BLAŽENO KLANJE JESENSKO - Matija Smuk

10.05.2023. - 25.05.2023.

Svaka zajednica ima svoj povijesni i kulturni identitet, uređen odnos prema svijetu i drugim ljudima. Na fotografijama portreta mesara koje Smuk izlaže, jedna dimenzija tog identiteta kao važnog dijela ruralne zagorske zajednice je i kolinje. Na Smukovim radovima vidljiv je domaći, opušteni ugođaj u kojemu mesari postaju akteri i svjedoci tradicionalnog običaja. Oni pokazuju pravoga sebe, no s onim malim nužnim pomakom što ga daju rekvizita i stanje duha. Smuk odabire motive koji su mu znani, s kojima odrasta, u kojima vidi preobrazbe svojih susjeda i tanašne mijene u njihovome ponašanju kada se klanje približava ili događa. Njegova je intervencija zato minimalna, tu i tamo vidljiv je pokoji smrtni alat ili krvave ruke koje radovima daju dodatnu dimenziju tek toliko da ih pretvori u 'pozere' kako bi blago rasvijetljeni i izdvojeni iz pejzaža bijelom pozadinom, njihov modni detalj i psihološka preobrazba bili bolje vidljivi.
Svi prikazani likovi, odnosno ljudi u ulogama koje tih jesenskih dana igraju, ostavili su svoje cjelogodišnje identitete negdje iza Smukova pozadinskog platna i pred objektivom poziraju kao čuvari tradicije i živuće svjedočanstvo kako je bolje da nestane selo negoli običaj.
Bilježiti one koji kolju, a ne prikazati sam čin nego negdje duboko u sebi osjećati istovremeno i važnost te tradicije i njezinu perverznost, ono je što mladoga Smuka, akademskog fotografa, privlači ovome ciklusu. Svim radovima zajednička je nit čina klanja i gotovo ritualnog čerečenja zaklane svinje koji se dogodio prije ili poslije fotografiranja.
U viđenju globalnog u lokalnome, makar to bilo i kroz čin svinjokolje, Smuk pozicionira sebe kao fotografa koji izranja iz mikrosredine u kojoj živi i time stvara svoj estetski i tematski identitet. Motivi su beskonačni, priče su autentične, preostaje mu jedino da ih bilježi.
Bez težnje za dorađivanjima ili pretjeranim režiranjem fotografija dobili smo ciklus radova koji svojom jednostavnošću i genius loci konceptom dokumentira ljude i običaje jedne zajednice.

Matija Smuk rođen je 25.11.1994. godine u Zaboku. Završio je srednju školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer multimedijski tehničar. Apsolvent je diplomskog studija odsjeka fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao u brojnim studentskim filmovima, akademskim snimanjima i projektima. Snimio je nekoliko glazbenih video spotove za J.R. Augusta, te izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.
Njegov tematski i estetski krug nadahnut je lokalnim pričama, koloritom i rekvizitima kroz koje  predstavlja univerzalne priče o ljudima i običajima manjih sredina.