nošnje, oči su im pokrivene, a njihov se identitet gubi.

više...
Posebna događanja

ŠUMSKA DISKUSIJA / #BEUYS100

24.05.2021. u 18:00 h ponedjeljak

Kako bi se potaknula šira diskusija i pružala svima mogućnost da izraze svoje stajalište, projekt će biti zaključen uz okrugli stol na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije. Okrugli stol održat će se u ponedjeljak 24. svibnja u 18 sati u Dokukinu KIC koje je također jedan od partnera projekta i gdje smo nedavno prikazali nagrađivani dokumentarac Beuys uz razgovor s redateljem Andresom Veielom.

više...
Posebna događanja

RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE

19.05.2021. u 19:00 h srijeda

O holokaustu treba uporno govoriti, pisati i ponavljati, sve dok bude i jedne osobe koja negira ili sumnja u strašne nacifašističke zločine, a punu sliku o tragediji možemo dobiti zahvaljujući književnosti, zapravo umjetnosti kao takvoj. Doprinos tome dala je spisateljica Jasminka Domaš knjigom „Kadišl i nebeski putnici“.

Promocija ove knjige je kulturno-obrazovni projekt učenja o holokaustu, društvenom značaju Židova i drugih nacionalnih manjina te njihovom doprinosu kulturnoj i inoj ostavštini u Hrvatskoj. Dramska umjetnica Dunja Sepčić prezentira i interpretira pojedine odlomke iz romana, a Jasminka Domaš upoznaje publiku s doprinosom Židova hrvatskoj kulturi.

više...
Posebna događanja

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

11.05.2021. u 19:30 h utorak

Druženje s pjesnicima: Enes Kišević, Evelina Rudan, Maja Gregl, Goran Gatalica, Robert Mlinarec i Sonja Zubović.

Glazbena gošća: Sara Renar

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

Poezija to go uz digitalnu aktivnost organizira i programe - druženja s pjesnicima uživo.

više...
Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

07.05.2021. - 10.05.2021.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Posebna događanja

Radionice igre Dungeons & Dragons

07.05.2021. u 10:00 h petak

Kulturno informativni centar u Zagrebu od svibnja 2021. pokreće besplatne radionice igre Dungeons & Dragons. Igra je to koja je nastala 1974., a temelji se na mašti polaznika.

RPG (role playing games) imaju, osim zabavne, također edukacijsku, socijalizacijsku i psihorazvojnu funkciju. D&D postavlja svakog igrača u ulogu pojedinačnog lika. Igrači se uživljavaju u uloge pustolova, a igrom upravlja tzv. gospodar tamnice (engl. dungeon master, skraćeno DM) - DM ima ulogu pripovjedača i suca, a njegova je zadaća upravljati svijetom igre i postavljati izazove, bitke i pustolovine pred ostale igrače. Igra od sudionika traži kooperaciju, suradnju, domišljatost, inteligenciju i poznavanje kulture. Ovdje se do rješenja dolazi kroz mozgalice, zagonetke, labirinte, logičke zadatke, male detektivske poduhvate, a moguće su i dvorske intrige, diplomatske začkoljice i drugi sadržaji koji traže kooperaciju grupe, međusobno povjerenje, odanost, poznavanje povijesti i opće kulture itd. Mladi ovdje mogu steći prijatelje koji nisu virtualni, proći kroz simulaciju uzbudljivih, fantastičnih iskušenja i opasnosti, a istovremeno i učiti.

više...
Posebna događanja

11. dani EDE MURTIĆA

04.05.2021. - 14.05.2021.

Dana 4.5., na stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića, u Galeriji Forum se održalo otvorenje izložbe u sklopu manifestacije 11. dani Ede Murtića na kojoj su izloženi radovi nastali na desetogodišnjoj studentskoj radionici održavanoj u Velikoj Pisanici, pod mentorstvom Zlatka Kesera i Gordane Bakić. Kustos izložbe je Milan Bešlić.
Umjetnici koji izlažu su: Tara Beata Racz, Franciska Topolovec, Jurica Pušenjak, Mihael Klanjčić, Ivan Barun, Apolonija Lučić, Ivana Grbec, Ana Šokčević, Josip Rončević i Hristina Marzneska.

Izložba je otvorena do 14.5.2021.

više...
Posebna događanja

Promocija knjige Marka Marije Gregorića "Uz krizu kritike"

28.04.2021. u 18:00 h srijeda

Knjiga Marka Marije Gregorića Uz krizu kritike u izdanju Sandorfa predstavit će se u Galeriji Forum 28.4. u 18 sati.
Knjigu će, uz autora, predstaviti Igor Grbić i Feđa Gavrilović.

Marko Marija Gregorić rodio se 1975. godine. Završio je studij filozofije i religijskih znanosti, na vrijeme da bi se mogao potpuno posvetiti prevođenju i pisanju. Prijevode kontinuirano objavljuje od 2001. godine, i u njegovu prijevod dosad je objavljeno pedesetak knjiga. Prevodi s francuskog, a po potrebi i s još nekih jezika. Piše uglavnom eseje i poeziju. 2013. objavio je knjigu eseja u izdanju Sandorfa, "Riječi pod nosom/Ogledi o metafizičkom značenju prevođenja".

više...
Posebna događanja

Pogledajte predstavu "Gospoda Glembajevi"

19.03.2021. - 02.04.2021.

Dramski tekst najvećeg hrvatskog pisca 20. stoljeća Miroslava Krleže, psihološka drama 'Gospoda Glembajevi', u produkciji Eurokaza te režiji iskusnog Branka Brezovca, premijerno je izveden u petak 25. listopada u 20 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, popularnom KIC-u.

Svakako pogledajte!

više...
Posebna događanja

Zagrebačka muza - dobitnici potpore

20.01.2021. - 20.02.2021.

Kulturno informativni centar u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba dodijelio je tri potpore u ukupnom iznosu od 108.000 kuna autoricama i autorima za književno-umjetnički rad - za književno-umjetnička djela u okviru projekta Zagrebačka muza temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. / Zagrebačka muza od 23. 07. 2020. godine.

više...
Posebna događanja

Reli po galerijama

28.05.2015. od 18 do 22 sata

Reli po galerijama - RPG* je igra koju igrači (posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 13 galerije na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

*RPG(role playing game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.

više...
Posebna događanja

Policija ipak prekinula performans tajvanskog umjetnika

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati.

više...
Posebna događanja

Iris Brosch

Iris Brosch (1964.), modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova, video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miucce Prade i Leonarda da Vincija.

http://www.irisbrosch.com/

više...