GALERIJA NA KATU

SJEĆANJE NA EDU MURTIĆA

20.01.2015. - 15.02.2015.

U utorak, 20. siječnja 2015. u 19 sati u KIC Foto galeriji (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba Sjećanje na Edu Murtića (4. svibnja 1921. - 2. siječnja 2005.) umjetničkog fotografa Branimira Bakovića.

Izložba rezultata foto sesije obavljene 27. ožujka 1973. u Murtićevu atelijeru u Martićevoj ulici dio je programa kojim KIC obilježava 45. obljetnicu utemeljenja Galerije Forum, a pada i na desetu obljetnicu Murtićeve smrti. Murtić je jedan od najvećih hrvatskih slikara, bio je istaknuti intelektualac i slavna osoba, jedan od utemeljitelja i ključnih poluga u djelovanju Galerije Forum, a sve te i brojne druge njegove zasluge za hrvatsku umjetnost i kulturu treba obilježavati da se otmu zaboravu.

više...
GALERIJA NA KATU

ANTO MAGZAN "KROZ UŠICU IGLE" izložba fotografija

06.05.2015. - 25.05.2015.

Medij kojim se Magzan bavi kako profesionalno tako i vođen strašću odraz je njegovih odrednica naspram života, bolje rečeno preslik je ritma njegovih životnih mijena.
Kao autodidakt, on je u formativnim godinama od strane života otet iz jedne životne sredine, te je jednostavno katapultiran u novo, nepoznato okružje jezika koji razumije, ali sredine koju ne poznaje.

više...
GALERIJA NA KATU

JEDAN GRAD, DVA FOTOGRAFA - Damil Kalogjera i Tomislav Čuveljak

01.06.2015. - 28.06.2015.

U ponedjeljak, 1. lipnja 2015. u 20 sati, u KIC FOTO GALERIJI Kulturno informativnog centra, otvorit će se izložba fotografija "Jedan grada, dva fotografa" Tomislava Čuveljaka i Damila Kalogjere.

Tomislav Čuveljak i Damil Kalogjera zagrebački su fotografi koje generacijski dijele tek dvije godine. Na ovoj izložbi predstavljaju se svaki sa po šest fotografija o Zagrebu, gradu u kojemu su rođeni i gdje i danas žive i rade. Dva rukopisa, dva različita pogleda na jedan grad ipak imaju međusobnu poveznicu. Dijeleći fascinaciju Zagrebom, i Kalogjera i Čuveljak svojim objektivima duboko zalaze u intimistički svijet prostora grada po mjeri čovjeka.

Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2015. godine.

više...
GALERIJA NA KATU

OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA: "SMR. POČETAK KRAJA ILI KRAJ POČETKA"

30.10.2015. - 13.11.2015.

Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije. Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem alate i mehanizme pomoću kojih se unosio red u kaos. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj – izazov kroz koji se odnosi, naspram onoga koji je otišao, radikalno mijenjaju i time nepovratno djeluju na okruženje u kojem se smrt manifestirala.
U stvaranju umjetničkog djela, koncept smrti kao metafore, i istovremeno nadahnuća stvaranja, upravo je obrnut nego li u civilizacijskom
i ljudskom kontekstu. Smrt ovdje stvara i predstavlja završetak nekog idejnog procesa. Upravo ta mnogoznačnost i moć kojom nas izbacuje
iz kolotečine života, dovele su smrt u fokus naših interesa od najranijeg djetinjstva, kada počinjemo bilježiti svoja prva sjećanja. Neizbježan susret s njom znatno je olakšan ukoliko postoji kontinuitet susreta tijekom godina te ukoliko se u okruženju smrt smatra sastavnim dijelom življenja. Izostanak tih susreta i iskustava smrti dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti, koji mogu znatno promijeniti osobnost. Radi te snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole. Estetizacija samog pojma kroz standardiziranu simboliku koja, radi gore navedenog, ostavlja snažan dojam, a kroz osobni doživljaj umjetnika postaje i umjetnički proizvod, tema je ove prigodne izložbe izvorno začete u sklopu 7. Zagrebi!festivala koje je teme bila smrt. Izloženi su radovi sukus fotografija pristiglih na javni poziv te predstavljaju osobna viđenja smrti autora u našem religijsko duhovnom okruženju.
( Emil Matešić)

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...