42. Večeri na Griču

01.07.2023. - 15.07.2023.

42. VEČERI NA GRIČU
Atrij Galerije Klovićevi dvori

Večeri na Griču već puna četiri desetljeća zaštitni su znak kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima. Kada zagrebačke koncertne dvorane nakon završetka sezone zatvore svoja vrata, čaroban atrij Galerije Klovićevi dvori tijekom srpnja postaje nezaobilazno mjesto susreta brojnih ljubitelja dobre glazbe i vrhunskog muziciranja. Festival koji je od samog osnutka hrabro eksperimentirao s različitim glazbenim žanrovima i stilovima, pritom uvijek vodeći računa o visokoj kvaliteti programa, u svojoj biti ostao je vjeran jednom – klasičnoj glazbi koja svih ovih godina čini njegovu programsku okosnicu. I dok su prošlogodišnje Večeri publiku podjednako oduševljavale koncertima klasične, jazz i etno glazbe, programski koncept 42. Večeri na Griču u potpunosti je posvećen klasici i predstavljanju glazbenih imena koja dominiraju na prestižnim natjecanjima i koncertnim podijima diljem Hrvatske i svijeta.

Ovogodišnje Večeri na Griču otvorit će koncert dansko-latvijskog puhačkog kvinteta Carion, iznimno u dvorani Novinarskog doma. Ovaj cijenjeni ansambl, koji čine glazbenici mlađe generacije, poznat je po izuzetnim interpretacijama, ali i po originalnom i atraktivnom scenskom nastupu u kojem koncertni repertoar izvodi uz izražajne kretnje i koreografije, ostvarujući na taj način neposredan kontakt s publikom. 

Već sa sljedećim koncertom festival se vraća na Gornji grad, u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri od njihova osnutka 1982. godine. Slijedom praćenja interesa i želja publike, i ovoga ljeta ugostit ćemo jedan vokalni ansambl koji je rado viđen gost brojnih hrvatskih festivala, pa će tako atrijem zazvoniti besprijekorno usklađeni glasovi ansambla Antiphonus koji djeluje pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a nastupit će uz istaknutoga gitarističkog virtuoza Petrita Çekua.
Tijekom prethodnih godina programi festivala posebno su ostali zapamćeni po briljantnim izvedbama velikih pijanističkih zvijezda. Stoga ćemo, nastavljajući se na tu tradiciju, ponovno moći uživati u klavirskom recitalu, ovoga puta rusko-armenske umjetnice Eve Gevorgjan, trenutačno jedne od najtalentiranijih i najperspektivnijih mladih pijanistica u svijetu. Upravo za taj nastup umjetnici će biti ustupljen koncertni klavir njemačke tvrtke C. Bechstein.

Očekuje nas i nastup Zagrebačkih solista, rezidencijalnog ansambla ovog festivala, a 2023. za njih je od posebne važnosti jer ansambl slavi sedamdesetu godišnjicu umjetničkog djelovanja. Uz Soliste čut ćemo ruskog glazbenika Borisa Andrianova, jednog od najpriznatijih violončelista današnjice.
Posljednji koncert 42. Večeri na Griču obilježit će nastup sjajnog gudačkog kvarteta Van Kuijk, višestruko nagrađivanoga komornog ansambla koji dolazi iz Francuske.

Iznimna posjećenost dosadašnjih koncerata najbolji je pokazatelj koliki je interes za uživanjem u kulturnim događanjima, ali i u kojoj je mjeri bitan kontinuirano kvalitetan, zanimljiv i raznovrstan glazbeni program. Vjerujemo kako će ovogodišnje izdanje Večeri izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti, potvrditi svoj dosadašnji uspjeh ili ga čak nadmašiti.