PRIČE ZA MALU DJECU - Davor Dmitrović

Galerija forum

24.03.2023. - 24.04.2023.

U petak, 24. ožujka u 19 sati u Galeriji Forurm otvorit će se izložba Davora Dmitrovića pod nazivom Priče za malu djecu.

Riječ je o novom slikarskom ciklusu Davora Dmitrovića u kojemu ovaj autor nastavlja proučavati vlastiti figurativni izraz, s temeljima u figuraciji 1980ih koji podrazumijeva duhovite i narativne prizore s neproporcionalnim figurama. U svome dosadašnjem radu Dmitrović se bavio muško- ženskim odnosima ironizirajući mačizam i tradicionalne rodne uloge. Sada odlazi dublje u prošlost i etnologiju, proučavajući bajke i gradeći ironijski odnos s arhetipovima koje one uspostavljaju. Na tragu teorija izloženih u Morfologiji bajke sovjetskog etnologa Vladimira Propa, Dmitrović dekonstruira poznate narative (o Snjeguljici, Crvenkapici, Jacku i stabljici graha) nerijetko mijenjajući spol njihovom protagonistu ili protagonistici. Na taj način aludira na ono iz čega su bajke proistekle – kolektivnu podsvijest – i spaja je s osobnom podsviješću, s vlastitim idom preopterećenim erotikom. No, duhovite interpretacije Davora Dmitrovića nisu samo osobne fantazije i želje, nego humoran pogled na čovjeka i ljudsku kulturu, na priče i tradicije proistekle iz dubokih slojeva kulture i pojedinačne psihe. Stilski njegov opus nastavlja brojne potencijale figurativne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća – od njemačkih Novih divljih, pa do Leipziške škole.

više...

RUKA, TUŠ I TRAG / DANIEL ŠULJIĆ

GALERIJA NA KATU

28.03.2023. - 05.04.2023.

U utorak, 28. 3. 2023. u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Daniela Šuljića „Ruka, tuš i trag“.

Daniel Šuljić odabrao je eros, davno, još dok ga nije ni prepoznavao kao metaforu života, još dok se mučio odabrati li Pankrte ili SEXA-u, Swanse ili The Birthday Party. Njegov umjetnički i kreativni put neodvojiv je od njegova života, od svakodnevnog bitka i Šuljić od '80-ih pa sve do danas živi to što radi.
Kao osnivač (sa Stankom Kovačićem) Sina Alberta, glazbene grupe koja je mogla postati domaća verzija autorskog benda koji uvijek ima nešto novo za reći, Šuljić kroz zvuk i sliku kreativno promišlja svijet oko sebe. Ne posuđuje niti kopira, nego traži načine kako sagraditi svoj autorski stil unutar estetskog kôda koji prepoznaje kao duh vremena i potrebu svoje generacije. Čulo se to u Sinu Albertu, vidi se to u njegovim animiranim filmovima, osjeti se to u ovome izletu u erotski crtež i jednostavnu animaciju istog.

više...

ZVUČNO ZRCALO ZA KRHOTINE br. 2 - Sara Salamon

GALERIJA NA KATU

11.04.2023. - 22.04.2023.

U sklopu predstavljanja MBZ tima, u Galeriji Na katu prikazuje se zvučna instalacija Zvučno zrcalo za krhotine br. 2 vizualne umjetnice Sare Salamon, kustosice programskog odjela posvećenog instalacijama.

Zvučno zrcalo za krhotine serija je zvučnih instalacija, čija je prva iteracija prikazana u Rijeci u 2021. baveći se pitanjima grada na vjetrometini povijesti. Za Muzički biennale Zagreb 2023. kreirana je nova zvučna kompozicija koja mapira jeke gradskih praznina. Odsustvo ljudskog djelovanja stvara nove kontingencije, odnosno nepredvidive događaje, a autorica pronalazi njihove zvučne manifestacije.

više...

miCROfest@biennale2023 - Predavanja: Hibridna harfa; Prirodni intervali i inverzije

Glazbeno scenska

11.04.2023. u 15:00 h utorak

miCROfest je međunarodni festival mikrotonalne glazbe, a ove godine se održava njegovo peto izdanje. Program se sastoji od predavanja, radionica, prezentacija, okruglih stolova i koncertnih izvedbi i praizvedbi djela.

Sadržaj miCROfesta predstavlja mikrotonalna glazba koja koristi intonacijske sustave kakve vrlo rijetko možemo čuti unutar danas dominantnog načina ugađanja instrumenata. Cilj je publiku upoznati sa mikrotonalnim instrumentima, skladbama, mikrotonalnom teorijom glazbe te mikrotonalnim aspektom kako hrvatske, tako i strane tradicijske glazbe. Bogatstva i karakteristike različitih kulturnih narativa podjednako se očituju, kako u načinu života, običajima i kulturi, tako i u tradicijskoj glazbi i zvuku kojeg ona obuhvaća.

