EUROPANORAMA / EUROPSKI KRATKI FILMOVI - 8. i 9. lipnja

08.06.2022. - 09.06.2022.

Projekt EUROPANORAMA 2022 predstavlja izbor najnovijih europskih kratkih filmova različitih stilova i pristupa (animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film) mladih europskih filmskih redatelja. Program nudi uvid u suvremeno europsko filmsko stvaralaštvo.

Program se organizira u suradnji sa Ljubljanskim međunarodnim festivalom kratkog filma i Transit Film Bazaarom.

Filmovi imaju engleske titlove.

Ulaz je slobodan.

PROGRAM

Srijeda, 8.6.2022. od 20 do 22 h


ZOOM NA IRSKU 2022
Novi irski kratki filmovi


FRIDA THINK / FRIDINO RAZMIŠLJANJE
r. Maya Derrington
3 min.

Žena ide na zabavu odjevena kao Frida Kahlo samo kako bi otkrila je li njena jedinstvena vizija privlačna masama.


THE BIRD AND THE WHALE / PTICA I KIT
r. Carol Freeman
7 min.

Mladi kit, odvojen od svoje obitelji, otkriva pticu pjevicu u kavezu, jedinu preživjelu nakon brodoloma. Među ostalim nagradama osvojio je nagradu za najbolji animirani film na Dublinskom festivalu animiranog filma 2018.

 

TOT
r. Aimée Kirkham Priester, Tom Getty i Fiona McLaughlin
12 min.

Tot je psihološki triler koji se događa u gustoj mitskoj šumi. Priča je ispričana iz perspektive Tot, mlade djevojke koja sa sobom nosi skromnu i burnu snagu tuge, oblikovane u nježnoj staklenoj posudi. Tot je nesvjesna da bi njezina tuga mogla početi utjecati na nju što je dulje bude ignorirala. Ona bježi od svojih noćnih mora samo da bi se izgubila u dubokoj izmaglici šume, gdje prijeteća stvorenja počinju izlaziti na površinu.

WELCOME TO A BRIGHT WHITE LIMBO / DOBRODOŠLI U SJAJNI BIJELI LIMB
r. Cara Holmes
11 min.

Kombinirajući dokumentarnu i plesnu izvedbu, ovaj vizualno zadivljujući film uranja u um i kreativni proces nagrađivanog plesnog showa Oone Doherty, Hope Hunt.

GAZA
r. Garry Kean i Andrew McConnell
dokumentarni film
90 min.

Ovaj dokumentaristički portret uranja nas u srce pojasa Gaze među rječite i otporne likove koji su pod opsadom. Blokirani od strane Izraela i Egipta, svjedoci su redovitih sukoba između izraelskih sigurnosnih snaga i Hamasa, a siromašni su, nezaposleni i imaju minimalan pristup vodi i struji. Upoznajemo taksista iz grada Gaze koji sa svojim putnicima razgovara s iznenađujućim humorom i iskrenošću; dječaka koji se bori u školi, ali se nada da će imati ribarski čamac; i mladog violončelista koji studira pravo i sanja o bijegu.

 

Četvrtak, 9.6.2022. od 20 do 22 h


EUROMIX 2022
Kombinacija novih europskih kratkih filmova iz cijele EU i šire!


Donna Bella
r. Emma Virág Csuport
SLOVAČKA
2021.
3 min.

Bella se osjeća se prljavo. Budi se, tušira, brije noge i kada se pogleda u ogledalo jedino što je tu je njeno umorno ostarjelo lice. Možete oprati odjeću da biste se riješili fizičke prljavštine, ali ne možete učiniti isto sa svojim dušama. Ili možete?

 

SEARCHING FOR A MUTUAL COMPOSITION / U POTRAZI ZA ZAJEDNIČKOM SKLADBOM
r. Petar Podolský
SLOVAČKA
2020.
13 min.

Traganje za zajedničkom skladbom svojevrsno je intimno istraživanje odnosa između sina i majke, gdje promatramo polaganu konvergenciju dvaju različitih svjetova.

 

ON THE HILL / NA BRDU

r. Lukáš Ďurica, Juraj Mäsiar
SLOVAČKA
2020.
9 min.

Jedne večeri robot koji živi sam u šumi pronalazi palu zvijezdu na brdu iza svoje kuće. Zvijezda će mu se svidjeti pa je odluči zadržati. S vremenom otkriva da na nebu zvijezda nedostaje i da se postupno gasi na zemlji. Stoga odlučuje ponovno vratiti zvijezdu na nebo, što neće biti tako lako.

 

CLOSER / BLIŽE
r. GERRIT MAGNUS BEDUHN
NJEMAČKA
2021.
5 minuta.

Lea je Miekeino planirano dijete i - želja se ostvarila. Živeći u ugodnom domu i uz partnera koji ju podržava, uistinu je blagoslovljena. Ipak, sve više počinje sumnjati u svoju sreću. Kada upozna samu sebe, saznaje razlog svog očaja.

 

SYNTHETIC LOVE / SINTETIČKA LJUBAV
r. SARAH HEITZ DE CHABANEIX
FRANCUSKA
2021.
25 min.

Diane shvaća da muškarac o kojem mašta svoj život dijeli s nekim vrlo osebujnim... Diane, u svojim pedesetima, mašta o zagonetnom Pierreu koji s njom radi na benzinskoj postaji. Kad osvoji putovanje za dvoje po Francuskoj, odluči ga pozvati sa sobom. Ali nije bila svjesna da Pierre već ima nekoga sasvim posebnog u svom životu...

 

 

OH MAMA! / O MAMA!
r. VINCENT LAUNAY-FRANCESCHINI
FRANCUSKA
2021.
25 min.

Ange-Marie je 45-godišnji ribar. Živi s bratom i starom majkom na osami, gdje je žena sve manje. Jednog dana, Ange-Marie se nađe sam na "kravljoj plaži" i ugleda tri prekrasne plivačice. Slika tih žena ga tada proganja i odvlači na more.

 

THE RETURN / POVRATAK
r. NEFELI RAPTI
GRČKA / ITALIJA
2020.
14 min.

George se vraća u Grčku kako bi pomogao svom ocu koji je nakon ženine smrti prestao jesti. Njihov komplicirani odnos ponovno će doći do izražaja, kako bi otkrili da nas ono što nosimo od roditelja definira više nego što možemo zamisliti.

 

MARIA ARRONDO THE STRENGTH OF CONVICTION / MARIA ARRONDO SNAGA UVJERENJA
r. VICKY CALAVIA
ŠPANJOLSKA
2021.
4 min.

María Arrondo je društvena i politička aktivistica koja se tijekom tranzicije borila za demokratske vrijednosti u Španjolskoj, kao i za ravnopravnost spolova i socijalna prava.

 

MINORS / MALOLJETNICI
r. JUAN TRUEBA
ŠPANJOLSKA
2021.
14 min.

Imaš četrnaest godina. Napustiš dom, ostaneš sam i bez novca. Granicu prelaziš čamcem ili na donjoj strani kamiona. Dođeš u zemlju u kojoj ne govore tvoj jezik, ne možeš ih razumjeti. Mrze te. Zašto? Događa se sranje.

 

CONRADO SR /CONRADO STARIJI
r. GUILLERMO ALVAREZ CHAIA
ŠPANJOLSKA
2022.
13 min.

Conrado stariji priča priču o Conradu Semedu, sinu imigranata s Cape Verdia rođenom u rudarskom području Bierzo, León. Nakon što je proveo 3 godine u zatvoru, vlasti ga izručuju, iako je rođen u Španjolskoj.