KINO

MLADE I ODVAŽNE - Makedonski kratki filmovi

01.06.2022. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 1. lipnja 2022. u 19 sati, u Kulturno informativnom centru održat će se projekcija recentnih makedonskih kratkih filmova (četiri igrana i jedan dokumentarni) u režiji mladih filmskih redateljica iz Republike Sjeverne Makedonije.

Filmovi su snimljeni u razdoblju od 2015. do 2021. godine i prikazani su na raznim svjetskim festivalima, a film „Sjeverni pol“ redateljice Marije Apčevske uvršten je u službenu selekciju kratkog igranog filma na festivalu u Cannesu 2021. godine.

Sociokulturni zamah koji ove mlade redateljice otvaraju u svojim filmovima čini ih odvažnim filmskim autoricama i društveno odgovornim filmskim profesionalkama. Svojim kratkim filmovima otvorile su teme koje su duboko intimne i sadrže biografske elemente. Ovi uradci, osim karakterističnog kritičkog pogleda u vizualnom arhitektonskom i scenskom prikazu, imaju i energiju pozitivne, optimistične linije radnje.

više...
Posebna događanja

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

25.05.2022.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...
Izdavaštvo

PROMOCIJA KNJIGE / DANIEL RAFAELIĆ: FANTOM DURMITORA

24.05.2022. u 17:00 h utorak

U utorak 24.5.2022. u 17 sati, u KIC-u će se održati predstavljanje knjige Daniela Rafaelića Fantom Durmitora.

Promociju otvaramo prikazivanjem njemačkog pustolovno - ekološkog filma Fantom Durmitora (72 min.), koji je 1932. sniman i u Hrvatskoj.

Rijetko je koji strani film sniman na prostoru Kraljevine Jugoslavije uspješno povezao filmske kulture više zemalja, kao što je to 1933. uspjelo njemačkom filmu Fantom Durmitora. Sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu te po najljepšim predjelima Crne Gore, od svjetske premijere u Zagrebu do one u Berlinu, ovaj je film ostao trajno svjedočanstvo vremena sutona weimarske kinematografije, u kojoj se postekspresionistička filmska egzotika možda po posljednji put pokušavala boriti protiv nezaustavljive nacističke slikopisne stvarnosti.

više...
KINO

FILM XX: CECILIA MANGINI / 19. i 20. 5. 2022.

19.05.2022. - 20.05.2022.

Program Film XX sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U 2022. godini prisjećamo se nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala. Kustosica programa je Dina Pokrajac.Cecilia Mangini (Mola di Bari, 1927. – Rim, 2021.) je dokumentarna redateljica i fotografkinja koja je od samog početka gajila posvećeni, pažljivi i unikatni pogled na pojedinca i društvo, usmjerivši pažnju pogotovo na marginalnost, migracije i društvene nepravde. Prva žena koja je snimala dokumentarce u poslijeratnom periodu, scenaristica nekolicine dugometražnih filmova i više od 40 kratkometražnih filmova, uglavnom u suradnji sa suprugom Linom Del Fra. Njezina kamera istraživala je Italiju od kasnih 1950-ih do ranih 1970-ih često uz fokus na južnu Italiju i regiju Apuliju gdje je tražila rituale drevne kulture na izdisaju, koju su pomele nagle i bespovratne promjene proizašle iz tzv. ekonomskog čuda. Godine 2009. Cecilia je primila odlikovanje Predsjednika republike “jer je svojom dokumentarnom praksom prenijela budućim generacijama neke od najljepših slika Italije pedesetih i šezdesetih godina.“

Program organiziramo u suradnji s u suradnji sa Subversive Festivalom i Talijanskim institutom.

više...
Tribine

Tribina: UKRAJINA, INFORMACIJSKI KAOS, ŽRTVE I POSLJEDICE / GORDAN AKRAP I VLADIMIR BOGDANIĆ

12.05.2022. u 18:30 h četvrtak

Agresija Rusije na Ukrajinu, prvorazredan je geopolitički događaj našeg doba. Po strašnim ljudskim stradanjima i razmjerima katastrofalnih razaranja to je rat koji od samog početka izaziva jezu ali će njegove prave posljedice biti moguće sagledati tek u vremenu pred nama.

