SUVREMENI MAĐARSKI FILM

10.05.2022. - 12.05.2022.

U okviru programa Art kino KIC – kino s pogledom, održat će se predstavljanje suvremenog mađarskog dokumentarnog filma u suradnji s Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu. Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima s autorima.

Raspored projekcija:

Utorak, 10.05.2022. u 20 h 

JEDAN BOG, DVA NARODA (Egy Isten, két nemzet)
Dokumentarni film, 2016., 50 min.

Redatelj: Attila Szabó
Nakon projekcije razgovor sa redateljem će voditi Zoltán Siflis (Šifliš)

Vladimir i njegova sestra Malina, koji žive u Bukureštu rođeni od majke Mađarice i oca Rumunja u Transilvaniji, odlučuju steći mađarsko državljanstvo. Uče mađarski i pokrštavaju se kao unitarijanci. Što je mogao biti razlog njihove odluke? Pod kojim su uvjetima živjeli do sada i zašto upravo sada intenzivnije traže svoje porijeklo i svoj mađarski identitet? Odgovore na ova pitanja možemo izvući iz filma Atile Szabóa.

više o filmu: https://mecenatura.mediatanacs.hu/adatlap/676/Egy_Isten_ket_nemzet

trailer filma: https://www.youtube.com/watch?v=NIza5x0LzbA

 

Srijeda, 11.05.2022. u 20 h 

TRAGOM ŽUTOG ŽDRIJEBETA (A Sárga csikó nyomában)
Dokumentarni, 2016., 50 min 
Redatelj: Bálint Zágoni
Nakon projekcije razgovor sa redateljem će voditi Zoltán Siflis (Šifliš)

Sredinom 1910-ih u tvornici filmova u Kolozsváru (rumunjski: do 1974 Cluj, danas Cluj –Napoca), koju je vodio kazališni redatelj Jenő Janovics, prikazano je više od šezdeset filmova u kojima su sudjelovali najpoznatiji mađarski glumci te najbolji redatelji i snimatelji. Nakon Prvog svjetskog rata jedna od najplodnijih mađarskih filmskih radionica ere nijemog filma zatvorila je svoja vrata, a u desetljećima koja su slijedila gotovo svi filmovi su uništeni na razne načine.

Ovaj dokumentarac opisuje šestogodišnje djelovanje filmske radionice u Kolozsváru uz suradnju filmskih povjesničara i korištenje arhivskih snimaka. Koliko su ti filmovi bili zahtjevni i kako su se pokazali na projekcijama u drugim zemljama? Može li se uspon i pad filmskog studija povezati s događajima iz Prvog svjetskog rata? Također ispitujemo koliko je jedinstveno ili uobičajeno da je jedva 5% snimljenih filmova preživjelo prošlo stoljeće? Kako su tijekom desetljeća nestale kopije filmova snimljenih u Janovicsevu studiju i postoji li šansa da se pojavi još jedan nijemi film iz Kolozsvára, za koji se vjeruje da je izgubljen? 

više o filmu: https://filmtett.ro/filmek/a-sarga-csiko-nyomaban

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WEUK1sG7BP4

 

Četvrtak, 12.05.2022. u 20 h

DEVETOMJESEČNI RAT (Kilenc hónap háború)
Dokumentarni, 2018.,70 minuta
Redatelj: László Csuja 

Devetomjesečni rat priča priču majke i sina u sjeni ukrajinsko - ruskog oružanog sukoba iz 2014. godine. Jani (24), mađarski državljanin živi s majkom u malom gradu u zapadnoj Ukrajini, Beregszasz. Umoran od dosadne svakodnevice rodnog grada, guši se u ljubavi svoje majke Erzsike. Kada ga pozovu u ukrajinsku vojsku, traži ruku svoje drage Zhani. Mogli bi pobjeći iz zemlje, ali Jani više voli rat udaljen 1500 km. Film traga za odgovorom može li vojska dječaka odgojiti kao muškarca, kako se nada Jani. U filmu se pojavljuju dva upečatljiva vizualna svijeta: ruralna dosada rodnog grada i krajnosti rata. Jani svoj identitet traži u paralelnim bitkama svog života.

Film je nagrađen Specijalnom nagradom žirija na Sarajevo film festivalu.

trailer filma: https://vimeo.com/294319756

više o filmu: https://filmtett.ro/filmek/kilenc-honap-haboru

 

Program se organizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Filmovi imaju hrvatske titlove.

undefined