FILMSKI KURIKULUM/ KREŠO GOLIK: OD 3 DO 22 I IMAM 2 MAME I 2 TATE

24.04.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 19 h posvećen je filmovima najslavnijeg hrvatskog redatelja Kreše Golika, rođenog prije 101 godine. Prvo ćemo pogledati njegov kratki film Od 3 do 22 (1966),  u nedavnoj anketi među filmskim kritičarima proglašen najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom svih vremena. Od 3 do 22 moćan je film koji u 14 minuta trajanja sabija jedan dan u životu zagrebačke radnice, a zapravo i njen cijeli život koji se sastoji od rada s kratkim trenucima odmora. Nakon toga ćemo pogledati Golikov igrani klasik Imam 2 mame i 2 tate (1968) u kojemu se, slično kao u Tko pjeva zlo ne misli, iza prpošnog i zaigranog prikaza života dvije zagrebački obitelji kriju osobne frustracije odraslih likova koji dijele skrbništvo nad dva sina.

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademija dramske umjetnosti. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.
 
Filmovi:
OD 3 DO 22  (dokumentarni, 1966, 14 min)
režija i scenarij: Krešo Golik
fotografija: Ivica Rajković
Opisuje se jedan dan u životu radnice Smilje Glavaš, supruge i majke djeteta u dobi od 1-2 godine.
 
IMAM 2 MAME I 2 TATE (igrani, 1968,  90 min)
režija: Krešo Golik
scenarij: Krešo Golik, Mirjam Tušek
fotografija: Ivica Rajković
uloge: Mia Oremović, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vera Čukić, Igor Galo, Tomislav Žganec
Bivši supružnici ušli su u nove brakove, prethodno među sobom podijelivši djecu, te se sada dva brata, tinejdžer Zoran i mlađi Đuro, viđaju u nedjelju, kada jedan ili drugi odu posjetiti nove familije svojega roditelja. Taj će aranžman svima upriličiti mnoge neugodnosti.