Kao nikada u povijesti naše civilizacije on se odvija u znaku informacijskog kaosa. Količina informacija kako onih lažnih tako i istinitih, nevažnih i važnih, besmislenih i smislenih ne povećava naše znanje i razumijevanje događaja već ga vrlo često umanjuje. Ovo je osobito važno za žrtve agresije na Ukrajinu. U tom je smislu film koji slijedi nakon razgovora mogući odgovor na pitanje o našoj kulturi solidarnosti i pomoći nedužnim žrtvama među kojima je ogroman broj djece.

O ovoj temi razgovaraju doc. dr. sc. Gordan Akrap, ekspert iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti i Vladimir Bogdanić, publicist i osoba s humanitarnim iskustvom dužim od 40 godina.

više...
GALERIJA NA KATU

Tomislav Čuveljak: OBJEKTI IZGUBLJENOG SMISLA

11.05.2022. - 27.05.2022.

Srijeda, 11. 5. 2022. u 18 sati
Otvorenje izložbe

Tomislav Čuveljak, fotograf i snimatelj, u KIC-ovoj Galeriji na katu izlaže nekoliko video radova s izdvojenim objektom - najlonskom vrećicom kao lajtmotivom. Odjek je to čuvene vrećice koja se pojavljuje u fascinantnom „amaterskom filmu“ iz holivudskog hita „Vrtlog života“ Sama Mendesa iz 1999. godine, koji se u Tomislavovu radu koristi nakratko izravno, a kasnije metacitatno.
Bijeli i prazan prostor galerije autor tretira kao izlagački volumen za dokumentaciju osjećaja opuštenosti zrcaleći ga kroz snimke pejzaža koji prolazi i izmjenjuje se pred promatračem.
U depersonaliziranim snimkama okoliša, Čuveljak bira prizore naizgled oslobođene značenja, ispražnjene od smisla koji su nekada imali. Ulazimo tako u njegov „napokon stečeni mir misli i oka“, i namjeru da u formi dnevnika s nama podijeli taj dijalog s viđenim.

Izložba Tomislava Čuveljaka ostaje otvorena do 27. svibnja 2022.

više...
Galerija forum

Situacija 36. Salona mladih

10.05.2022. - 31.05.2022.

Istovremeno s tematskim izložbenim programom ovogodišnjeg Salona mladih Hrvatskog društva likovnih umjetnika u više izložbenih prostora Zagreba odvija se salonski program Situacija. Riječ je o programu s kontinuitetom jer pripada jednom od tradicionalnih koncepata na nizu Salona od osnutka 1968. godine. S obzirom na slobodu teme, njime se nastoji stvoriti uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije, a napose dosege mladih umjetnika uzimajući u obzir različitost pristupa korištenja medija, tehnika i materijala.

više...
KINO

SUVREMENI MAĐARSKI FILM

10.05.2022. - 12.05.2022.

U okviru programa Art kino KIC – kino s pogledom, održat će se predstavljanje suvremenog mađarskog dokumentarnog filma u suradnji s Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu. Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima s autorima.

Utorak, 10.05.2022. u 20 h
JEDAN BOG, DVA NARODA (Egy Isten, két nemzet)
Dokumentarni film, 2016., 50 min.
Redatelj: Attila Szabó

Srijeda, 11.05.2022. u 20 h
TRAGOM ŽUTOG ŽDRIJEBETA (A Sárga csikó nyomában)
Dokumentarni, 2016., 50 min
Redatelj: Bálint Zágoni

Četvrtak, 12.05.2022. u 20 h
DEVETOMJESEČNI RAT (Kilenc hónap háború)
Dokumentarni, 2018.,70 minuta
Redatelj: László Csuja

više...