GALERIJA NA KATU

ONO ŠTO SAM HTJELA / SANJA ŠANTAK

10.11.2022. u 20:00 h četvrtak

U četvrtak, 10. 11. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Ono što sam htjela Sanje Šantak.

Sanja Šantak u Galeriji na katu izlaže radove u kojima je jasna pozicija promatračice / voajerke što kadar dijeli na dva dijela između gornjeg i donjeg svijeta, između neba i mora, između istine i laži ili mogućeg i nemogućeg.
Ciklus je nastao na Zlatnome ratu, gdje je autorica svakodnevno s iste lokacije, istog poznatog mjesta, čekala na nepredvidljivost trenutka unutar zadanih parametara.
U tom procesu, „na rubu“ između mora i zraka, očište se nalazi tako nisko da na trenutke nismo sigurni uranjamo li, utapamo li se ili, pak, izranjamo hvatajući zrak. Upravo taj osjećaj balansiranja unosi u ovaj serijal neki jedva primjetan nemir, tihu napetost neizvjesne i pomalo naporne pozicije u kojoj je sve moguće. Sva ta težina mora i snaga njegova plavetnila vidljiva u donjem dijelu fotografija pokazuje moć kojom apstrakcija guta gornje figure ili prikaze.
Sanjin rad poštuje i prihvaća samo jedan okvir u kojem se sadržaj mora dogoditi, a taj je definiran medijem, fotografijama u ovom slučaju, i pozicijom, sve ostalo što se dogodi zakonom privlačnosti uvučeno je u njezin kadar.

više...
GALERIJA NA KATU

POVRATAK / DARKO BAVOLJAK

14.10.2022. - 02.11.2022.

U petak, 14. listopada u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Darka Bavoljaka „Povratak“.

Ciklus „Povratak“ sastoji se od 12 crno-bijelih analognih fotografija snimljenih kamerom tipa Sinar Handy, nastalih u vrijeme karantene (travanj – svibanj 2020.) izazvane pandemijom virusa COVID - 19.

Prema riječima samog autora, „Povratak“ na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom sa plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi. To ponovo doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i „virusom“ u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini.

više...
GALERIJA NA KATU

MISLIM DA SE SJEĆAM - I THINK I REMEMBER Sanja Bistričić

16.09.2022. - 29.09.2022.

Pozivamo Vas na otvorenje u petak 16.9.2022. u 19 sati - Galerija na katu / KIC

U svojem radu, „Mislim da se sjećam / I think I remember“, Sanja Bistričić bavi se istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. U audio formi, koja kroz kolaž zvukova povezuje sve te slike u jedno tijelo, također koristi različite tehnike kao što su mini kompozicije, loopovi, šumovi, frekvencije, field recording, upotreba glasa kroz naraciju i pjevanje. Na ovaj način, koristeći i sliku i zvuk, nastoji dnevnički zapis oblikovati kako bi dobila najbolju prezentaciju onoga što sjećanje jest ili naš doživljaj sjećanja koje je često nalik na fragment ili san.

više...
GALERIJA NA KATU

JEZIK JE VIRUS - Instalacija na temu policentričnosti jezika Istraživanje i teza: Snježana Kordić

10.06.2022. u 20:00 h petak

U petak, 10. lipnja 2022. u 20 sati, u Galeriji na katu, otvara se izložba Jezik je virus. Koncept pod umjetničkim vodstvom kustosa izložbe Emila Matešića, nastao je kroz razgovor s lingvisticom Snježanom Kordić kako bi se uz pomoć poznatih metoda na jednostavan način prenijela složena priča o jezicima kojima se govori na post YU prostorima i posljedicama manipulacije istima.
Godine 2010., hrvatska lingvistica dr. sc. Snježana Kordić uvela je u medijski prostor tezu da je jezik koji se govori u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj gori, jedan te isti, policentričan u formi, a preimenovan u imena s nacionalnim oznakama uslijed političkih događaja tijekom „održavotvorenja“ pojedinih naroda i na koncu stvaranja novih nacionalnih država.
Instalacija u GNK koristi tipičan postupak readymade-a u kombinaciji s informacijsko edukacijskim tekstom o policentričnom modelu jezika na post jugoslavenskim prostorima.
Ovim radom i samim konceptom davanja prostora za izlaganje kulturnim radnicima koji nisu isključivo i jedino umjetnici, GNK pokazuje demokratski i otvoren pristup prema društvenim pojavama koje se možda mogu prikazati kroz izražajna sredstva tipična za 'postskulpturno' izražavanje.

više...
GALERIJA NA KATU

Tomislav Čuveljak: OBJEKTI IZGUBLJENOG SMISLA

11.05.2022. - 27.05.2022.

