ROBOVI, ZEMLJA JE ZVIJEZDA / Dušan Gačić

Galerija forum

06.05.2024. - 08.06.2024.

U ponedjeljak 6. svibnja u 19 sati, u Galeriji Forum otvorit će se izložba Dušana Gačića Robovi, zemlja je zvijezda. Izložba je producirana u suradnji sa 17. Subversive festivalom.
Dušan Gačić predstavit će crteže i strip stranice nastale prema motivima Krležine drame Kristofor Kolumbo, napisane 1917., s posvetom Lenjinu. Riječ je o revolucionarnoj i simbolističkoj drami koja svoju aktualnost ponovno dobiva danas, kada svijet ponovno traži put prema „novoj zemlji“ kao metafori drugačijeg društvenog uređenja. Gačić će predstaviti table iz stripa čije se izdavanje očekuje za 2024., a uz njih izložba će prikazati i njegove table iz strip adaptacije Krležina Banketa u Blitvi, iz 1990ih.

više...

U KIC-u počinje 17. izdanje Subversive Foruma (27.5. – 1.6.)

Tribine

27.05.2024. - 01.06.2024.

U fokusu 17. Subversive Foruma, koji će se održati od 27. svibnja do 1. lipnja u Kulturno informativnom centru (KIC), pitanje je klimatskih promjena i obuhvatnije ekološke krize. Na koji način je ona povezana s imperativom rasta koji je kapitalizmu inherentan i čini jezgru njegove historijske dinamičnosti. Imamo li kapaciteta suprotstaviti se prijetećoj destrukciji? Koje resurse kreativnosti moramo otkriti i mobilizirati kako bi fatalnu vezu kreativnosti i destrukcije presjekli i na njeno mjesto postavili nešto drugo? Kako objasniti da ta politika organiziranog poricanja realnosti uspijeva pridobiti sve širu glasačku potporu?

više...

ŽARKO, RAZMAZIT ĆEŠ DITE! / OTVORENJE IZLOŽBE TISJE KLJAKOVIĆ BRAIĆ

GALERIJA NA KATU

05.06.2024. u 18:00 h srijeda

U srijedu, 5. 6. u 18 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba crteža „Žarko, razmazit ćeš dite“ renomirane splitske autorice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić na temelju kojih je nastao istoimeni animirani film koji se natječe za Grand Prix u prestižnoj kategoriji ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb.

Izložba Tisje Kljaković Braić rijetka je i dragocjena prilika za precizan uvid u „materiu primu“ koju su u medij filma svojom vještinom transmutirali i oživjeli redatelji Veljko i Milivoj Popović. U preko 50 radova izloženih na zidovima Galerije na katu u KIC-u, tijekom ovogodišnjeg Zagrebačkog Animafesta od 3. do 8. lipnja publika može razgledati originalne crteže koji na humorističan i nepretenciozan način pripovijedaju o najranijem djetinjstvu i odrastanju splitske autorice Tisje Kljaković Braić.

više...

FILMSKI KURIKULUM/FILMOVI ZVONIMIRA BERKOVIĆA UZ GOSTOVANJE GORANA TRBULJAKA

KINO

10.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo jednom od najrafiniranijih hrvatskih redatelja Zvonimiru Berkoviću i jednako rafiniranom direktoru fotografije Goranu Trbuljaku.

U ponedjeljak, 10. lipnja u 19 h u KIC-u, filmski program otvorit će čaroban Berkovićev dokumentarac More, grebeni, pisma o slikarstvu Ive Vojvodića, ali i o književnosti i mitskoj slobodi dubrovačke republike. Nakon toga prikazat ćemo jednako čaroban igrani film Ljubavna pisma s predumišljajem o ljubavi tajnog obožavatelja, ali i o Mozartovoj Čarobnoj fruli, smislu života i još koječemu.

više...

OTPOR I SABLAST: TRANSFORMACIJE TUGE/KNJIŠKI MOLJAC 5.SEANSA

Tribine

11.06.2024. u 19:00 h utorak

Knjiški moljac vas poziva na petu seansu uživo pod naslovom Otpor i sablast: transformacije tuge.

Tuga i tugovanje nezaobilazan su dio ljudskog iskustva; u neku ruku, tuga čini čovjeka jer nitko nije imun na rad tugovanja. Individualna tuga je često inspiracija za umjetnička djela, a na kolektivnoj razini, zadaća čuvanja sjećanja i tuge pripada spomenicima. No, jesu li ti spomenici objektivni u svom prikazu tuge? I kakve veze s tim ima kapitalizam?

više...

ANALODIGITAL / ALICE DAEUN KIM / NIKA ERJAVEC / VALERIE WOLF GANG

GALERIJA NA KATU

12.06.2024. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 12.6. u 19 sati u Galeriji na katu, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 otvorit će se izložba Analodigital, nastala u suradnji s Multimedijskim centrom Kibla iz Maribora. Na izložbi će se predstaviti radovi tri umjetnice: Alice Daeun Kim, Nike Erjavec i Valerie Wolf Gang koje se, svaka na svoj način, bave suvremenim tehnologijama i njihovom primjenom u likovnoj umjetnosti.

