UMJETNIK U GLADOVANJU Danijel Žeželj

Galerija forum

05.05.2023. - 05.06.2023.

U suorganizaciji 16. Subversive Film Festivala s naslovom Od distopije do utopije - Sve je još uvijek moguće i Kulturno informativnog centra, u petak 5. svibnja 2023. u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16, otvorit će se izložba Danijela Žeželja pod naslovom Umjetnik u gladovanju.

Na ovoj izložbi autor će prikazati ciklus nastao za njegovu novu grafičku novelu Kao pas, inspiriran književnim djelima Franza Kafke (Proces, Dnevnici, Carevo pismo, Umjetnik u gladovanju, Plave bilježnice, itd.). Danijel Žeželj, kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest Umjetnik u gladovanju, vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet. Kafka je autor koji je anticipirao besmisao građanskog društva u 21. stoljeću koji se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama. Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež.

više...

LIKOVI MOJE STVARNOSTI / ANDREA DRAMIĆANIN I MIĆA STAJČIĆ

GALERIJA NA KATU

01.06.2023. - 29.06.2023.

U četvrtak, 1. 6. u 19 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba ''Likovi moje stvarnosti''. Pogled je to u novu srbijansku skulpturu kroz rad Andree Dramićanin i Miće Stajčića.

Andrea Dramićanin (1990) i Mića Stajčić (1977) predstavljeni su radovima koji u svojoj figuralnoj, antropomorfnoj formi predstavljaju noviju srbijansku figuraliku. Radi se o dva različita pristupa koji kontekst iz kojega uzimaju nadahnuće definiraju kao prostor 'političke borbe'. Likovi popularne kulture što ih oba autora uzimaju za svoj nježno proživljeni alter ego utjelovljuju tako ideju intimnog eskapizma ili komentara na opću društvenu zbilju Srbije.
Kod Dramićaninove smo svjedoci estetizacije ambicije utonule u san i umorne od očekivanja i zadaća koje je ostavila za sobom, dok kod Stajčića vidimo jasnu političku potku o vezi stupova društva prikazanu posredno kroz likove popularne kulture na kojoj počivaju sva postsocijalistička društva. Autorski su to komentari ili spomenici eskapističkim formatima što ih autori razvijaju već godinama i kroz njih progovaraju o sredini u kojoj žive i rade, koristeći sebi bliske i značenjima definirane likove.

više...