KINO

KinoKino u KIC-u / Moj prijatelj robot

29.06.2024. u 11:00 h subota

Dirljiv animirani film o prijateljstvu, jednako zanimljiv i djeci i roditeljima! Priča prati razvoj neobičnog prijateljstva između psa i robota, koje se praćeno brojnim avanturama i dobrom glazbom u imaginarnom New Yorku 80-ih jednog dana iznenada prekida. Film je dobio više nagrada, među kojima je ona Europske filmske Akademije za najbolji animirani film te je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Nakon projekcije, djeca će imati priliku s edukatoricom glumicom Sarom Stanić sudjelovati u zanimljivom razgovoru o filmu. Trajanje programa je 11:00 – 13:00 h, preporučena dob je 8+.

više...
KINO

KinoKino u KIC-u / Moj prvi odlazak u kino

22.06.2024. u 11:00 h subota

Program namijenjen najmlađim filmoljupcima (3+), uključuje osam kratkih animiranih filmova, prilagođenih djeci koja prvi put posjećuju kino! Nakon projekcije svako dijete dobiva diplomu za sjećanje na svoj prvi kino doživljaj. Vrijeme projekcije je 11:00 – 12:00 h, a svi filmovi u programu su sinkronizirani na hrvatski jezik.

više...
KINO

Projekcija dva zagrebačka kratkometražna filma "Proljeće Života" (23 min., 2017.) i Trenuci Izazova (29 min, 2024.)

19.06.2024. u 19:00 h srijeda

U srijedu 19.06. u 19 sati možete pogledati dva međunarodno nagrađivana kratkometražna filma "Proljeće Života"(23 min., 2017.) i Trenuci Izazova(29 min, 2024.) Filmovi su zajedno osvojili 25 međunarodnih nagrada i značajnih selekcija, te su bili dio britanskog streamera Short TV i regionalne VOD Makedonske platforme CINESQUARE.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/FILMOVI ZVONIMIRA BERKOVIĆA UZ GOSTOVANJE GORANA TRBULJAKA

10.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo jednom od najrafiniranijih hrvatskih redatelja Zvonimiru Berkoviću i jednako rafiniranom direktoru fotografije Goranu Trbuljaku.

U ponedjeljak, 10. lipnja u 19 h u KIC-u, filmski program otvorit će čaroban Berkovićev dokumentarac More, grebeni, pisma o slikarstvu Ive Vojvodića, ali i o književnosti i mitskoj slobodi dubrovačke republike. Nakon toga prikazat ćemo jednako čaroban igrani film Ljubavna pisma s predumišljajem o ljubavi tajnog obožavatelja, ali i o Mozartovoj Čarobnoj fruli, smislu života i još koječemu.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/ DOKUMENTARNI I IGRANI HIT – MALA SEOSKA PRIREDBA I TKO PJEVA ZLO NE MISLI

29.04.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo dvama filmovima koje mnogi smatraju najpopularnijim dokumentarnim i igranim filmom hrvatske kinematografije. U ponedjeljak, 29. travnja u 19 h u Kulturno informativnom centru prikazat ćemo kratkometražni dokumentarac čiji je naslov zaslužan za izraz kojim se i danas opisuje lokalna manifestacija loše kvalitete Mala seoska priredba (Krsto Papić, 1972) i dugometražni igrani film koji svi znaju barem po naslovu Tko pjeva zlo ne misli (Krešo Golik, 1970). Oba filma povezuje još jedna odlika – duhovito upozoravanje na prisutnost kiča u našoj kulturi. U Maloj seoskoj priredbi radi se o nesklapnom seoskom preuzimanju obrazaca zapadne kulture (rock i pop glazba, izbori za miss), a u Tko pjeva zlo ne misli o kiču koji se uvukao u pore gradskog života, ali i u samu strukturu filma.
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/ BAJKE ZA ODRASLE ANTE BABAJE

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. U ponedjeljak, 25. ožujka u 19 h u Kulturno-informativnom centru KIC prikazat ćemo kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959) i dugometražnu ekranizaciju bajke H.C. Andersena Carevo novo ruho (1961). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

više...
KINO

Pitching Scenarističkog laboratorija

16.03.2024. u 11:00 h subota

Pitching će se održati u subotu, 16. ožujka u 11:00 sati u dvorani KIC-a.
Kinoklub Zagreb poziva vas na javni pitching projekata za kratke igrane filmove, razvijanih na radionici Scenaristički laboratorij. Projektima i njihovim autorima time se želi pružiti vidljivosti ali i potencijalno osigurati suradnju i razvoj na profesionalnoj razini s ciljem realizacije filma.
Svoje scenarije za kratke igrane filmove predstavit će polaznici radionice: Sara Grgurić, Matej Matijević, Roko Sikavica i Zoran Stojkovski. Nakon prezentacije projekata, slijedi razgovor s publikom i druženje. Pridružite nam se i podržite polaznike radionice, pomozite im svojim komentarima i savjetima, a uz to možda i pronađite svoj idući projekt!
Projekti su razvijani pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić (scenaristički dio) i producenta Mateja Merlića (pitching).

više...
KINO

TUŠKANAC U GOSTIMA / POLAKO NIKUDA

14.02.2024. u 20:00 h srijeda

POLAKO NIKUDA
eksperimentalno-igrani, romantični, Hrvatska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)
REŽIJA: Damir Čučić
SADRŽAJ:
Film prikazuje glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izmjenjen. Oleg je student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama, a Marta je knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, a njihove avanture prikazane su epizodama vucaranja po kvartu, seksa, obećavanja, pijančevanja i smrti.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/ TRI LJUBAVNE PRIČE I TRI MUŠKARCA MELITE ŽGANJER UZ GOSTOVANJE REDATELJICE SNJEŽANE TRIBUSON

15.01.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Na prvom Filmskom kurikulumu u 2024. godini, u ponedjeljak, 15. siječnja u 19
h, imat ćemo čast ugostiti Snježanu Tribuson, redateljicu koja je 1990-ih
probijala led muške dominacije u hrvatskom igranom filmu. Kao predigru vidjet
ćemo njen kratki film u stilu lažnog dokumentarca Tri ljubavne priče (2006), u
kojem se kroz fingirano dokumentarne izjave protagonistkinja razvijaju tri priče
o nasilju muškaraca nad svojim partnericama, oplemenjene crnim humorom.
Hrvatski filmski kritičari dodijelili su filmu nagradu Oktavijan za najbolji kratki
igrani film godine. Nakon toga slijedi priča o uspješnijoj potrazi za kvalitetnim
partnerom, hitoidna romantična komedija Tri muškarca Melite Žganjer (1998) u
kojoj se, slično filmu s prošlog Filmskog kurikuluma U raljama života (Rajko
Grlić, 1984), spajaju kičasti romantizirani pogledi na ljubav s realitetom
ljubavnih odnosa. I ovaj film osvojio je nagradu Oktavijan, ali i niz nagrada na
Pulskom filmskom festivalu.

više...