Film i razgovor - Mekani brodovi

27.04.2023. u 19:00 h četvrtak

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj  od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

Jedini problem koji je Kugla oduvijek imala i nije ga uspjela razriješiti nalazio se u prijeporu: treba li se baviti teatrom kao nadopunom egzistenciji ili kao radom na egzistenciji?

Mekani brodovi vješto isprepliću zvučni i vizualni arhivski materijal s razgovorima (koje su vodili Željko Zorica i Suzana Marjanić) ne samo s “kuglašima” – Zlatko Burić, Anica Vlašić-Anić, Damir Bartol Indoš, Krunoslav Mavar, Milan Vukšić, Naco Oster… – već i brojnim suvremenicima i su-djelovateljima; tu su “coccolemoccovci” Branko Matan, Branko Brezovec, Gordana Vnuk… teatrolozi, filmolozi, filozofi, kulturni radnici poput Ivana Ladislava Galete, Jovana Ćirilova, Borke Pavičević…

Nakon projekcije u četvrtak 27. 4. održat će se razgovor s članom Kugla glumišta i dobitnikom nagrade Europske filmske akademije Zlatkom Burićem Kićom te producenticom filma Anom Zoricom.

Festivali i nagrade:

HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2022 – svjetska premijera