KINO

RAZGOVOR S AUTOROM I FILMSKA PROJEKCIJA: VELJKO BULAJIĆ "SKOPLJE '63"

02.12.2022. u 16:00 h petak

U petak 2. prosinca 2022. u 16 sati, u sklopu projekta „Pametniji grad 3.0: Feniks ili apokalipsa?“, u KIC-u će se održati razgovor s Veljkom Bulajićem i projekcija njegovog legendarnog dokumentarnog filma „Skoplje '63“.

"Skoplje '63" jugoslavenski je dokumentarni film o razornom potresu magnitude 6.1 koji je zadesio Skoplje 1963. godine. Već tri dana nakon potresa u kojemu je uništeno kako se procjenjuje do 80 posto grada, Veljko Bulajić izašao je na ulice Skoplja i započeo snimanje. Iduća četiri mjeseca nastajao je materijal što ga je Bulajić dvanaest mjeseci osobno montirao u dugometražni film prikazan 1964. na festivalu u Cannesu i koji je na venecijanskoj Mostri proglašen najboljim dokumentarcem.

O snimanju filma, obnovi grada i vremenu u kojemu se sve događalo Veljko Bulajić reći će nam više u razgovoru koji će s autorom voditi Hrvoje Hribar.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM - TUNOLOVCI I KONCERT BRANKA BELANA

09.11.2022. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum u srijedu, 09. studenog u 19 h posvećen je dvama klasicima virtuoza filmske slike Branka Belana. Dokumentarac Tunolovci (1948) mnogi smatraju prvim estetski ambicioznim i umjetnički uspjelim poslijeratnim hrvatskim dokumentarcem, u kojem su agitpropovske parole zamijenili prizori ribarske svakodnevice, a dramatičnu borbu naroda za „bolje sutra“ zamijenila je uzbudljiva borba ribara za današnji plijen tuna. Igrani film Koncert (1954) isprva je bio podcijenjen, ali je nakon revalorizacije priznat kao jedno od najuspjelijih ostvarenja hrvatskog filma svih vremena. Ovaj rani, hrabri primjerak modernizma u jugoslavenskoj kinematografiji sastavljen je od četiri priče koje opisuju život pijanistice Eme. Svaka priča drugačijeg je stila i atmosfere (od sentimentalne i sjetne do komične i satirične). U filmu je svoju debitantsku ulogu ostvario Relja Bašić.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM / KRATKI FILMOVI OKTAVIJANA MILETIĆA

12.10.2022. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum, program započet u jesen 2019. godine u kinu Tuškanac, od ove jeseni održavat će se u organizaciji Kulturno informativnog centra. Jednom mjesečno prikazivat će se klasici hrvatske kinematografije prilagođeni nastavi povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima. Uvod u svaku projekciju održat će sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma. Ulaz je slobodan i svim ostalim građanima zainteresiranima za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom.

više...
KINO

Muzej revolucije

22.09.2022. u 20:00 h četvrtak

“U noći se digao vjetar i odnio nam planove”, riječi su koje stoje u uvodu Muzeja revolucije i referiraju se na plan iz 1961. za izgradnju velikog muzeja u Beogradu u čast socijalističkoj Jugoslaviji, koji je trebao “čuvati istinu” o jugoslavenskom narodu. No plan nikada nije napredovao dalje od izgradnje podruma. Zapušteni prostor danas priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili njezini inicijatori prije 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive izopćenici društva preoblikovanog kapitalizmom. Film se fokusira na djevojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na križanjima. Bliska joj je prijateljica starica koja također živi u “podrumu revolucije“. Na rubu grada koji se transformira tri žene nalaze utočište jedna u drugoj.

više...
KINO

EUROPANORAMA / EUROPSKI KRATKI FILMOVI - 8. i 9. lipnja

08.06.2022. - 09.06.2022.

Projekt EUROPANORAMA 2022 predstavlja izbor najnovijih europskih kratkih filmova različitih stilova i pristupa (animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film) mladih europskih filmskih redatelja i nudi uvid u suvremeno europsko filmsko stvaralaštvo.

Program EUROPANORAMA 2022. organiziran je u suradnji s Ljubljanskim međunarodnim festivalom kratkog filma i Transit Film Bazaarom.

Filmovi imaju engleske titlove.

Ulaz je slobodan.

više...
KINO

MLADE I ODVAŽNE - Makedonski kratki filmovi

01.06.2022. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 1. lipnja 2022. u 19 sati, u Kulturno informativnom centru održat će se projekcija recentnih makedonskih kratkih filmova (četiri igrana i jedan dokumentarni) u režiji mladih filmskih redateljica iz Republike Sjeverne Makedonije.

