IZVOR / Izvor Pende

Galerija forum

19.01.2024. - 09.02.2024.

U petak, 12.1. 2024. u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Izvora Pende pod naslovom Izvor.

Samim naslovom autor se poigrava svojim imenom i njegovim značenjem, a u kontekstu slika koje nam predstavlja i pitanjem: koji je izvor naših reakcija na apstraktno slikarstvo? "Kada nam se slika obraća isključivo elementima svoje tvorbe – bojom, linijom i mjerom, izvor za kojim tragamo nije onaj njezin, jer on je u njoj samoj, vrlo očit i upravo pred nama, nego je to izvor naše reakcije na nju. On se, najčešće, nalazi u specifičnom ugađanju objekta estetskog promišljanja s našim intrinzičnim osjećajem harmonije, mjere, ritma. Nije novo usporediti apstraktno slikarstvo s glazbom, upravo zbog nesvodivosti (ili – svodivosti koja može biti samo vrlo teška i nasilna) učinka tih umjetničkih formi na bilo što izvan samog umjetničkog djela.

više...

KARNEVAL ROMANSE: GRIC I GRAD KNJIŠKI MOLJAC – 3. seansa

Tribine

05.02.2024. u 20:00 h ponedjeljak

Vrijeme je karnevala, ljubavi i romanse, .što Knjiške moljčice Belu i Emu i realizatora Poschka tjera na duboko promišljanje o tim temama. Ne mogu si pomoći a da se ne zapitaju, na primjer, je li vampir najromantičniji od svih fantastičkih bića? Ili možda, postoji li u cijelom zapadnom kanonu lik koji voli presvlačenje i romansu više od Carrie Bradshaw?

više...

TUŠKANAC U GOSTIMA / POLAKO NIKUDA

KINO

14.02.2024. u 20:00 h srijeda

POLAKO NIKUDA
eksperimentalno-igrani, romantični, Hrvatska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)
REŽIJA: Damir Čučić
SADRŽAJ:
Film prikazuje glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izmjenjen. Oleg je student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama, a Marta je knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, a njihove avanture prikazane su epizodama vucaranja po kvartu, seksa, obećavanja, pijančevanja i smrti.

više...

TLO / Domagoj Rogina

Galerija forum

16.02.2024. - 16.03.2024.

U petak, 16.2. u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba Domagoja Rogine pod naslovom Tlo.
Novi radovi Domagoja Rogine materične su i ekspresivne slike s temama iz prirodnog svijeta, kojima umjetnik progovara o svome iskustvu, kao i općenito ljudskom iskustvu i mogućnosti samospoznaje. Njegovi motivi su prazne pučine, procjepi u hridinama, morski psi i pusti proplanci, naizgled neprijateljski nastrojena priroda u kojoj se može naslutiti romantički, gotovo patetičan osjećaj usamljenosti čovjeka u svijetu. Ta je ekspresija opravdana vještim, dramatičnim kompozicijama, igrama monokromijom, naglašavanjem materije.

više...

FAKEROSPECTIVE / IVAN MUCKO

GALERIJA NA KATU

20.02.2024. u 19:00 h utorak

U utorak, 20. 2. 2024. u 19 sati u Galeriji na katu, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 otvorit će se izložba Ivana Mucka pod naslovom Fakerospective.
Autor će predstaviti psihodeličan prostorni postav koji se sastoji od niza digitalnih grafika, od kojih su neke generirane uz pomoć umjetne inteligencije. U tom preobilju vizualnih senzacija mogu se pratiti niti autorovih društvenih komentara, kriptičnih poruka, ali i čiste zabave koju nam predstavlja na ovim slikama. Nekonvencionalan postav i obilje neobičnih materijala s kojima će nas Mucko suočiti, predstavlja jedinstven izložbeni događaj.

više...