GLASOVI OTPORA

Galerija forum

14.06.2023. - 01.07.2023.

U srijedu 14. lipnja u 19 sati, u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, otvorit će se izložba

GLASOVI OTPORA - PRAKSE ANTIFAŠISTIČKE PROPAGANDE U OKUPIRANOM ZAGREBU u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba. Autori izložbe su Saša Vejzagić i Karlo Držaić, autor video materijala je Jadran Boban, a dizajn izložbe potpisuje Sven Sorić.

Izložba će prikazati jedan aspekt borbe protiv fašizma u razdoblju okupacije Zagreba, od 1941. do 1945. godine. Izložba je zamišljena i kao eksperimentalni test of concept i borbu protiv fašizma prikazuje na način koji je danas uobičajen za suvremene europske muzeje otpora fašizmu, poput onih u Berlinu, Amsterdamu ili Oslu. Izložba je, također, zamišljena i kao dio budućeg muzeja otpora fašizmu u Zagrebu. Cjelokupni projekt polazi od pretpostavke da je u Gradu Zagrebu potrebno, po uzoru na ranije navedene europske muzeje, uspostaviti muzej otpora kojim bi nakon višedesetljetnog zanemarivanja ili jasnog povijesnog revizionizma bila omogućena valorizacija antifašističkog nasljeđa i vrijednosti.

više...

USNULI ČUVARI GRADA - POGLEDAJ GORE / PARTICIPATIVNI PROJEKT

Tribine

17.06.2023. - 08.07.2023.

U proljetnoj izvedbi projekta krećemo od predavanja apsolventice povijesti umjetnosti i turističke voditeljice Petre Galović: Kako se gradio Donji grad, od kraja 19. stoljeća do početka 20. stoljeća. To je vrijeme kada se prema regulatornoj osnovi grada Zagreba oblikuje niz monumentalnih perivoja Zelene potkove te pripadajućih reprezentativnih kulturnih i upravnih građevina i institucija. Predavanja će se održavati u KIC-u, Preradovićeva 5.

Nakon predavanja, vodimo vas na Zoom audio šetnju temeljenu na četiri Zoričina lika. Krećemo od spomenika Nikoli Tesli, prema staništu Večernjeg jedrilca u blizini (sada preimenovanog) kultnog lokala – Blata. Tamo se, kako predaja kaže, stotinjak godina nakon prvog velikog zagrebačkog potresa dogodio zanimljiv susret Blaćana ogrnutih alkoholnim parama i tihih, ali snažnih vibracija tih nestašnih životinjica. Zaranjamo u Deželićev prilaz pričajući ispod glasa o Sunčevoj mladunčadi, i njihovoj osvetoljubivoj prirodi. Što je havra i kakve veze ima s Maurovićem i Fra Ma Fuom saznajemo nakon klizanja unazad po lokalnom zmajskom terenu, sve do zgrade nekadašnje Obrtne škole i mjesta obitavanja oglednih primjeraka zmajeva Obrtnjaka. Saznajemo i kako je, uz pomoć sova knjižničarki, arhitekt Rudolf Lubinski uspio konačno oblikovati i sačuvati idejni nacrt jedne od najljepših zagrebačkih secesijskih zgrada – današnjeg Arhiva RH, a tadašnje Sveučilišne biblioteke.

više...

ODRANO DOSTOJANSTVO / NIKA VRBICA

GALERIJA NA KATU

28.06.2023. - 25.07.2023.

U srijedu, 28. lipnja u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Nike Vrbice Odrano dostojanstvo.

Educirana i prisutna u modnome i likovnom mediju, Nika Vrbica u Galeriji na katu izlaže radove koji su primjer promišljanja o boli i dostojanstvu otetom samoj Prirodi, a prikazani su kroz forme odranih divljih životinja kojima se i danas ukrašavaju zidovi ili podovi naših domova.
Reciklirana ili odbačena tkanina, nađeni ili isluženi komadi odjeće, plinske maske uz kolorističke intervencije i plastične kandže sastojci su od kojih nastaju radovi koji u sebi sadrže skup ideja o održivosti i nenasilju. U takvoj dubokoj i intimnoj posvećenosti prema živom biću čiji je život izgubljen da bi se netko nasladio činom ubijanja, Nika stvara forme ritualnih izložbenih predmeta iskupljenja. Nika Vrbica svojim radom šalje poruku o održivom razvoju i nadahnuću i vidljivo je da se radi o mladoj autorici. Iskrenost i vjera u ideju svetosti svih živih bića i njihova prava na život, ujedno su i njezin lajtmotiv, kako životni tako i stvaralački.

više...

42. Večeri na Griču

Glazbeno scenska

01.07.2023. - 15.07.2023.

U slučaju kiše koncert će se održati u Predvorju Galerije Klovićevi dvori.

Večeri na Griču već puna četiri desetljeća zaštitni su znak kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima. Kada zagrebačke koncertne dvorane nakon završetka sezone zatvore svoja vrata, čaroban atrij Galerije Klovićevi dvori tijekom srpnja postaje nezaobilazno mjesto susreta brojnih ljubitelja dobre glazbe i vrhunskog muziciranja. Festival koji je od samog osnutka hrabro eksperimentirao s različitim glazbenim žanrovima i stilovima, pritom uvijek vodeći računa o visokoj kvaliteti programa, u svojoj biti ostao je vjeran jednom – klasičnoj glazbi koja svih ovih godina čini njegovu programsku okosnicu. I dok su prošlogodišnje Večeri publiku podjednako oduševljavale koncertima klasične, jazz i etno glazbe, programski koncept 42. Večeri na Griču u potpunosti je posvećen klasici i predstavljanju glazbenih imena koja dominiraju na prestižnim natjecanjima i koncertnim podijima diljem Hrvatske i svijeta.

više...

PROJEKCIJE FILMOVA - KATASTROFA, STRADANJA, NADE I MEMENTO

KINO

05.07.2023. u 19:00 h srijeda

Projekcija filmova održat će se u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, Preradovićeva 5, u srijedu 5. srpnja 2023. u 19 sati, povodom 60. godišnjice potresa u Skopju, u organizaciji Kulturno-informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, Kulturno informativnog centra (KIC) i Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebna zahvala na pomoći i ustupanju filmova za projekciju Kinoteci Sjeverne Makedonije i gospodinu Tomislavu Osmanliju.

više...

Bojan Šumonja / Kako sjebati zmiju?

Galerija forum

06.07.2023. - 26.08.2023.

Dana 6. srpnja u 19 sati, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Bojana Šumonje pod nazivom Kako sjebati zmiju?

U svom najnovijem ciklusu Bojan Šumonja pokazuje nešto što bi se moglo nazvati ekološkom apokalipsom. Njegove slike predstavljaju pejzaže puste zemlje, ispunjene doslovnim i metaforičkim smećem naše kulture. Šumonja ovim slikama postavlja pitanje koliko se suvremeni svijet može prikazati slikarstvom, specifičnim slikarskim izrazima i specifičnim slikarskim jezikom? Jedan od mogućih ključeva tumačenja Bojan Šumonja daje u tarotu, praksi čitanja sudbine interpretacijom mističnih karata i učitavanjem značenja u simbole i brojeve koje one nose. Drevni simbol zmije povezan je sa sadržajem ovih slika, kroz njegovo značenje u povijesti: zmija je označavala opasnost i mudrost.

više...