KINO

SATELITE BOY / HRVATSKA - AUSTRALIJA, SUSRETI KULTURA

21.01.2020. u 19:00 h utorak

U utorak, 21. siječnja 2020. u 19 sati, u okviru programa “Hrvatska – Australija, susret kultura”, u Kulturno informativnom centru održat će se projekcija australskog filma “Satelite Boy”.

Film Satellite Boy, australska avanturistička drama iz 2012. godine, scenaristice i redateljice Catrione McKenzie, govori o mladom Aboridžinu koji se bori da održi tradiciju i običaje predaka u suvremenom svijetu u trenutku kada rudarska kompanija nezaustavljivo prodire u područje gdje žive Aboridžini.

Film je premijerno prikazan 10. prosinca 2012. na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Perthu, te na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gdje je bio zapažen kao osobito atraktivno i emocionalno djelo.


Program organizira udruga Os u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Veleposlanstvom Australije u Republici Hrvatskoj.

više...
KINO

Premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “

13.02.2020. u 20:00 h četvrtak

U četvrtak, u 20 sati u KIC-u održat će se premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “, redatelja Jakova Sedlara.

To je priča o vlč. Jozi Devčiću, nekadašnjem župniku u Stražemanu, koji je 1981., od strane komunističkih vlasti, bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je kipar Ante Starčević na mozaik u obnovljenu crkvu naslikao i kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Osim zatvorske kazne presuda je uključila i uništenje Stepinca i Merza na mozaiku. Srećom, kipar Marijan Sušac koji je trebao kipove uništiti, prevario je vlasti rekavši da nema potrebe fizički ih, dlijetom otući, nego će on isto to napraviti specijalnom bojom. Ta boja bila je obična boja za bicikle kojom je on samo prebojio dio mozaika! 1991. boja je izbrisana s dijela mozaika i on je ponovno zasjao u punoj ljepoti.

više...
KINO

Dokukino KIC u vašem domu

01.04.2020. - 17.05.2020.

Naši programski partenri u tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, Restart pokreće novu akciju – ovoga puta s izborom najboljeg s repertoara Dokukina KIC s novim naslovima koje ćemo dodavati svaki tjedan.

više...
KINO

Dokukino KIC nastavlja s radom!

05.06.2020. u 19:00 h petak

Dokukino KIC nastavlja s radom!
Nakon poduže stanke od ovog vikenda opet se družimo u Dokukinu KIC, a za početak lipanjskog
programa pripremili smo izbor recentnih dokumentarnih hitova.

Za početak lipanjskog programa pripremili smo izbor recentnih dokumentarnih hitova – 'Medena zemlja' (petak, 19 h), 'Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom' (subota, 19 h) i 'Diego Maradona' (nedjelja, 19 h). Vidimo se!

više...
KINO

TRI VEČERI FILMA I GLAZBE U KINU POD ZVIJEZDAMA

12.06.2020. - 29.06.2020.

Restauriran filmski klasik 'Ljubav i moda', nezaboravna filmska glazba u izvedbi Zagrebačkih solista i koncert glazbene dive Gabi Novak za građane Zagreba

Ljetna pozornica Tuškanac u tri večeri posvećene filmu i filmskoj glazbi ugošćuje Kino Europa, koje je za građane Zagreba pripremilo pravu kulturnu poslasticu u kojoj će moći uživati sve generacije, kao i istinski poklonici 'magije' koju donose posebna djela glazbene i sedme umjetnosti.

više...
KINO

7. Revija europskog filma

27.06.2020. - 29.06.2020.

Od 20. lipnja do 1. srpnja 2020., prigodom obilježavanja sedme godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se 7. Revija europskog filma na tri zagrebačke lokacije. Prvi tjedan projekcije se odvijaju na Ljetnoj pozornici Tuškanac s početkom u 21.30., potom od 27. do 29. lipnja u KIC-u i konačno od 30. lipnja do 1. srpnja u Kinu Metropolis MSU. Bit će prikazano 14 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis. Filmovi dolaze iz Velike Britanije, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Belgije i Rumunjske. Žanrovski su to romantične komedije, biografske drame i kriminalističke drame.

više...
KINO

PULA U ZAGREBU 2020.

