ANALODIGITAL / ALICE DAEUN KIM / NIKA ERJAVEC / VALERIE WOLF GANG

12.06.2024. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 12.6. u 19 sati u Galeriji na katu, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 otvorit će se izložba Analodigital, nastala u suradnji s Multimedijskim centrom Kibla iz Maribora. Na izložbi će se predstaviti radovi tri umjetnice: Alice Daeun Kim, Nike Erjavec i Valerie Wolf Gang koje se, svaka na svoj način, bave suvremenim tehnologijama i njihovom primjenom u likovnoj umjetnosti.

Kustos izložbe je Peter Tomaž Dobrila, koji je u predgovoru naznačio smjer njihova umjetničkog istraživanja: „Priroda, čovjek, alat, tehnika, istraživanje, znanost, umjetnost. Sedam elemenata postanka i evolucije, sedam elemenata djelovanja, sedam osjećaja stvaranja, gdje misao djeluje kao osnovica, rijeka u koju utječu potoci, gdje usmjeravamo struje s kojima plovimo prema moru. Potječemo iz vode, stvoreni smo u zraku, dišemo, prebivamo na Zemlji, što su opći označitelji površine i labava definicija materijala na kojem jesmo. Bilo bi bolje napisati da smo na Zemlji, planetu koji je tako elementaran i raznolik, bogat do najsitnijih nijansi misli i raznolik u najsuptilnijim osjećajima. Nosimo pradavnu prošlost u sebi kako bismo razumjeli povijest i živjeli ovdje i sada, te gledali u budućnost.
Razumijemo i pamtimo. Pribjegavamo alatima koji koriste drevno inženjerstvo kako bi stvarali, prenosili tradiciju i uspostavili prostor-vrijeme za stvaranje naših svjetova za putovanja unutar i izvan, te kroz krajolike kako bismo kreirali vlastite svjetove za putovanja unutra i van, kroz pejzaže koji nam pokazuju puteve u klisurama i omogućuju poglede kroz njih. Kao da smo očarani prepletima vlastite prisutnosti na mjestu 'zločina'. Koristimo i trošimo, eksploatiramo i uništavamo, iskorištavamo i iscrpljujemo, ali također unapređujemo i nastavljamo, čak i ako je to regresivno i pasivno. Mi smo glumci i prolaznici, promatrači i pratitelji. Stvorenja u materijalu.
Umjetna inteligencija i priroda. Zvuk i elektronika. Senzori i interakcija. Kamera i kontrola, promatranje i deformacija, podaci i parametri, zaslon i slika. Računanje u paleozoiku. Kao što Alice Daeun Kim stvara konekciju od drevnih gljiva, oživljenih umjetnom inteligencijom u radu Manjine, Nika Erjavec s radom Treći krajolik oplemenjuje ekosustav s grozdovima prikupljenih grana kojima znanje o našoj prisutnosti dodaje zvučnu komponentu, dok Valerie Wolf Gang interaktivnom instalacijom Predivno lice umjetne inteligencije reinterpretira ogledalo kao parabolu naše slike, koja je modificirana, oblikovana i iskrivljena parametrima generiranim internetskim aplikacijama.

Alice Daeun Kim spaja svoju interdisciplinarnu umjetničku praksu, u kojoj povezuje istraživanje vremena i prostora u virtualnim i fizičkim prostorima, pripovijedanje, interaktivna i uranjajuća iskustva, umjetnu inteligenciju i tehnologije virtualne i proširene stvarnosti. O sebi kaže: "Medijska sam umjetnica iz Južne Koreje s bogatim znanjem likovne umjetnosti, komercijalnog dizajna i interdisciplinarnih projekata. U Londonu sam studirala novomedijsku umjetnost. Konceptualno se fokusiram na razliku između virtualnog vremena i prostora, a u svojim umjetničkim radovima želim istražiti načine kako predstaviti različite pripovijesti na interaktivan i uranjajući način".
Nika Erjavec (rođena 1994.) djeluje na području istraživačke intermedijske umjetnosti, kazališta, fotografije i dizajna. Godine 2017. diplomirala je na Odsjeku za unikatni dizajn na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, gdje trenutno završava magistarski studij na Odsjeku za kiparstvo. Posljednjih godina istražuje prvenstveno percepciju vibracije i zvuka, od njegove materijalnosti do okolišnih promjena na razini akustičnog krajolika i šire. Za seriju instalacija (ne)VIDNO i hibridno umjetničko istraživanje dobila je 2019. godine Prešernovu nagradu ALUO i bila nominirana za sveučilišnu Prešernovu nagradu. Kao scenografkinja, dizajnerica rekvizita i fotografkinja (Brončana medalja Srpskog fotografskog saveza 2017.) povremeno radi u kazalištu (SNG Ljubljana, MG Ptuj, MGL, SNG Maribor). Paralelno se obrazuje na raznim radionicama u zemlji i inozemstvu te priprema i vodi radionice na temu kulturne pristupačnosti, senzoričkih i materijalnih potencijala te o suvremenim okolišno-društvenim kontekstima.
Valerie Wolf Gang (rođena 1990.) je multimedijska umjetnica, vanjska suradnica i mentorica u istraživačkoj jedinici Famul VideoLab. Aktivna je na području videa i suvremenih umjetničkih praksi. U Ljubljani je završila Srednju školu za dizajn i fotografiju te diplomirala na Visokoj školi za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici na području umjetničkog videa i digitalnih umjetničkih praksi. Studij je nastavila na magisteriju medijske umjetnosti i prakse sa specijalizacijom iz videofilma i suvremene umjetnosti. Svoje teoretsko i praktično znanje usavršavala je i na filmskoj akademiji FAMU u Pragu i na umjetničkoj akademiji ESAD u Portugalu.
Više:
https://www.alicedaeunkim.com/
https://valeriewolfgang.com/
 
Izložba se može pogledati do 6.7.2024.