Posebna događanja

AICA: DIJALOZI - razgovor s Antunom Maračićem

20.10.2020. u 19:00 h utorak

Pozivamo Vas na razgovor s Antunom Maračićem u utorak, 20. listopada u 19 sati u KIC-u

Nakon razgovora s Tonkom Maroevićem u lipnju, u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Antuna Maračića, autora mnogih tekstova o umjetnosti, više knjiga i monografija te televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima. Kao autor kustos osmislio je i postavio veliki broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti, a kao multimedijski umjetnik priredio je pedesetak samostalnih izložbi, izveo više akcija i performansa te sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U razgovoru koji s njim vode Iva Rada Janković, Boris Greiner te Karla Pudar, bit će riječi o njegovom radu kustosa i umjetnika, o iskustvu vođenja galerija, o pisanju tekstova o umjetnosti, recenzija, kritika, predgovora, polemika... Naime, u svim segmentima tog bogatog i mnogostrukog djelovanja koje traje više od četiri desetljeća, kao i u prostorima u kojima radi i/ili živi, Antun Maračić ostavlja snažan trag, boreći se protiv letargije mainstreama i usmjeravajući pozornost javnosti na živu prisutnost suvremene umjetnosti.

više...
Posebna događanja

Pregled virtualne izložbe video radova o djeci i mladim Romima po nazivom „Moj dan“

15.10.2020. - 31.12.2020.

Izložba je bila postavljena u Galeriji Forum u Zagrebu od 7. rujna do 7. listopada 2020. godine, a kako zbog epidemioloških razloga nismo mogli održati javno otvorenje, priredili smo i virtualnu verziju.

Pozivamo vas da pogledate osobne priče i životne planove Melanije, Antonije, Aleksandra, Željke, Stivena i Nenada, djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine iz različitih dijelova Hrvatske. Također, slobodno podijelite poveznicu dalje, svima koje bi radovi mogli zanimati.

više...
Posebna događanja

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

13.10.2020. u 19:30 h utorak

Ovom prilikom, 13.10.2020., na četrnaestom druženju s pjesnicima nastupit će pjesnici: Enerika Bijač, Ana Brnardić, Nikola Kristić Robert Mlinarec, Ninoslav Žagar i Sonja Zubović.
Autori će interpretirati stihove iz najnovijih zbirki, a pjesnikinji Eneriki Bijač uz obilježavanje osamdesete obljetnice života posebno ćemo „nazdraviti“ čestitkom za „Zelenu suzu Svemira“ nakon ruskog i u prijevodu na poljski jezik.

Posebna gošća među pjesnicima je Mira Lončar Dušek, dr. med. koja će s nama podijeliti jedinstveno poetsko iskustvo koje nadživljuje i otkriva tajnu povezanosti čovjeka i poezije.
Glazbena gošća je Hana Blažević Vrbić, koja će uz pratnju Branimira Lozo na gitari otpjevati autorske skladbe Kreše Blaževića i legendarnih Animatora.
Ostale zanimljivosti publici će biti otkrivene uživo uz stihove „Ostat ću mlad, ovaj trenutak sad, neka bude vječnost…“

više...
Posebna događanja

POEZIJA TO GO Druženje s pjesnicima

08.09.2020. u 19:30 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima održat će se u utorak 08. rujna 2020. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go i You Tube kanalu Sonje Zubović.

Na tom trinaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Tamara Bakran, Tomislav Domović, Zvjezdana Jembrih, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin i Sonja Zubović.

U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi gitaristi Lovro Počepan i Leon Marijan.

više...
Posebna događanja

Moj dan – život djece i mladih Roma

07.09.2020. - 07.10.2020.

Pozivamo vas na izložbu Moj dan - život djece i mladih Roma koja donosi nove poglede na život djece i mladih Roma kroz šest video radova redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović.
Dokumentaristički video uradci nastali su s namjerom ukazivanja na potrebu izjednačavanja životnih prilika s obzirom na univerzalnost ljudskih prava i zabranu diskriminacije te kako bi doprinijeli rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom. Radovi u produkciji kuće Fade In gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćajući tako protagonistima glas, u želji da ih se čuje.

više...
Posebna događanja

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini

14.07.2020. - 21.09.2020.

Kulturno informativni centar u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba dodjeljivat će potpore autoricama i autorima za:

• književno-umjetnički rad
Potpora će se dodjeljivati autoricama i autorima za književno-umjetnička djela u okviru projekta Zagrebačka muza u sklopu kojega će naglasak biti na stvaranju književnih umjetničkih djela koja će popularizirati Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčane – fiktivne ili zbiljske.
Pozivamo sve književnice i književnike koji će biti nadahnuti temom zagrebačkog potresa da napišu roman.

više...
Posebna događanja

Online premijera snimke koncertnog čitanja drame Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK

26.06.2020. - 30.07.2020.