30.07.2020. - 01.08.2020.

Program PULA U ZAGREBU tradicionalno donosi filmske naslove iz programa nacionalnog filmskog festivala u Puli.
U ovogodišnjem izdanju u programu Pula u Zagrebu publika će imati priliku u Kinu Metropolis MSU pogledati igrane filmove - Glas redatelja Ognjena Sviličića, komediju Ideš? Idem! redatelja Ljube Zdjelarevića te pvi put u Zagrebu hvaljeni i nagrađivani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske.
U Kinu KIC, u sklopu programa PULA U ZAGREBU prikazat će se dokumentarni naslovi Izidor Popijač Žiga Bednjanski redatelja Sergija Michielija, Izlazite li vanka? redateljice Ines Jokoš te Kula smrti redatelja Bernardina Modrića.

Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa PULA U ZAGREBU je slobodan

više...
KINO

4. ARTERIA – TJEDAN FILMA O UMJETNICIMA

29.09.2020. - 03.10.2020.

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

Gledat ćemo nagrađivane filmske posvete japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom gigantu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotovanju građevina. Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

više...
KINO

1.dan ARTERIE / Nurejev

29.09.2020. u 19:00 h utorak

utorak, 29. rujna, 19 h – OTVORENJE

NUREJEV / NUREYEV
Jacqui Morris, David Morris, SAD, 2019., 109'

Dokumentarac Jacquija i Davida Morrisa, redateljskog dvojca koji je nominiran za nagradu BAFTA iscrtava fascinantan život plesača i koreografa Rudolfa Nurejeva. Od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu hladnog rata do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Film prati njegovo kreativno prijateljstvo s primabalerinom Margot Fonteyn i vrtoglav uspon do statusa globalnog kulturnog fenomena.

više...
KINO

2. dan ARTERIE / Ovaj film je dar / Pisma Paulu Morrisseyju

30.09.2020. u 19:00 h srijeda

srijeda, 30. rujna,

19:30 h
OVAJ FILM JE DAR / DIESER FILM IST EIN GESCHENK / THIS MOVIE IS A GIFT, Anja Salomonowitz, Austrija, 2019., 72'
Rumunjsko-švicarski umjetnik Daniel Spoerri uz Yvesa Kleina i Jeana Tinguelyja začetnik je umjetničke skupine Novih realista. Od 1960-ih izrađuje takozvane snare-pictures (slike-zamke), asamblaže sastavljene od svakodnevnih predmeta.

21:00 h
PISMA PAULU MORRISSEYJU / LETTERS TO PAUL MORRISSEY
Armand Rovira, Španjolska, 2018., 78'
Pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjena su Paulu Morrisseyju, redatelju kultnih eksperimentalnih filmova Trash, Flesh i Heat, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda. Fascinantan dokumentarni portret/istraživanje u cijelosti je ostvaren metodom re-enactmenta.

više...
KINO

3. dan ARTERIE / Uhvatiti Lee Miller

01.10.2020. u 19:00 h četvrtak

četvrtak, 1. listopada, 19 h

UHVATITI LEE MILLER / CAPTURING LEE MILLER
Teresa Griffiths, UK, 2020., 60'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski

Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja - Lee Miller je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac Uhvatiti Lee Miller istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima.

više...
KINO

4. dan ARTERIE / Oči Orsona Wellesa / Christo – Hodanje po vodi

02.10.2020. u 19:00 h petak

petak, 2. listopada,

19 h
OČI ORSONA WELLESA / EYES OF ORSON WELLES
Mark Cousins, Velika Britanija, 2018., 115'
Redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije Priča o filmu: Odiseja) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja.

