50 godina od Hrvatskog proljeća, projekcija filma „Poezija i revolucija“

22.12.2021. u 19:00 h srijeda

U povodu 50. obljetnice i u znak sjećanja na Hrvatsko proljeće, u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, u srijedu, 22. prosinca 2021., u 19 sati, održat će se projekcija dokumentarnog filma „Poezija i revolucija“ redatelja Branka Ivande (redatelji 1971. Zoran Tadić i Branko Ivanda), a nakon projekcije politolog i filmski kritičar Boško Picula će razgovarati sa redateljem Brankom Ivandom i politologom dr. sc. Jakovom Žižićem koji radi kao profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Ulaz na projekciju je slobodan.

Ovaj događaj organiziramo u suradnji sa produkcijskom kućom Factum.

Godine 1971. Zoran Tadić i Branko Ivanda snimaju film o studentskom štrajku u Zagrebu. Mnogo kasnije, Factum pronalazi originalne filmske materijale koji su 30 godina bili arhivirani u policiji...

U vrijeme studentskog štrajka 1971. godine, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja, FACTUM je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.

Branko Ivanda više od trideset godina režira televizijske igrane filmove i drame, glazbene i dokumentarne emisije za koje je nagrađivan na najznačajnijim svjetskim i domaćim festivalima.

Poezija i revolucija – Studentski štrajk 1971.
Hrvatska, 2000., dokumentarni, 16 mm i Beta SP, trajanje 60 minuta
produkcija Factum, FAS
redatelj Branko Ivanda
producent Nenad Puhovski
redatelji (1971.) Zoran Tadić, Branko Ivanda
producent (1971.) Kruno Heidler
montažer Alfred Kolombo
snimatelji (1971.) Željko Guberović, Tomislav Kovačić, Branko Cahun, Ranko Karabelj, Branko Knez, Žarko Mahović
obrada zvuka Tomislav Hleb
asistent režije (1971.) Radovan Grahovac
snimatelji zvuka (1971.) Sulejman Kupusović, Nenad Puhovski
festivali Dani hrvatskog filma, 1999; Motovun Film Festival, 2000; Balkan Black Box, Berlin, 2002; ZFF, Zagreb, 2010.