GALERIJA NA KATU

Predrag Pavić - INSTALACIJA ZA ZIMU

19.01.2018. - 02.02.2018.

U petak, 19. siječnja 2018. u 20 sati u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra, otvara se izložba Instalacija za zimu Predraga Pavića.

Velika je umjetnost u tome da se razmišlja u velikome kao i u malome, neprestano i istovremeno u svim omjerima..."
Pitao me je li mi hladno. Ne zebe li me. Nije mi bilo hladno.
(Mraz Thomas Bernhard )

Osim performansa na otvorenju izložbe, pozivamo vas i na sljedeće izvedbe koje će se održati 23. 1., 25. 1. i 2. 2. u 20 sati.

više...
GALERIJA NA KATU

Goran Pavletić: Melankolični prostori / Blue Streets

14.02.2018. - 15.03.2018.

Uslijed povećanog interesa za izložbu fotografija Gorana Pavletića ‘Melankolične ulice’ u Galeriji na katu, obaviještavamo Vas da će izložba ostati otvorena do 15.3. 2018.

Ovom prvom samostalnom izložbom fotografija Gorana Pavletića hrvatska kulturna javnost upoznaje njegovo likovno djelo koje je već dobro znano u svijetu i apostrofirano prestižnim međunarodnim priznanjima i nagradama. Snagom paradoksa ova se tvrdnja pokazuje nepobitnom, naime, da je svugdje poznato – ovdje nepoznato.

više...
GALERIJA NA KATU

Koncertno čitanje Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK - Rađeno po drami Thomasa Bernharda: MINETTI

15.02.2018. u 19:00 h četvrtak

Stari glumac Minetti, nakon trideset godina izbivanja sa scene, čeka, u predvorju hotela u Ostendeu, direktora teatra, koji mu je ponudio da još jednom odigra kralja Leara. Silvestarska je večer. Svi luduju, a on čeka. Slučajnim prolaznicima razlaže svoj život...pita se o smislu teatra i čeka.
Vani pada snijeg. Večer prolazi. Sudbina kralja Leara, koji je velikodušno razdao sve, se ponavlja na velikom glumcu.
Jedna od posljednjih velikih drama austrijskog dramatičara Thomasa Bernharda.
Dramu je preveo i za izvođenje adaptirao u monodramu Zdenko Jelčić.
Ona se više ne događa Minettiju u Njemačkoj nego Jelčiću u Hrvatskoj.

više...
GALERIJA NA KATU

KIC i Galerija na katu nagrađuju lopova!

17.02.2018. u 20:00 h subota

Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj ima istinskih i visoko motiviranih zaljubljenika u suvremenu umjetnost.

U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim značenjima.

Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatog ljubitelja fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je neprimjetiti kako se radi o istinskom poštovatelju umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratio na njegovo mjesto na zidu.

više...
GALERIJA NA KATU

KIC i Galerija na katu ne odustaju od potrage!

21.02.2018.

Prošlo je nekoliko dana od kada smo objavili kratki snimak krađe u nadi da ćemo doći do ukradene fotografije. Također, nadali smo se kako će kradljivica iskoristiti ponuđenu mogućnost amnestije i rada na kustoskom projektu kao nagradu za pokazanu izuzetnu hrabrost i ljubav prema za umjetnosti, makar i prekršila zakon.

Potraga nije dovela do rezultata te smo prinuđeni objaviti integralnu verziju njezinog jedinstvenog pothvata u nadi da će ju netko prepoznati ili obavijestiti, te time ustanovi i autoru vratiti otuđenu fotografiju.

U integralnoj verziji krađe moguće je vidjeti kako se doista radilo o dobro osmišljenoj i precizno izvedenoj akciji, te napominjemo kako smo ostali fascinirani trenutkom koji je kradljivica provela pred samom fotografijom prije negoli ju je skinula sa zida.