21:30 h
CHRISTO – HODANJE PO VODI / WALKING ON WATER
Andrey M. Paounov, Bugarska/Italija/SAD, 2018., 100'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Pratimo nedavno preminulog umjetnika Christa u njegovu mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt The Floating Piers koji je osmislio još 1970. sa svojom suprugom i suradnicom Jeanne-Claude. Ambiciozno umjetničko djelo na talijanskom jezeru Iseo u podnožju Alpa 2018. privuklo je 1,2 milijuna posjetitelja, ali stvari nisu baš išle prema planu.

više...
KINO

5. dan ARTERIE / Kusama: Beskonačnost

03.10.2020. u 19:00 h subota

KUSAMA: BESKONAČNOST / KUSAMA: INFINITY
Heather Lenz, SAD, 2018., 86'

Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama koje su s vremenom s površine platna prešle i na druge predmete, kao i na čitave ambijente. Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti.

više...
KINO

Interdisciplinarna filmska škola - KICOŠ MEDIJSKE KULTURE

14.10.2020. - 17.10.2020.

ROKOVI PRODULJENI
DO 15.10. PRIJAVE
17.10. SUBOTA RAZGOVOR

POZIV ZA UPIS KANDIDATA U FILMSKU ŠKOLU

1. Poziv za upis osnovnoškolaca (grupa od petog do osmog razreda)
Pozivamo sve osnovnoškolce od petog do osmog razreda za upis u filmsku školu u okviru Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

2. Poziv za upis učenika srednjih škola, studenata i odraslih (grupa za mlade i starije)
Pozivamo sve zainteresirane učenike srednjih škola, studente i odrasle za upis u filmsku školu u okviru Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Osim standardnog programa (scenarij, režija, kamera, montaža), škola nudi interdisciplinarni pristup, odnosno stvaranje filmova u suradnji s ostalim suvremenim medijima. Osim teorije filma i medijske kulture, veliku pažnju polažemo na praksu i suradnju među polaznicima različitih radionica.

više...
KINO

Životi Alberta Camusa

01.12.2020. u 19:00 h utorak

Životi Alberta Camusa / Les vies d'Albert Camus

Francuska, 2020. 98'

Režija: Georges-Marc Benamou· Scenarij: Georges-Marc Benamou · Fotografija: Laurent Fènart, Sebastian Dewsberry, Philippe Grimont · Montaža: Fabienne Alvarez-Giro · Produkcija: Siècle Productions · Uloge: Albert Camus, Catherine Camus, Patricia Blake

Kada je osvojio Nobelovu nagradu 1957. godina Albert Camus imao je 44 godine a u svojem dnevniku prilično je suzdržano zapisao „Nobel. Neki čudan osjećaj melankolije.“ Autor Stranca osjećao se u to doba vrlo osamljeno. Na desnici, na ljevici, u Alžiru, u Francuskoj, napadali su ga sa svih strana. Godinu dana ranije objavio je Pad, svoje remek-djelo prožeto boli i ironijom u kojem je njegova supruga Francine vidjela aluziju na njegove pokušaje samoubojstva. No nakon toga slabo piše i rijetko govori, povjerava se samo prijateljima kao što su Guilloux i Char.

više...
KINO

FILM XX: Tko se boji ideologije?

02.12.2020. u 19:00 h srijeda

Novo izdanje programa Film XX donosi vizualno istraživanje 'Tko se boji ideologije?' libanonske umjetnice Marwe Arsanios o trima eksperimenata koje su poduzele žene u Rojavi u kojima se kao ključno nameće pitanje reaproprijacije zemlje i sredstava proizvodnje. Tri ekofeminističke strategije dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja.

više...
KINO

FILM XX: Avangardni filmski eseji Laure Mulvey & Petera Wollena

18.12.2020. - 21.12.2020.

