ODRANO DOSTOJANSTVO / NIKA VRBICA

28.06.2023. - 25.07.2023.

U srijedu, 28. lipnja u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Nike Vrbice Odrano dostojanstvo.

Educirana i prisutna u modnome i likovnom mediju, Nika Vrbica u Galeriji na katu izlaže radove koji su primjer promišljanja o boli i dostojanstvu otetom samoj Prirodi, a prikazani su kroz forme odranih divljih životinja kojima se i danas ukrašavaju zidovi ili podovi naših domova.
Reciklirana ili odbačena tkanina, nađeni ili isluženi komadi odjeće, plinske maske uz kolorističke intervencije i plastične kandže sastojci su od kojih nastaju radovi koji u sebi sadrže skup ideja o održivosti i nenasilju. U takvoj dubokoj i intimnoj posvećenosti prema živom biću čiji je život izgubljen da bi se netko nasladio činom ubijanja, Nika stvara forme ritualnih izložbenih predmeta iskupljenja. Nika Vrbica svojim radom šalje poruku o održivom razvoju i nadahnuću i vidljivo je da se radi o mladoj autorici. Iskrenost i vjera u ideju svetosti svih živih bića i njihova prava na život, ujedno su i njezin lajtmotiv, kako životni tako i stvaralački.
Lavlje krzno u formi trofeja ili još gore tepiha, grozan je primjer u kojem je dostojanstvo divlje zvijeri svedeno na estetsko-funkcionalni predmet koji je nakon nekog vremena postao otpad, smetnja, teret. Sama simbolika lava ili lavice, te način na koji je dostojanstvo prvo ubojstvom, pa onda i deranjem kože s ubijene zvijeri, oduzeto 'kralju ili kraljici' dovoljno govori o boli i količini patnje za koju Vrbica traži način kako bi pripadnika ljudske vrste nekako opravdala ili iskupila.
Očnjaci predatora u zlatnoj boji, metalu po kojem mjerimo svoje materijalno bogatstvo i moć, a u prepariranoj glavi detronizirane zvijeri, najmanje je što mi kao odgovorni, mada ne i izravno krivi, možemo ponuditi toj odbačenoj, u raspadu, s otpada spašenoj kraljici životinja.
Minimalistička intervencija u nađeni predmet, odabir ključnog detalja i oko za sitne prepravke koji mijenjaju značenje i ulogu pojedinih predmeta, ono su što Vrbicu izdvaja od umjetnika koji ne promišljaju modno naspram likovnog medija. Dodaci, 'asesoar' sastavni su, ako ne i ključni dio na kojem se gradi neka kolekcija, ili je, u slučaju likovnog medija, to osjećaj za detalj koji neku asembliranu kompoziciju pretvara u ozbiljan rad.
Sljubljenost stvaralačkog razmišljanja modnog kôda s onim iz likovnog, uz duboko poštovanje prema prvim spoznajama o jedinstvenosti svih svjesnih bića na našoj planeti tako postaje posebnost kojom Vrbica otvara prostor za daljnje radove. Ideološka pozadina, bolje rečeno razina osviještenosti i uključenosti, te na koncu i spremnosti da se barem donekle ponašamo u skladu s ideologijom održivosti koju zastupamo, vrijedan su doprinos kojim nadolazeće generacije umjetnika sudjeluju u kulturnom životu.

 

undefined

Nika Vrbica (1996.), mag. ing. des. text., osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Diplomirala  je 2021. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
Trenutno na studiju slikarstva na ALU završava četvrtu godinu preddiplomskog studija. Tijekom dosadašnjeg akademskog obrazovanja, izlagala je na brojnim grupnim i individualnim izložbama u modnom i umjetničkom području te je njezino aktivno akademsko zalaganje nagrađivano na fakultetskoj i sveučilišnoj razini dekanovim i rektorovom nagradom. Njezine su se modne kreacije pojavljivale u editorijalima vodećih modnih časopisa hrvatske scene.  
U svojem radu eksperimentira izražavanjem svoje likovnosti kroz različite medije u potrazi za optimalnim spajanjem mode i slikarstva dok se odabirom tema i motiva trudi skrenuti pažnju na važnost usmjerenja prema individualnoj, društvenoj i ekološkoj održivosti.