Glazbeno scenska

43. Večeri na Griču

11.07.2024. - 22.07.2024.

Ove godine, od 11. do 22. srpnja, Festival se održava u svom četrdeset i trećem izdanju tijekom kojeg će publika moći uživati u šest vrhunskih glazbenih večeri. Kao i do sada, 43. predstavit će glazbena imena s područja klasične glazbe koja dominiraju koncertnim podijima diljem Hrvatske i svijeta. Osim u atriju Galerije Klovićevi dvori, Večeri na Griču će se ove godine održavati i u Crkvi sv. Marka.

više...
GALERIJA NA KATU

PUT BEZ POVRATKA - OD LOGORA SLANA DO LOGORA JASENOVAC

10.07.2024. u 19:00 h srijeda

"Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac"
10.7.2024. - 23.08.2024.
Program počinje u srijedu 10. 07. u 19:00 otvorenjem izložbe "Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac" uz popratni razgovor i prikazivanje filma.
Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori izložbe su: JUSP Jasenovac, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar - KIC. Izložba se prethodno održala u Jasenovcu i Beogradu, uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.
U sklopu izložbe u KIC-u će se prikazati i film “Uvala”, redatelja Davora Konjikušića i redateljice Nike Petković, u produkciji Srpskog narodnog vijeća i Kolektora, koji je nastao u okviru umjetničkog istraživanja prostora uvale Slana za potrebe izložbe “Slana: radikalni krajobraz” u produkciji Srpskog narodnog vijeća.
Moći će se pogledati i reportaža televizije VIDA o koncentracijskom logoru u Slani, autorice Nikoline Zavišić.

Program otvorenja od 19:00

Uvodno obraćanja autora i vođeni obilazak, Ivo Pejaković

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/ LJUDI SA NERETVE I LISICE (eng. podnaslovi)

08.07.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak, 08. srpnja u 19 h posvećen je filmovima iz dalmatinskog zaleđa. Lisice (Krsto Papić, 1970) mnogi filmski kritičari smatraju najboljim hrvatskim filmom. Papićevo djelo jedan je od rijetkih hrvatskih igranih filmova s određenom reputacijom u svjetskim okvirima. Upečatljivim naturalističkim stilom u filmu je predočen oportunistički mentalitet seoskog čovjeka koji se slijepo pokorava diktatu vladajuće ideologije i običaja. Lisice su na Pulskom filmskom festivalu osvojile četiri Zlatne arene, uključujući i Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

više...
KINO

KinoKino u KIC-u / Moj prijatelj robot

29.06.2024. u 11:00 h subota

Dirljiv animirani film o prijateljstvu, jednako zanimljiv i djeci i roditeljima! Priča prati razvoj neobičnog prijateljstva između psa i robota, koje se praćeno brojnim avanturama i dobrom glazbom u imaginarnom New Yorku 80-ih jednog dana iznenada prekida. Film je dobio više nagrada, među kojima je ona Europske filmske Akademije za najbolji animirani film te je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Nakon projekcije, djeca će imati priliku s edukatoricom glumicom Sarom Stanić sudjelovati u zanimljivom razgovoru o filmu. Trajanje programa je 11:00 – 13:00 h, preporučena dob je 8+.

više...
KINO

Premijera plesnog filma autorice Martine Nevistić Vukobrat THE GIRL FROM TOMORROW

26.06.2024. u 18:00 h srijeda

Futurističkom atmosferom koja se provlači kroz sve autoričine radove, i u The girl from tomorrow ostvaruje se dojam tijela koje bi moglo postojati u prostoru u kojem vrijede drugačiji fizikalni uvjeti, kao što su antigravitacijski prostori ili prostori koji dopuštaju postojanje paralelnih svemira, što sugerira i sam naslov. Potreba za otvaranjem novih mogućnosti razumijevanja tijela i pokreta kroz okvir filmske kamere, nudi gledatelju fokus na detalj i minimalne promjene tijela u kretanju.

više...