FILMSKI KURIKULUM / RECITAL I ŽIVOT SA STRICEM

10.05.2023. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum u srijedu, 10. svibnja u 19 h posvećen je filmovima koji su žestoko provocirali jugoslavenski komunistički režim. Kultni dokumentarac Petra Krelje Recital (1972) naizgled slavi režim kroz prikaz seoske priredbe u povodu Dana Republike, ali Kreljin režijski pristup otkriva nam grotesknost i nenamjernu komičnost priredbe, time sugerirajući grotesknost ideologije koja stoji iza te priredbe. Papićev dugometražni hit Život sa stricem (1988) otvoreno je prikazao nemilosrdnost kojom se režim obračunavao sa neistomišljenicima nakon Drugog svjetskog rata, pa je, iako napravljen u liberalnijem dobu krajem 1980-ih, dočekan sa žestokim kritikama pobornika režima. Međutim, to nije spriječilo njegovo prikazivanje te veliki uspjeh kod publike, kritike i pulskog žirija koji ga je nagradio Velikom zlatnom arenom. Život sa stricem bio je nominiran i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.
 
Filmovi:
RECITAL  (dokumentarni, 1972, 14 min)
režija i scenarij: Petar Krelja
fotografija: Nikola Tanhofer
Komični prikaz priredbe u povodu jugoslavenskog Dana Republike u Domu kulture mjesta Novigrad Podravski.
 
ŽIVOT SA STRICEM (igrani, 1988,  103 min)
režija: Krsto Papić
scenarij: Ivan Aralica, Krsto Papić
fotografija: Boris Turković
ulogeDavor Janjić, Alma Prica, Miodrag Krivokapić, Branislav Lečić, Anica Dobra, Ivo Gregurević, Radko Polić, Ksenija Pajić, Fabijan Šovagović, Mustafa Nadarević, Filip Šovagović
Mladić Martin 1951. odlazi iz Dalmatinske Zagore u Istru u učiteljsku školu. Tamo se zaljubi u djevojku Martu. Svojim otvorenim pritužbama i provokativnim karikaturama koje crta zamjeri se školskom rukovodstvu. Pritužbe povjeri svojem stricu, komunističkom funkcionaru kojeg idealizira, ali stric iznevjeri njegovo povjerenje.
Film ima engleske titlove.