TLO / Domagoj Rogina

Galerija forum

16.02.2024. - 16.03.2024.

U petak, 16.2. u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba Domagoja Rogine pod naslovom Tlo.
Novi radovi Domagoja Rogine materične su i ekspresivne slike s temama iz prirodnog svijeta, kojima umjetnik progovara o svome iskustvu, kao i općenito ljudskom iskustvu i mogućnosti samospoznaje. Njegovi motivi su prazne pučine, procjepi u hridinama, morski psi i pusti proplanci, naizgled neprijateljski nastrojena priroda u kojoj se može naslutiti romantički, gotovo patetičan osjećaj usamljenosti čovjeka u svijetu. Ta je ekspresija opravdana vještim, dramatičnim kompozicijama, igrama monokromijom, naglašavanjem materije.

više...

Pitching Scenarističkog laboratorija

KINO

16.03.2024. u 11:00 h subota

Pitching će se održati u subotu, 16. ožujka u 11:00 sati u dvorani KIC-a.
Kinoklub Zagreb poziva vas na javni pitching projekata za kratke igrane filmove, razvijanih na radionici Scenaristički laboratorij. Projektima i njihovim autorima time se želi pružiti vidljivosti ali i potencijalno osigurati suradnju i razvoj na profesionalnoj razini s ciljem realizacije filma.
Svoje scenarije za kratke igrane filmove predstavit će polaznici radionice: Sara Grgurić, Matej Matijević, Roko Sikavica i Zoran Stojkovski. Nakon prezentacije projekata, slijedi razgovor s publikom i druženje. Pridružite nam se i podržite polaznike radionice, pomozite im svojim komentarima i savjetima, a uz to možda i pronađite svoj idući projekt!
Projekti su razvijani pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić (scenaristički dio) i producenta Mateja Merlića (pitching).

više...

Predstavljanje knjige Glorije Lujanović „Srce Zemlje“

Tribine

19.03.2024. u 19:30 h utorak

Predstavljanje knjige „Srce Zemlje“ Glorije Lujanović

Utorak, 19.3.2024. u 19:30 sati u KIC-u

Na promociji sudjeluju autorica Gloria Lujanović, književna kritičarka, teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić i pisac Miljenko Jergović.

Razgovor moderira Sanja Baković.

Izdavač: Naklada OceanMore

više...

FILMSKI KURIKULUM/ BAJKE ZA ODRASLE ANTE BABAJE

KINO

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. U ponedjeljak, 25. ožujka u 19 h u Kulturno-informativnom centru KIC prikazat ćemo kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959) i dugometražnu ekranizaciju bajke H.C. Andersena Carevo novo ruho (1961). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

više...

Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?

Galerija forum

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Umjetnički paviljon u Zagrebu
Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?
skupna izložba na temu planetarnih međupovezanosti
Galerija Forum, Galerija na katu, KIC
25. 3. - 22. 4. 2024.
Kustosica: Ivana Meštrov
Umjetnici.e: Ursula Biemann, Mirna Kutleša, Labverde, Jodie Mack, Tonka Maleković, Ana Zubak (Tajno šumsko društvo), Josip Poljak i građa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

više...