Online premijera snimke koncertnog čitanja drame

Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK
Rađeno po drami Thomasa Bernharda “Minetti”

Stari glumac Minetti, nakon trideset godina izbivanja sa scene, čeka, u predvorju hotela u Ostendeu, direktora teatra, koji mu je ponudio da još jednom odigra kralja Leara. Silvestarska je večer. Svi luduju, a on čeka.

“Minetti” je jedna od posljednjih velikih drama austrijskog dramatičara Thomasa Bernharda, koju je preveo i za izvođenje adaptirao u monodramu Zdenko Jelčić.

Link potražite ovdje od 19 sati ili na Facebook stranicama facebook/kiczgb.com
U suradnji s Teatrom Erato.

više...
Posebna događanja

Zagreb živi kulturu - tjedni pregled kulturne ponude

14.06.2020. - 21.06.2020.

Kultura nam se vratila u grad, a dio programa zaživjet će i na našim ulicama, trgovima i u parkovima.

Kako biste se što lakše odlučili kamo da odete po svoju “dozu kulture”, donosimo vam sažeti tjedni pregled iz bogate kulturne ponude u našem gradu.

više...
Posebna događanja

POGLEDAJTE KONCERTNO ČITANJE DRAME / THOMAS BERNHARD: THEATERMACHER

28.05.2020. - 28.06.2020.

Pozivamo vas da pogledate koncertno čitanje drame Thomasa Bernharda “Theatermacher”

Poveznica je aktivna!

Dramu je, po Bernhardovom tekstu, za ovu izvedbu adaptirao Zdenko Jelčić, koji ujedno tumači i glavnu ulogu.
U krčmi „Pri veselom krascu” u Prdečevu Selu nedaleko Zagreba, stari, bogomdani glumac Jelčić, kojega je Bog poslao da stvori novo, bolje kazalište, priča, potpuno siguran u svoju genijalnost, o tome kako je nemoguće u vukojebini poput Hrvatske stvarati umjetnost.

U suradnji s Teatrom Erato

više...
Posebna događanja

Virtualni obilasci arhive: Todorović - Aladinov duh

17.04.2020. - 17.05.2020.

Posjetite ponovno izložbu Predraga Todorovića „Aladinov duh“ održanu u Galeriji Forum u ožujku 2014. godine. Ova izuzetna izložba bila je postavljena kao skulpturalni ambijent realiziran u odnosu na specifični prostor galerije. Kustos izložbe bio je Antun Maračić, voditelj Galerije Forum od 2013. do 2017. godine.
Izložbom „Aladinov duh“ Predraga Todorovića započinjemo s virtualnim obilascima naše arhive koju ćemo predstavljati jednom tjedno. Pratite nas i dalje!

više...
Posebna događanja

Dokukino KIC u vašem domu

01.04.2020. - 17.05.2020.

Naši programski partenri u tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, Restart pokreće novu akciju – ovoga puta s izborom najboljeg s repertoara Dokukina KIC s novim naslovima koje ćemo dodavati svaki tjedan.

više...
Posebna događanja

OTKAZANO - SANJARENJE O JEZIKU | REVERIES ABOUT LANGUAGE | RÊVERIES AUTOUR DE LA LANGUE

19.03.2020. u 19:00 h četvrtak

OTKAZANO - Riječ Zvuk Slika | Word Sound Image | Parole Son Image
Imerzivno iskustvo poezije | An immersive poetry experience | Expérience immersive en poésie

Pozivamo vas na multilingualni recital poezije "Sanjarenje o jeziku / Reveries about language / Rêveries autour de la langue" koji će se održati u četvrtak 19. ožujka, u 19 sati, u Kulturno informativnom centru, Zagreb.

"Sanjarenje o jeziku" treći je u nizu imerzivnih multilingualnih recitala poezije zamišljenih u okviru projekta Unbound Jasmine Bolfek Radovani. Sanjarenje se sastoji od niza zvučnih, vizualnih i višejezičnih "šetnji" (ili "flâneries") koje uranjaju publiku u višeosjetilno iskustvo doživljaja poezije na engleskom, hrvatskom i francuskom jeziku. Poeziju na sceni popratit će kodirana elektronska muzika i kompjuterske animacije Alo Allika. Cilj ovih recitala je prikazati na koji način superpozicija izgovorene riječi, slike i zvuka može dovesti do "oslobođenih" ("unbound") ekspresija.

više...
Posebna događanja

KONCERT JE OTKAZAN - Koncert violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić

17.03.2020. u 19:00 h utorak

Nažalost koncert je otkazan!

Pozivamo vas na koncert violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić
koji će se održati u sklopu ciklusa Hrvatski glazbenici u Beču.

