FILMSKI KURIKULUM/FILMOVI ZVONIMIRA BERKOVIĆA UZ GOSTOVANJE GORANA TRBULJAKA

10.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo jednom od najrafiniranijih hrvatskih redatelja Zvonimiru Berkoviću i jednako rafiniranom direktoru fotografije Goranu Trbuljaku.

 

U ponedjeljak, 10. lipnja u 19 h u KIC-u, filmski program otvorit će čaroban Berkovićev dokumentarac More, grebeni, pisma o slikarstvu Ive Vojvodića, ali i o književnosti i mitskoj slobodi dubrovačke republike. Nakon toga prikazat ćemo jednako čaroban igrani film Ljubavna pisma s predumišljajem o ljubavi tajnog obožavatelja, ali i o Mozartovoj Čarobnoj fruli, smislu života i još koječemu.


Nakon projekcije imat ćemo čast ugostiti direktora fotografije i likovnjaka Gorana Trbuljaka, snimatelja Berkovićevih filmova Ljubavna pisma s predumišljajem i Kontesa Dora, a razgovor s njim vodit će Tibor Đurđev, apsolvent studija komparativne književnosti i antropologije te filmski kritičar s iskustvom moderatora.

Film Ljubavna pisma s predumišljajem restauriran je u programima digitalne restauracije Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.
 
Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva, Kulturno informativnog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (projekt Filmska pismenost) i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Fakultetu hrvatskih studija.
 
Filmovi:
MORE, GREBENI, PISMA (dokumentarni, 1987, boja, 9 min)
režija: Zvonimir Berković
scenarij: Zvonimir Berković
fotografija: Enes Midžić
 
Opis slikarstva dubrovačkog slikara Ive Vojvodića kroz poetičan tekst naratora te prizore slikarova rada, njegovih slika i tri motiva koji ga učestalo inspiriraju: mora, grebena i pisama.
 
LJUBAVNA PISMA S PREDUMIŠLJAJEM (1985, boja, 96 min)
režija: Zvonimir Berković
scenarij: Zvonimir Berković
fotografija: Goran Trbuljak
uloge: Zlatko Vitez, Irina Alfjorova, Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Zvonimir Lepetić, Siniša Popović, Vera Zima

Muzikolog Kosor u bolnici dolazi svijesti nakon teške prometne nesreće. Na postelji do njega leži ekonomist Gajski, kojega redovito posjećuje njegova žena Melita. Kosor postaje opsjednut Melitinom ljepotom i osebujnim karakterom te se upušta u rizičnu igru slanja anonimnih ljubavnih pisama…