FINA UMJETNOST ZRCALJENJA

18.02.2015. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 18. veljače 2015. godine, u 19 sati, u KIC-u će se održati projekcija umjetničkog dokumentarnog filma Fina umjetnost zrcaljenja

(52’, 2013., autori: Corinne Enquist i Toma Bačić) snimljenog u okviru nezavisne produkcije D’Art.

Unutar spleta čudnih okolnosti i političkih igara, film uranja u svijet mladih alternativnih umjetnika u bivšoj Jugoslaviji koji su pobijedili na natječaju za idejno rješenje Dana mladosti 1987. U to doba, Dan mladosti je bio najvažniji praznik i element zrcaljenja bratstva i jedinstva mladih generacija kojim se slavio dan rođenja Josipa Broza Tita i nakon njegove smrti 1980. godine.

Slijedeći ovaj narativni element, film kroz razgovore sa slovenskim umjetnicima, odvjetnicima, kritičarima i političarima koji su 80-ih prošlog stoljeća djelovali u sklopu tzv. omladinskih organizacija pojašnjava okolnosti nezadovoljstva mladih naraštaja s perpetuiranjem kulta ličnosti i dvoličnosti jugoslavenskih političkih struktura. Uzevši kao predložak za plakat, kojim je najavljivan Dan mladosti, image nacističkog postera Richarda Kleina iz 1930-ih godina, članovi umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunsta, napravili su pastiche postera kao prijedlog svog plakata i ta je ideja izabrana kao najbolja na natječaju.

Odjednom izranja misteriozni inženjer Grujić, kojeg nitko nikad prije i poslije nije vidio, i objavljuje članak kojim otkriva pozadinu plakata. Izbija afera koja dotiče najviše političke i vojne krugove, umjetnici se privode na razgovore u policiji, prijete im višegodišnje zatvorske kazne. Što se nakon toga događa?

Pridružite nam se na zagrebačkoj premijeri filma i tribini, koja je organizirana u sklopu projekcije, kako biste čuli kraj.

Na tribini će govoriti Pavel Gantar, Darko Pokorn, Miran Mohar, Roman Uranjek, Toma Bačić i Corinne Enquist, a s gostima će razgovaratirock-kritičar Dubravko Jagatić.

Prisutne će pozdraviti slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, njegova ekselencija Vojko Volk.

Miran Mohar i Roman Uranjek članovi su i osnivači slovenske avangardne grupe slikara IRWIN (Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik), koji je nastao ranih 80-ih godina prošlog stoljeća kao dio kolektiva Neue Slovenische Kunst, zajedno s grupama Laibach, Sestre Scipion Nasice, Novi Kolektivizem…  Za svoje djelovanje dobili su brojne nagrade, a njihova djela ubrajaju se u funduse svjetskih muzeja. Darko Pokorn, član je grupe Novi Kolektivizem koja je oblikovala grafički i vizualni identitet Neue Slowenische Kunsta. Pavel Gantar, slovenski političar, od 2008. do 2011. bio je predsjednik Slovenskog parlamenta. Scenaristica Corinne Enquist i redatelj Toma Bačić film su realizirali u Sloveniji i Hrvatskoj, i razgovarali sa svim sudionicima događaja 1987. godine.

Film Lijepa umjetnost zrcaljenja uvršten je u selekciju IDFA, Amsterdam.

 Događaj je organiziran uz podršku Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj. 

 

FINA UMJETNOST ZRCALJENJA

18.02.2015. u 19:00 h srijeda