Utorak, 17. 3. 2020., 19 sati
Altes Rathaus, Wipplingerstraße 6/8, 1010 Beč
Anđelko Krpan, violina
Nada Majnarić, glasovir
F.Schubert, L.van Beethoven, T. Uhlik, B. Papandopulo
Ulaz slobodan

više...
Posebna događanja

Obavijest o odgađanju javnih događanja u Kulturno informativnom centru

15.03.2020. u 10:00 h nedjelja

U skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite te mjera predostrožnosti u vezi postupanja tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kulturno informativni centar obavještava javnost da do daljnjeg odgađa sve programe javnog okupljanja koji su planirani u narednom periodu (izložbe, radionice, predavanja, tribine, filmske projekcije)

O novim terminima odgođenih događanja pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

više...
Posebna događanja

Predstavljanje knjige Josipa Sanka Rabara

17.02.2020. u 18:00 h ponedjeljak

TRIBINA UDRUGE OS
SEZONA VI.

POZIVAMO VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE
JOSIPA SANKA RABARA
RADOSNA UVJERAVANJA
Izdavač: Naklada Bošković

O knjizi govore:

IVAN BEKAVAC BASIĆ
i
AUTOR

Predstavljanje vodi: TUGA TARLE

Znam samo to da je sloboda beskrajna. I da je moja sloboda ljubav!, J.S. Rabar

DOBRODOŠLI!

više...
Posebna događanja

Premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “

13.02.2020. u 20:00 h četvrtak

U četvrtak, u 20 sati u KIC-u održat će se premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “, redatelja Jakova Sedlara.

To je priča o vlč. Jozi Devčiću, nekadašnjem župniku u Stražemanu, koji je 1981., od strane komunističkih vlasti, bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je kipar Ante Starčević na mozaik u obnovljenu crkvu naslikao i kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Osim zatvorske kazne presuda je uključila i uništenje Stepinca i Merza na mozaiku. Srećom, kipar Marijan Sušac koji je trebao kipove uništiti, prevario je vlasti rekavši da nema potrebe fizički ih, dlijetom otući, nego će on isto to napraviti specijalnom bojom. Ta boja bila je obična boja za bicikle kojom je on samo prebojio dio mozaika! 1991. boja je izbrisana s dijela mozaika i on je ponovno zasjao u punoj ljepoti.

više...
Posebna događanja

SATELITE BOY / HRVATSKA - AUSTRALIJA, SUSRETI KULTURA

21.01.2020. u 19:00 h utorak

U utorak, 21. siječnja 2020. u 19 sati, u okviru programa “Hrvatska – Australija, susret kultura”, u Kulturno informativnom centru održat će se projekcija australskog filma “Satelite Boy”.

Film Satellite Boy, australska avanturistička drama iz 2012. godine, scenaristice i redateljice Catrione McKenzie, govori o mladom Aboridžinu koji se bori da održi tradiciju i običaje predaka u suvremenom svijetu u trenutku kada rudarska kompanija nezaustavljivo prodire u područje gdje žive Aboridžini.

Film je premijerno prikazan 10. prosinca 2012. na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Perthu, te na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gdje je bio zapažen kao osobito atraktivno i emocionalno djelo.


Program organizira udruga Os u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Veleposlanstvom Australije u Republici Hrvatskoj.

više...
Posebna događanja

AICA: DIJALOZI Razgovor s Jadrankom Vinterhalter

16.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Pozivamo Vas na razgovor s Jadrankom Vinterhalter
16. siječnja u 19 sati u KIC-u

U trećem u nizu tzv. „javnih“ razgovora u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), predstavljamo Jadranku Vinterhalter s bogatim iskustvom rada u, podjednako, etabliranim muzejskim ustanovama (MSU Beograd, MSU Zagreb) i udrugama u kulturi (suradnja s Galerijom SKC Beograd, SCCA Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost). U razgovoru koji s njome vode Leonida Kovač, Darko Šimičić te Miona Muštra, bit će riječi o kustoskoj praksi u suvremenoj umjetnosti, metodama rada kustosa, obrazovnom radu na medijaciji suvremene umjetnosti (iskustva MSU Beograd, SCCA Zagreb, MSU Zagreb), dokumentaciji suvremene umjetničke produkcije (iskustva SCCA Zagreb, MSU Zagreb), načinima pripreme muzejske građe za preseljenje i otvaranje postava u novoj muzejskoj zgradi (na primjeru MSU Zagreb, 2000. - 2009.) te primjerima vođenja međunarodnih projekata.

više...
Posebna događanja

Reli po galerijama

28.05.2015. od 18 do 22 sata

Reli po galerijama - RPG* je igra koju igrači (posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 13 galerije na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

*RPG(role playing game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.

više...
Posebna događanja

Policija ipak prekinula performans tajvanskog umjetnika

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati.

više...
Posebna događanja

Iris Brosch

Iris Brosch (1964.), modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova, video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miucce Prade i Leonarda da Vincija.

http://www.irisbrosch.com/

više...