Novo izdanje programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Inovativni i razigrani filozofski filmovi 'Pentezileja: Kraljica Amazonki' (1974.) i 'Riddles of the Sphinx' (1977.) oboje kao polazište uzimaju figure prijeteće ženstvenosti iz grčke mitologije koje egzistiraju na margini, izvan ili prije patrijarhalnog poretka, dok kratki dokumentarci 'Amy!' (1979.) i 'Frida Kahlo & Tina Modotti' (1983.) istražuju stvarne povijesne ličnosti i njihovu medijsku reprezentaciju. U pitanju su avangardni filmski eseji koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Selektorica filmova je Dina Pokrajac.

više...
KINO

FILM XX: Online predavanje: Laura Mulvey – Horizonti mogućnosti

18.12.2020. - 18.12.2020.

Pod utjecajem Pokreta za ženska prava i modernističke estetike Godardovih filmova 1960-ih i 1970-ih Laura Mulvey i Peter Wollen stvaraju politički motivirane filmske eseje koji žele razoriti prevladavajuće moduse reprezentacije i konzumacije umjetnosti. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem nastaju njihovi zajednički uradci te na svoj esej-manifest 'Visual Pleasure and Narrative Cinema' (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.

Laura Mulvey (1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Trenutačno je profesorica filmskih i medijskih studija na koledžu Birbeck pri Sveučilištu u Londonu. Tijekom akademske godine 2008-09. bila je gostujuća profesorica u humanističkim znanostima na koledžu Wellesley. Njezina najnovija zbirka eseja 'Afterimages: On Cinema, Women and Changing Times' objavljena je 2020. godine a istražuje moć i užitak pokretnih slika te radikalne filmske strategije kojima žene režiraju filmove o ženama.
....
POGLEDAJTE SNIMKU

više...
KINO

FILM XX: RIDDLES OF THE SPHINX

19.12.2020. u 19:00 h subota

SFINGINE ZAGONETKE
Riddles of the Sphinx, r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1977., 92'
jezik: engleski, titl: engleski

Britanski avangardni klasik tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te daje jedan od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U švenk kadrovima koji u 360 stupnjeva zaokružuju različita okruženja, od kućanstva do radnog mjesta pratimo protagonistkinju Louise koja balansira između porodičnog i profesionalnog života. Mulvey i Wollen pokušavaju uspostaviti novi odnos između gledatelja i ženskog subjekta prezentirajući višestruke ženske glasove i svjetonazore. Filmski dijalog koji se gradi iz polifonih glasova Louise, njezinih prijateljica i suradnica, dovodi do ambivalentnog ali poticajnog višeznačja. Riječima Mulvey „žena nije slika, već predmet istrage, sadržaj koji ne može biti preispitan kroz estetske smjernice koje je uspostavio konvencionalni narativni film.“

više...
KINO

FILM XX: AMY!

19.12.2020. u 19:00 h subota

AMY!
r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1979., 34'
jezik: engleski

Kratkometražni pseudo-dokumentarac o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson (1903-1941), prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije. Film se sastoji od niza razigranih eksperimentalnih vinjeta, a glazbena podloga uključuje punk ikonu Poly Styrene i njezin bend X-Ray Spex.

više...
KINO

FILM XX: PENTEZILEJA: KRALJICA AMAZONKI

20.12.2020. u 19:00 h nedjelja

PENTEZILEJA: KRALJICA AMAZONKI
Penthesilea: Queen of the Amazons, r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1974., 99'
jezik: engleski, titl: engleski

Prva filmska suradnja Mulvey i Wollena istražuje ikonografiju ratnice i vodi nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? Film prezentira muške i ženske verzije mita ali paradoksalno pokazuje kako je moguće postići dijalog između novih i starih slika te kako sam filmski proces dodaje nove mitološke slojeve.

više...
KINO

FILM XX: FRIDA KAHLO & TINA MODOTTI

20.12.2020. u 19:00 h nedjelja

FRIDA KAHLO & TINA MODOTTI
r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1983., 29'
jezik: engleski

Ovaj kolažni dokumentarac vezan je uz izložbu koju su Mulvey i Wollen kurirali za londonsku Whitechapel Gallery 1982. godine te supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

više...