Srijeda, 11. 5. 2022. u 18 sati
Otvorenje izložbe

Tomislav Čuveljak, fotograf i snimatelj, u KIC-ovoj Galeriji na katu izlaže nekoliko video radova s izdvojenim objektom - najlonskom vrećicom kao lajtmotivom. Odjek je to čuvene vrećice koja se pojavljuje u fascinantnom „amaterskom filmu“ iz holivudskog hita „Vrtlog života“ Sama Mendesa iz 1999. godine, koji se u Tomislavovu radu koristi nakratko izravno, a kasnije metacitatno.
Bijeli i prazan prostor galerije autor tretira kao izlagački volumen za dokumentaciju osjećaja opuštenosti zrcaleći ga kroz snimke pejzaža koji prolazi i izmjenjuje se pred promatračem.
U depersonaliziranim snimkama okoliša, Čuveljak bira prizore naizgled oslobođene značenja, ispražnjene od smisla koji su nekada imali. Ulazimo tako u njegov „napokon stečeni mir misli i oka“, i namjeru da u formi dnevnika s nama podijeli taj dijalog s viđenim.

Izložba Tomislava Čuveljaka ostaje otvorena do 27. svibnja 2022.

više...
GALERIJA NA KATU

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA / Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

14.04.2022. - 02.05.2022.

Četvrtak, 14. 4. 2022. u 19 sati
Otvorenje izložbe

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA
Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

Skupna izložba „Nepodnošljiva lakoća računa“ Iris Poljan, Željke Gradski i Lucije Marin, projekt je u kojem se autorice bave računima raznih kupovina kao dokazima postojanja. Svi radovi ujedno su i dnevničkog karaktera, pa tako radovi Željke Gradski nastaju kodiranjem u novčane jedinice i datume i pokazuju cijenu kojom plaćamo neke oblike egzistencije, ali i ono što se ne može kupiti, poput obiteljskog okruženja, osjećaja pripadnosti, ljubavi. Iris Poljan račune pretvara u podlogu za vezenje, dok ih Lucija Marin godinama sakuplja kao svjedočanstvo potrošačkog društva stvarajući od njih dnevnički zapis.

Sve tri umjetnice, generacijski različite, osnovno diplomirale su na Likovnoj akademiji u Zagrebu da bi potom nastavile rad u različitim medijima.

više...
GALERIJA NA KATU

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ / BIOTEKSTURE

21.03.2022. - 04.04.2022.

Samir Cerić Kovačević umjetnik je koji svoj prostor posebne adoracije prirode pronalazi u ritualnom obredu koristeći fotografiju kao rekvizitu kojom posredno učvršćuje svoju vezu s prirodom, fotografirajući naizgled neugledan motiv.

Fotografije su to lišća i biljaka u krupnim kadrovima koji tu jednostavnu životnu strukturu pokazuju u svoj njezinoj živosti i snazi. Radovi pred nama nisu narativni, nisu to storytelling fotografije, prije apstraktni udari ljepote, mogući putokazi našem zaumnom, intiutivnom povratku prirodi na koji je teško ostati imun. Zaokupljen pitanjem intuitivne povezanosti s prirodom koju je čovjek na samim počecima imao, Samir Cerić Kovačević fotografskom kamerom istražuje i propituje jesu li se, u vremenu fascinacije novim tehnologijama, intuitivne spone s drugim oblicima života u prirodi izgubile, ili ih samo ne osluškujemo dovoljno često.

više...
GALERIJA NA KATU

NINA ĐURĐEVIĆ : SAMOIZOLATIVNA

22.02.2022. - 08.03.2022.

Utorak, 22. 2. 2022. u 20.22 h
Otvorenje izložbe fotografija

Ciklus fotografija „Samoizolativna“ Nine Đurđević, nastao je u ožujku 2020. nakon njezina povratka iz Londona, neposredno prije, kako to ona sama naziva, „svjetskog zaključavanja“.
Tijekom četrnaest dana provedenih u samoizolaciji, autorica fotografijama s popratnim tekstovima koje je objavljivala na svojoj facebook stranici svakoga dana u isto vrijeme, bilježi svoja raspoloženja u onim trenutcima koji su tada gotovo svima bili nekako zajednički, jer smo bili vezani za dobro poznati prostor, no ovaj put suženih manevarskih mogućnosti.

više...
GALERIJA NA KATU

Igor Kelčec - Skromni grobar svijetle puti

04.02.2022. - 19.02.2022.

U KIC- ovoj Galeriji na katu, u petak, 4. veljače 2022. u 19 sati, otvara se izložba fotografija Igora Kelčeca Skromni grobar svijetle puti.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Igor Kelčec izlaže u GNK kratki foršpan odabranih epizoda. Tridesetak radova, crno bijelih i u boji, nastali su na negativima ili na dia filmu u razdoblju od 1986. do 1996. godine. Period je to u kojem su jednakom brzinom umirali Jugoslavija, magazini za koje je Kelčec radio te tehnologija i pripadajuća industrija 'kemijske' fotografije.

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...