GALERIJA NA KATU

PARAIZLOŽBA - Boris Kuk

14.03.2023. u 19:00 h utorak

U utorak, 14. 3. u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se „Paraizložba“ bareljefa hibridnih kovanica Borisa Kuka.

Radove koje će predstaviti na „Paraizložbi‘’, Boris Kuk opisuje ovim riječima: „Reljefi predstavljaju uvećane kovanice novca u svoj svojoj simbolici s pripadajućom ikonografijom; materijalističkoj mjeri svih stvari, fetišu (lažnog) blagostanja, napuhanog izraza ekonomske moći države, ideoloških obrazaca, kolonijalnih otimačina i pokolja, totalitarizama (svih vrsta i boja), nametnutih "kulturnih" i nacionalističkih stereotipa, novokomponirane mitologije... Premještajući konvencionalne i uobičajene elemente s kovanica (ornamentiku, heraldiku, tipografiju) u drugu priču, novi kontekst, možemo govoriti o dekonstrukciji i rekontekstualizaciji nekakvih zadanih i općepoznatih "vrijednosti"

više...
GALERIJA NA KATU

KROZ MULJ I SLUZ... Maaijke Middelbeek

19.01.2023. - 30.01.2023.

Biti, postajati, razmišljati s bakterijama, gljivama i algama

S projektom „Kroz mulj i sluz…“ nizozemska umjetnica Maaijke Middelbeek poziva nas da u Galeriji na katu osjetimo svijet onako kako ga osjećaju gljive, bakterije ili alge i ponovno se povežemo s mikrokozmosom iz kojega smo došli.

Kako možemo djelovati i reagirati u zamršenim vremenima masovnog izumiranja vrsta, klimatskih promjena i društvene nepravde?
Kakvi bi mogli biti odgovori pokušamo li se zbližiti s našim rođacima i saveznicima koji su kolonizirali Zemlju davno prije nas?
Kako je biti gljiva? Vidjeti bez očiju? Ili biti bakterija u našim nosnicama ili crijevima?

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...