Tu je moguće vidjeti rijedak moment apsolutne opijenosti snagom umjetničkog djela koje, iako malih dimenzija može natjerati osobu na velike i do sada nezabilježen pothvat u praksi izlaganja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

više...
GALERIJA NA KATU

I evo raspleta...

15.03.2018. u 11:00 h četvrtak

U Kulturno informativnom centru danas je održana tiskovna konferencija u povodu događaja prilikom kojih je nestala fotografija s izložbe Gorana Pavletića.

Konferenciju je vodila Hana Marta Jurčević Bulić, a sudjelovali su Emil Matešić, Goran Pavletić i Helena Margić...

više...
GALERIJA NA KATU

ANA PETROVIĆ - MOJ GRIJEH

20.03.2018. - 02.04.2018.

Izložba produžena do 12. 4. 2018.

Ana je jedna od onih koji su Warholovu izreku o 15 minuta slave zaradili posredno, kroz tipičan politički obračun za fotelju u javnim ustanovama, obračun ni po čemu poseban u svim sustavima koji imaju javne ustanove. No ovaj je ipak po nečemu ušao u hrvatsku popularnu kulturu i onda u hrvatsku povijest umjetnosti, izbacivši u medijsku orbitu mladu osječku umjetnicu koja bi bez uobičajenog dekora oko bitke za fotelju, ostala možda čitav svoj radni vijek samo unutar stručnih krugova. Amblemski rad Pičkin dim, iako star gotovo desetljeće pokazuje njezin prostor izražavanja koji se kreće od gotovo apstraktizacije ženskog tijela do semantičko-lingvističke igre naslovima koji sa sobom nose jak društveni komentar mizoginije i ujedno svjež humorni duh.

više...
GALERIJA NA KATU

Boris Poljičanin - Mrtva, mrtva priroda

17.04.2018. - 04.05.2018.

Radovi Borisa Poljičanina sada se bave samom srži, nutrinom svijeta koji je prije bio glavni motiv, tako da je sada od svega ostala samo osnovna konstrukcija, kost, tkivo ogoljeno do kraja svoga postojanja. Ovim krajem motiva i uronom u esenciju sadržaja kojem je prije služio i koji je gospodario njegovim talentom, umjetnik ulazi u filozofsko pitanje tko sam i čemu sada služim i kako koristim svoj talent?
Kadrovi u kojima su gotovo do neprepoznatljivosti dovedeni motivi kostiju i mesa, svojom apstrakcijom otvaraju mnoga značenja i pružaju ljepotu koja se razvija u oku promatrača tjerajući njegovu svijest na nizove zaključaka u manje ili višem uspješnom traganju za smislom viđenog. Kosti tako ponovo nalikuju na mesnata lica jakih osobnih crta, ponovo se pred nama pokazuju dijelovi tijela nabijeni erosom i iznova počinjemo prepoznavati pejzaže.

više...
GALERIJA NA KATU

Thomas Windisch - Ljepota neželjenog

09.05.2018. - 25.05.2018.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija
Thomas Windisch - Ljepota neželjenog
u Galeriji na katu
9.5.2018. u 20 sati

Thomas Windisch rođen je 1982. godine u Grazu, Austrija. Iako odmalena vezan uz umjetnost kroz crteže i slikarstvo, život ga odvodi prema karijeri profesionalnog vojnika. Fotografiju kao sredstvo izražavanja upoznaje tek 2013. te sva svoja dosadašnja iskustva, kako životna tako i profesionalna, fokusira na razvoj posebnog ‘lovačkog duha’ unutar medija.

Kroz nomadska lutanja, u neprestanoj potrazi za motivima, u kratkom je vremenu postao jedan od malobrojnih vrhunskih fotografa unutar tzv. “Ruin Porn” žanra.

više...
GALERIJA NA KATU

Između pogleda - Vladislav Knežević

12.06.2018. - 28.06.2018.

