GALERIJA FORUM 1969. - 2009.

AUTOR Milan Bešlić

GALERIJA FORUM 1969. - 2009.

Nakladnik: 
Kulturno informativni centar
Siječanj, 2010.

 

Prva izložba u Galeriji Forum otvorena je 14. srpnja 1969. godine, a s njom je predstavljena i programska koncepcija galerije.
U tadašnjoj galerijskoj prezentaciji umjetničkog djela Galerija Forum unijela je znatne programske i organizacijske promjene, pokrenuvši izložbenu djelatnost na visokim profesionalnim kriterijima i znatno obogaćujući likovnu produkciju u našoj sredini. No, treba istaknuti da je čestim samostalnim izložbama uglednih umjetnika, (što se u kasnijem razdoblju iščitava u impresivnom nizu!) dinamizirala izložbenu djelatnost na zagrebačkoj i hrvatskoj likovnoj sceni.

Društveno je aktualizirala i stručno problematizirala u profesionalnoj galerijskoj obradi polivalentnost suvremenog likovnog jezika, čime je Galerija Forum davala itekako vrijedan prilog u promicanju tih vrijednosti u hrvatskoj i europskoj umjetnosti i kulturi, izrastajući iz izložbe u izložbu u autoritativnog promotora i promicatelja visokih likovnih vrijednosti.
"Ova inicijativa", pišu u programskom tekstu njezini utemeljitelji 1969.godine, "potekla je i kao posljedica uvjerenja da je našem gradu potrebna galerija komornog karaktera (i ne samo jedna) koja bi oko sebe okupljala umjetnike, prezentirala njihova ostvarenja domaćoj sredini i maksimalno ih otvorila svijetu... Koncepcijska vrijednost za sve vrijednosti koje određuju našu likovnu sadašnjost i predviđaju budućnost jest i ostaje njen pokretač – dakle, galerija će nastojati da prati sve ono što je živo i vrijedno u okviru široko zacrtanog spektra svoga djelovanja, da okuplja i širi broj svojih članova koji će svoje interese moći ostvariti u društvenoj funkciji galerije."

U knjizi "Galerija Forum 1969. - 2009." kronološki je dokumentirana povijest ove ugledne i kultne institucije uz niz fotografija brojnih sudionika i posjetitelja izložbi, kao i reprodukcija plakata, kataloga i pozivnica.

undefined