Kustos izložbe je Peter Tomaž Dobrila, koji je u predgovoru naznačio smjer njihova umjetničkog istraživanja: „Priroda, čovjek, alat, tehnika, istraživanje, znanost, umjetnost. Sedam elemenata postanka i evolucije, sedam elemenata djelovanja, sedam osjećaja stvaranja, gdje misao djeluje kao osnovica, rijeka u koju utječu potoci, gdje usmjeravamo struje s kojima plovimo prema moru. Potječemo iz vode, stvoreni smo u zraku, dišemo, prebivamo na Zemlji, što su opći označitelji površine i labava definicija materijala na kojem jesmo. Bilo bi bolje napisati da smo na Zemlji, planetu koji je tako elementaran i raznolik, bogat do najsitnijih nijansi misli i raznolik u najsuptilnijim osjećajima. Nosimo pradavnu prošlost u sebi kako bismo razumjeli povijest i živjeli ovdje i sada, te gledali u budućnost.

više...

PERCEPCIJE

Galerija forum

17.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

U ponedjeljak, 17.6. u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Percepcije umjetnica iz Istre i Zagreba nastala u suradnji s Gradskom galerijom Labin.
Kustosice i autorice izložbenog koncepta su Stephanie Peršić i Marta Radman, a izložba će predstaviti nove radove deset umjetnica: Eni Blašković, Glorije Blazinšek, Sande Črnelč, Meri Files, Hane Hanak, Anje Juričić, Monike Milas, Albe Miočev, Iris Poljan i Marine Rajšić.
Izložba predstavlja audiovizualne, fotografske i ambijentalne radove, kao i radove koji na nekonvencionalan način pristupaju klasičnim medijima likovnog izražavanja.

Riječ je o izložbenom konceptu koji tematizira specifična ženska iskustva. Tim od deset umjetnica i dvije kustosice u ovom sastavu je već izlagao u Gradskoj galeriji Labin i u Rijeci, a nastup u Galeriji Forum im je treći po redu. Za svaku priliku radovi se mijenjaju s obzirom na prostor i njegove specifične zahtjeve, kao i s obzirom na kontekst u kojemu se nalaze. Izložba je osmišljena i kao dijalog autorica iz Istre i Zagreba (iz svake sredine je po pet umjetnica i jedna kustosica).

više...

Projekcija dva zagrebačka kratkometražna filma "Proljeće Života" (23 min., 2017.) i Trenuci Izazova (29 min, 2024.)

KINO

19.06.2024. u 19:00 h srijeda

U srijedu 19.06. u 19 sati možete pogledati dva međunarodno nagrađivana kratkometražna filma "Proljeće Života"(23 min., 2017.) i Trenuci Izazova(29 min, 2024.) Filmovi su zajedno osvojili 25 međunarodnih nagrada i značajnih selekcija, te su bili dio britanskog streamera Short TV i regionalne VOD Makedonske platforme CINESQUARE.

više...

KinoKino u KIC-u / Moj prvi odlazak u kino

KINO

22.06.2024. u 11:00 h subota

Program namijenjen najmlađim filmoljupcima (3+), uključuje osam kratkih animiranih filmova, prilagođenih djeci koja prvi put posjećuju kino! Nakon projekcije svako dijete dobiva diplomu za sjećanje na svoj prvi kino doživljaj. Vrijeme projekcije je 11:00 – 12:00 h, a svi filmovi u programu su sinkronizirani na hrvatski jezik.

više...

Dokumentarni film Obalno šetalište Silvija Mirošničenka

KINO

24.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Dokumentarni film Obalno šetalište Silvija Mirošničenka u Kulturno Informativnom Centru u Zagrebu (KIC) , 24.lipnja s početkom u 19h.
Gosti : voditeljica programa: Biljana Čakić – Veselić (filmska redateljica), Daniel Ruljančić (snimatelj filma), Silvio Mirošničenko (scenarist i redatelj)
Nakon uspješnih projekcija na prošlogodišnjem Liburnija Film festivalu te osvojene Nagrade europskog žirija za najbolji dokumentarni film na SEE Film Festivalu 2023. (u Parizu, Berlinu i Washingtonu), Obalno šetalište redatelja Silvija Mirošničenka u kinima se prikazuje od 11. travnja po čitavoj Hrvatskoj. Producentica filma je Anita Juka iz produkcijske kuće 4Film, koja je također i distributer, a koproducentica je Chiara Toffolo iz talijanske produkcijske kuće Tesla Film.

više...

Premijera plesnog filma autorice Martine Nevistić Vukobrat THE GIRL FROM TOMORROW

KINO

26.06.2024. u 18:00 h srijeda

Futurističkom atmosferom koja se provlači kroz sve autoričine radove, i u The girl from tomorrow ostvaruje se dojam tijela koje bi moglo postojati u prostoru u kojem vrijede drugačiji fizikalni uvjeti, kao što su antigravitacijski prostori ili prostori koji dopuštaju postojanje paralelnih svemira, što sugerira i sam naslov. Potreba za otvaranjem novih mogućnosti razumijevanja tijela i pokreta kroz okvir filmske kamere, nudi gledatelju fokus na detalj i minimalne promjene tijela u kretanju.

više...

KinoKino u KIC-u / Moj prijatelj robot

KINO

29.06.2024. u 11:00 h subota

Dirljiv animirani film o prijateljstvu, jednako zanimljiv i djeci i roditeljima! Priča prati razvoj neobičnog prijateljstva između psa i robota, koje se praćeno brojnim avanturama i dobrom glazbom u imaginarnom New Yorku 80-ih jednog dana iznenada prekida. Film je dobio više nagrada, među kojima je ona Europske filmske Akademije za najbolji animirani film te je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Nakon projekcije, djeca će imati priliku s edukatoricom glumicom Sarom Stanić sudjelovati u zanimljivom razgovoru o filmu. Trajanje programa je 11:00 – 13:00 h, preporučena dob je 8+.

više...