Otvorenje izložbe stereoskopskih kolaža
Utorak 12.6.2018. u 20 sati

Djela prikazana na izložbi Između pogleda Vladislava Kneževića imaju svoju povijesnu referenciju koja je nedvojbeno korisna za njihovo bolje razumijevanje. Sredinom 2016. godine umjetnik je izveo tridesetak kolaža kao svojevrsni hommage dadi, točnije htio je obilježiti stogodišnjicu toga avangardnoga pokreta začetog 1916. u Cabaret Voltaire u Zürichu. Iz tiskanih medija izrezivao je fragmente fotografija, tekstova, različitih znakova i lijepio ih na karton. Radio je nešto što zaista poznajemo mahom iz kruga dade kada su umjetnici povezivali izolirane fragmente prikaza stvarnosti stvarajući potpuno novi smisao, novi semantički poredak. Dovedeni u novi kontekst, fragmenti su gubili značenje originalnoga konteksta iz koga su izdvojeni i oblikovali nešto potpuno novo pri čemu je udjela imao i slučaj. Izvučeni iz svojega životnog totaliteta ti fragmenti su postali goli, sirovi materijal koji će montažom oblikovati novu cjelinu.

više...
GALERIJA NA KATU

Odmetnuti grafiti - Krešimir Buden

04.07.2018. - 25.07.2018.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Krešimira Budena - Odmetnuti Grafiti u Galeriji na katu (KIC), 4.7.2018. srijeda u 20 sati

Krešimir Buden nakon završetka Škole za
primijenjenu umjetnost i dizajn svoje prve radove ostvaruje
kasnih 80tih. na zagrebačkim ulicama u svojevrsnom preporodu
autorskih dekoracija na javnim površinama nadahnutih
grafitima iz urbanih američkih gradova.

Zadržavajući dio estetike i ikonografije ulične umjetnosti
istraživanje nastavlja u voluminoznim prikazima na neke od
klasičnih grafiterskih motiva.
Radovi koe će izložiti imaju klasična obilježja skulptura, no nose
sa sobom izrazitu vezu s uličnom umjetnošću vezanu za hip hop
glazbu i subkulturu, te time ostvaruju pomak na izlagačkoj sceni.

više...
GALERIJA NA KATU

24 SATirA u KIC-u Politika i društvo apsurda

31.08.2018. - 10.09.2018.

Izložba pod nazivom 24 SATirA u KIC-u prikazuje sažeti izbor različitih satiričkih
priloga koji su bili objavljivani u novinama i na web stranicama 24 sata posljednjih
nekoliko godina. Svima koji prate ovu dnevnu novinu izložba je podsjetnik čemu su se
posljednjih godina smijali, a onima koji nisu upoznati s ovim najčitanijim tiskanim
medijem, pokazuje retrospektivu malih epizoda naše politike i društva apsurda, iščašenu
sliku naše nedavne prošlosti i stvarnost koju živimo.

više...
GALERIJA NA KATU

MARIE-FRANÇOISE PLISSART : AQUA ARBOR

18.09.2018. - 07.10.2018.

Otvorenje izložbe fotografija i razgovor s umjetnicom

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Aqua arbor belgijske umjetnice Marie-Françoise Plissart, u utorak, 18. 9. 2018. u 20 sati u Galeriji na katu. Prije otvorenja, u 19.30 sati, također u GNK, pridružite nam se u razgovoru s umjetnicom koji će voditi Jelena Pašić i Danijela Stanojević.

