CHERRY POP FESTIVAL

16.11.2023. - 18.11.2023.

Film je savršen medij za istraživanje unutarnjeg svijeta emocija kao i  za poticanje rasprave o iskustvu koje je istovremeno toliko intimno, a opet – univerzalno. Koliko puta vas je bio strah nekome pokazati svoje osjećaje? Jeste li ikada osjećali da će vas partnerova požuda progutati žive? Možda ste negdje zagubili svoju seksualnu igračku? Uz dva međunarodna natjecateljska programa s ukupno 33 kratkometražna filma (Glavna konkurencija i Studentska konkurencija) otkrit ćete koliko je svijet emocija slojevit, a osim toga zasigurno će vam biti lakše kada shvatite da niste usamljeni u potrazi da budete prihvaćeni i voljeni.

Glavnu nagradu festivala Sweet Cherry dodijelit će žiri u sastavu Nikki Bohm (redateljica, scenaristica, glumica i producentica), Viktor Zahtila (redatelj, novinar i LGBT aktivist) i Nikica Zdunić (redateljica, scenaristica) dok će Sour Cherry za najbolji studentski film dodijeliti Sara Grgurić (redateljica, scenaristica), David Gašo (redatelj, scenarist) i Rea Bušić (glumica, edukatorica).

U fokusu drugog izdanja Cherry Pop-a jest odnos između seksualnosti i rada stoga u pratećem filmskom programu Cherry Pick predstavljamo 3 dokumentarna naslova. Pobjednik Encounters sekcije 72. Berlinale-a Mutzenbacher film je austrijske redateljice Ruth Beckermann koji, suočavajući muškarce različitih dobi s istoimenim zloglasnim erotskim romanom iz 1906. godine o seksualnim pustolovinama bečke prostitutke, istražuje načine na koje društvo oblikuje naše erotske fiksacije. Stilski mu je oprječan verité pristup austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera koji nas u Slava kurvi vodi kroz tri države, tri jezika i tri religije nenametljivo nam pritom predstavljajući kompleksne priče o uvjetima rada seksualnih radnica u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. Cherry Pick selekciju zaokružuje dokumentarni film Dane Budisavljević Sve 5!, intimna priča o Lidiji Šunjergi, Hrvatici koja je s 19 godina otišla u Amsterdam gdje je radila kao prostitutka, ali i o njezinom nimalo lakom povratku u domovinu 15 godina kasnije gdje se suočava s brojnim teškoćama i predrasudama.

Drugi dio festivala predstavlja Cherry Pop Pan-Erotikum – jedinstveni interdisciplinarni program koji seksualnosti pristupa iz obrazovne i umjetničke perspektive. Ovogodišnje izdanje Cherry Pop Pan-Erotikuma donosi okrugli stol na temu Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj koji će okupiti sudionike iz različitih područja kako bi razgovarali o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj, temi koja u domaćoj javnoj sferi ne zauzima dovoljno prostora. U raspravi će poseban naglasak biti stavljen na istraživanje mogućih implikacija, izazova i prednosti reguliranja industrije seksualnog rada u zemlji, a u njoj će sudjelovati  Marija Antić (Institut Ivo Pilar), Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica SWAN-a) i Dana Budisavljević (redateljica, producentica), a moderirat će ju Jerko Stjepanović (producent Festivala).

U Pogonu će se održati i Radionica intimnosti: mašta, želja, granice – edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom (moguć individualni dolazak, kao i dolazak u paru). Posrijedi je besplatna, inkluzivna radionica u kojoj se istražuju mnogostrani aspekti intimnosti, a pod vodstvom stručnjaka/inja (Lana Hristov, Paula Zore, Feđa Hudina) iz Centra za psihoterapiju i savjetovanje koji/e, osim stručnosti, također pružaju i siguran prostor za otvoren razgovor o seksualnosti.

Kao najava festivala plesni performans Gdje seks prestaje, a posao počinje? u izvedbi Ele Kupres Đorđević (aranžman), Roberta Janđela i Frana Gamulina ulazi u nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans će se održati u javnom prostoru potičući na taj način građane/ke na promišljanje zašto (kao društvo) stigmatiziramo ljude koji se bore za svoje temeljno pravo – pravo na izbor zanimanja. Performans prati istoimena video instalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije KIC tijekom dana održavanja festivala, a ovaj segment se realizira u suradnji s udrugom Kruzej.

Na neka pitanja o seksualnosti nam možda nije jednostavno odgovoriti, no za sva ostala ovdje je Erotski kviz Marija Kovača u klubu Ro & Do. Što je potrebno? Grupa od maksimalno četvero i minimalno tri igrača, znanje, smisao za humor, ljubav za igrom i 2 eura po igraču (mjesta su ograničena).

U vrijeme kada je sve teže saslušati tuđa stajališta po pitanju rodnog identiteta, seksualne orijentacije, pobačaja, upotrebe zamjenica i mnogih drugih tema koje svoj korijen pronalaze u seksualnosti Cherry Pop želi doprinijeti dijalogu te ponuditi odgovore na brojna pitanja povezana s ovim osjetljivim temama. Seks je komunikacija, a Cherry Pop je prostor za razgovor – dođite i razgovarajmo!

Ulaz na sve sadržaje je besplatan, s izuzetkom Erotskog kviza Marija Kovača. Svi filmovi bit će popraćeni isključivo engleskim podnaslovima dok će se ostatak programa odvijati na hrvatskom jeziku. Festival organizira Akademski filmski klub, a program se realizira u partnerstvu s Dokukinom KIC i Kulturno informativnim centrom te uz podršku HAVC-a i Grada Zagreba.

https://dokukino.net/novosti/cherry-pop-festival-u-dokukinu/