Film XX: Tri života + Ženski film

10.12.2019. u 19:00 h utorak

Tri života + Ženski film

UTORAK / 10.12.2019 / (19:00) REZERVIRAJ

Program Film XX Kulturno informativnog centra fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Prikazujemo dokumentarce Tri života Kate Millett te Ženski film kolektiva San Francisco Newsreel. Nakon projekcije slijedi razgovor koji će voditi teoretičarka dr. sc. Marija Ott FranolićUlaz je slobodan. 

TRI ŽIVOTA / THREE LIVES

Kate Millett, SAD, 1971., 70'
jezik: engleski, titlovi: HRV

Ponosan, minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog  bestselera Spolna politika uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Autobiografski intervjui s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima.

 

ŽENSKI FILM / THE WOMAN'S FILM
Louise Alaimo, Judy Smith, Ellen Sorren, SAD,1971., 40'
jezik: engleski, titlovi: HRV

Serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove “izvan i u kući” te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel.

 

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinovića vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Zahvaljujemo se našem posebnom sponzoru

undefined