Belgijska umjetnica Marie-Françoise Plissart izlaže svoj ciklus crno bijelih fotografija Aqua arbor u kojemu istražuje promjenljivost oblika mora i stabala iz raznih dijelova svijeta. Fascinirana plastičnošću mora i prostorom u kojem je utjelovljen njegov pokret, autorica je obišla obale pet kontinenata u potrazi za vlastitim morskim pejzažima. Bilo da su uzburkana ili mirna, mora Marie-Françoise Plissart pronalaze svoj oblik u velikom kvadratu crno bijelih slika. Ovu neiscrpnu temu nemoguće je obuhvatiti samo jednim pogledom. Na velikim formatima svaka je kompozicija stvorena od više fotografija brižljivo razmještenih oko nepromijenjive središnje crte horizonta. Pristupom koji od samog početka odbacuje iluziju objektivnosti, umjetnica zahvaća dio velikog mnoštva realiteta u okviru jednog pejzaža. Uz horizontalne morske krajobraze, M. F. Plissart izlaže i seriju fotografija stabala u kojima se bavi različitim oblicima njihove pojavnosti povezanih u mrežu narativnog i vizualnog.

više...
GALERIJA NA KATU

JASMINA KRAJAČIĆ / #LOVEWINS

23.10.2018. - 16.11.2018.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe slika #LOVEWINS Jasmine Krajačić, u utorak, 23. 10. 2018. u 20 h u Galeriji na katu, Preradovićeva 5.

„All You Need Is Love“, pjevali su Beatlesi u vrijeme hippiea i flower power utopija, kada je izgledalo da svijet, usprkos svemu, ide k beskomfliktnom „ljetu ljubavi“, potom je došao punk i postpunk nihilizam s Curtisovim i Morrisseyevim natpisima /nazivima „Hate“ i „Viva Hate“ a onda je... stiglo neko post vrijeme, u kome je sve postalo i spektakularno i nebitno, egoistično i pluralistično i činilo se da će napredak, bogatstvo i demokracija izbrisati svaku pretjeranu emociju i svijet odvesti u stanje tupe idile.

više...
GALERIJA NA KATU

DEJAN KRŠIĆ / SVIJET OKO NAS

21.11.2018. - 13.12.2018.

Izdvojiti motive koji u sebi sadrže složene i zahvalne teme u zgusnutoj ponudi koju suvremeno življenje neprestano nudi kroz društveno ili političko djelovanje, izgleda kao Sizifov posao. Taman kada smo nešto pronašli, pojavljuje se drugo, još besmislenije, a opet s nekim dubokim smislom kojim ga je slučaj ili namjerna ruka posložila. Kršićevo nadahnuće je upravo u toj neograničenoj ponudi koju nam stvarnost nudi i koja se neprestano obnavlja pri svakom prolazu našim slonovskim urbanim stazama.
Pronaći u tom mnoštvu beskorisnog korisne motive, one koji sadrže zeitgeist, svojevrsna je odlika posebnih urbanih svećenika koji svojom crkvom ili hramom drže upravo grad, ulice, izloge, ljude u njima, tj. sve ono što u svojim prolascima susreću i dokumentiraju, osobno ili kroz obradu tuđeg rada u nekom svojevrsnom vizualnom ready made-u.

više...
GALERIJA NA KATU

MARKO MEŠTROVIĆ / 8

18.12.2018. - 24.01.2019.

U utorak, 18. 12. 2018. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba Marka Meštrovića 8.

Izložba Marka Meštrovića 8 predstavit će ovog međunarodno priznatog autora animiranih filmova kao umjetnika koji svoj rad promišlja interdiscplinarno, kako unutar pripremnih studija za film tako i zasebno stvarajući u multimedijalnom kontekstu.
Njegov posljednji film Trip (2017.), eksperimentalni dokumentarno-animirani film, polazište je ambijentalnog rada koji stvara za Galeriju na katu zagrebačkog KIC-a. Rad pod nazivom 8 nastavlja diskurs filma te se služi audio snimkom na kojoj je temeljen i film. Za galeriju je stvoren rad in situ na relaciji film – audio – objekt – video, a sastoji se od osam objekata izvedenih u kredi, videa koji animacijom pokreće te objekte u beskonačni rečenični niz, osam zvučnih ambijenata koji prate pojmovni rječnik instalacije te projekcije filma.

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...