Filmovi su snimljeni u razdoblju od 2015. do 2021. godine i prikazani su na raznim svjetskim festivalima, a film „Sjeverni pol“ redateljice Marije Apčevske uvršten je u službenu selekciju kratkog igranog filma na festivalu u Cannesu 2021. godine.

Sociokulturni zamah koji ove mlade redateljice otvaraju u svojim filmovima čini ih odvažnim filmskim autoricama i društveno odgovornim filmskim profesionalkama. Svojim kratkim filmovima otvorile su teme koje su duboko intimne i sadrže biografske elemente. Ovi uradci, osim karakterističnog kritičkog pogleda u vizualnom arhitektonskom i scenskom prikazu, imaju i energiju pozitivne, optimistične linije radnje.

više...
KINO

FILM XX: CECILIA MANGINI / 19. i 20. 5. 2022.

19.05.2022. - 20.05.2022.

Program Film XX sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U 2022. godini prisjećamo se nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala. Kustosica programa je Dina Pokrajac.Cecilia Mangini (Mola di Bari, 1927. – Rim, 2021.) je dokumentarna redateljica i fotografkinja koja je od samog početka gajila posvećeni, pažljivi i unikatni pogled na pojedinca i društvo, usmjerivši pažnju pogotovo na marginalnost, migracije i društvene nepravde. Prva žena koja je snimala dokumentarce u poslijeratnom periodu, scenaristica nekolicine dugometražnih filmova i više od 40 kratkometražnih filmova, uglavnom u suradnji sa suprugom Linom Del Fra. Njezina kamera istraživala je Italiju od kasnih 1950-ih do ranih 1970-ih često uz fokus na južnu Italiju i regiju Apuliju gdje je tražila rituale drevne kulture na izdisaju, koju su pomele nagle i bespovratne promjene proizašle iz tzv. ekonomskog čuda. Godine 2009. Cecilia je primila odlikovanje Predsjednika republike “jer je svojom dokumentarnom praksom prenijela budućim generacijama neke od najljepših slika Italije pedesetih i šezdesetih godina.“

Program organiziramo u suradnji s u suradnji sa Subversive Festivalom i Talijanskim institutom.

više...
KINO

SUVREMENI MAĐARSKI FILM

10.05.2022. - 12.05.2022.

U okviru programa Art kino KIC – kino s pogledom, održat će se predstavljanje suvremenog mađarskog dokumentarnog filma u suradnji s Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu. Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima s autorima.

Utorak, 10.05.2022. u 20 h
JEDAN BOG, DVA NARODA (Egy Isten, két nemzet)
Dokumentarni film, 2016., 50 min.
Redatelj: Attila Szabó

Srijeda, 11.05.2022. u 20 h
TRAGOM ŽUTOG ŽDRIJEBETA (A Sárga csikó nyomában)
Dokumentarni, 2016., 50 min
Redatelj: Bálint Zágoni

Četvrtak, 12.05.2022. u 20 h
DEVETOMJESEČNI RAT (Kilenc hónap háború)
Dokumentarni, 2018.,70 minuta
Redatelj: László Csuja

više...
KINO

A DOMESTIC APOCALYPSE - filmsko uprizorenje predstave »PopCorn Machine«

26.04.2022. u 19:00 h utorak

A Domestic Apocalypse prvi je film cirkuske kompanije My!Laika. Film nastaje sa idejom uprizorenja njihove prve predstave »PopCorn Machine« i postavljanje iste u filmsku verziju, što ovim umjetnicima daje puno više mogućnosti za eksperiment i još nadrealnije scene koje im film kao medij pruža.
A Domestic Apocalypse nas kroz cirkusku tehniku, originalnu glazbu i napuštene objekte u kojima je sniman uvodi u svijet nadrealne akcije i apsurda.

više...
KINO

Bordo – vječna stripovska mladost

07.04.2022. u 20:00 h četvrtak

U znak sjećanja na Borivoja Dovnikovića Bordu održat će se projekcija dokumentarnog filma “Bordo – vječna stripovska mladost” (2013., produkcija Vedis) u četvrtak, 7. travnja 2022. s početkom u 20 sati. Ovom projekcijom, ujedno ćemo se prisjetiti i na nedavno preminulog redatelja filma Bernardina Modrića. Gosti na projekciji bit će Vesna Dovniković i Veljko Krulčić sa kojima će biti upriličen razgovor koji će voditi Boško Picula.

više...
KINO

5. ARTERIA - Tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama

22.03.2022. - 26.03.2022.

Peto izdanje Arterije u Dokukinu KIC donosi presjek aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima – zagrebačka publika premijerno će gledati nagrađivane filmske posvete legendarnoj punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, sjenovitoj umjetnici i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martínu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, te gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch.

više...