Na osnovu međunarodno prepoznate kvalitete programa, kao jednog od izabranih događanja s područja mikrotonalne glazbe, miCROfest je ostvario partnerstvo te bio provođen duž europskih zemalja pod okriljem EUROMicroFesta 2017.

više...

Leonida Kovač "Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti" - druga epizoda

Tribine

18.04.2023. u 19:00 h utorak

Pozivamo Vas na drugu epizodu programa "Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti" u kojemu se autorica, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač usredotočuje na razmatranje kompleksnih odnosa između pojmova slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama.

17:00
Projekcija filma: Harun Farocki "Bilder der Welt und Inschrift des Krieges" (Slike svijeta i upisivanje rata)

18:30
Predavanje: Leonida Kovač "Slijepe točke viđenja"

Kroz paralelno čitanje filma Haruna Farockija "Bilder der Welt und Inschrift des Krieges" (Slike svijeta i upisivanje rata) iz 1988. godine, poeme "Prema prirodi" W.G. Sebalda objavljene iste godine te Sebaldovog eseja "Luftkrieg und Literatur" (Zračni rat i književnost) iz 1997., Leonida Kovač nas uvodi u promišljanje o slijepim točkama u međuprostorima vidljivosti i čina viđenja, o situacijama u kojima ono što je vidljivo ostaje neviđeno ili neprepoznato.

više...

Predavanje - KAJSA EKIS EKMAN

Tribine

21.04.2023. u 17:00 h petak

Održat će se predavanje i razgovor s švedskom feminističkom spisateljicom i novinarkom Kajsa Ekis Ekman. Razgovor će voditi Nada Peratović. Predavanje i diskusija će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Kajsa Ekis Ekman, predstavit će nam teme koje je obradila u više svojih knjiga a koje predstavljaju aktualne feminističke teme bitne za osvještavanje uzroka nasilja nad ženama: prostituciju, trgovanje seksom, surogatstvo i rod, te kako navedeni oblici opresije utječu na položaj žena. Kajsa Ekis Ekman uspoređuje seksualnu industriju i industriju surogat 'majčinstva' te kako oboje komodificiraju ženska tijela. Kritizira pojam "seksualnog rada" kao neobično savezništvo između neoliberalne desnice i postmoderne ljevice, koje se koristi za legitimiranje seksualne industrije. Ona također tvrdi da "sindikate za seksualne radnice" u mnogim slučajevima financiraju makroi, države i akademici, a oni imaju vrlo malo veze s radničkom borbom.

više...

FILMSKI KURIKULUM/ KREŠO GOLIK: OD 3 DO 22 I IMAM 2 MAME I 2 TATE

KINO

24.04.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 19 h posvećen je filmovima najslavnijeg hrvatskog redatelja Kreše Golika, rođenog prije 101 godine. Prvo ćemo pogledati njegov kratki film Od 3 do 22 (1966),  u nedavnoj anketi među filmskim kritičarima proglašen najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom svih vremena. Od 3 do 22 moćan je film koji u 14 minuta trajanja sabija jedan dan u životu zagrebačke radnice, a zapravo i njen cijeli život koji se sastoji od rada s kratkim trenucima odmora. Nakon toga ćemo pogledati Golikov igrani klasik Imam 2 mame i 2 tate (1968) u kojemu se, slično kao u Tko pjeva zlo ne misli, iza prpošnog i zaigranog prikaza života dvije zagrebački obitelji kriju osobne frustracije odraslih likova koji dijele skrbništvo nad dva sina.

više...

Poezija to go - Druženje s pjesnicima

Tribine

25.04.2023. u 18:00 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima bit će u utorak 25. travnja 2023. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 18 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go.
Na tom devetnaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Darija Žilić, Jasminka Domaš, Zorica Radakvić, Branko Maleš, Davor Šalat, Miroslav Kirin i Sonja Zubović .
U glazbenom dijelu programa nastupit će Sara Renar

više...

QUEER MOMENTI u KIC-u

KINO

25.04.2023. - 29.04.2023.

QueerMomenti su najdugovječniji queer filmski program u kontinuitetu u Europi. Svojim cjelogodišnjim programom filmskih projekcija visoke umjetničke kvalitete nastoji promovirati drugačije vrste seksualnih identiteta i njihovih dijaloga.

Filmovi se prikazuju u sklopu manifestacije Queer MoMenti 2023., u organizaciji Udruge Domino. Ulaznice za filmski program mogu se nabaviti na blagajni kina prije projekcija po cijeni od 3 € (za studente 2 €).

više...

Film i razgovor - Mekani brodovi

KINO

27.04.2023. u 19:00 h četvrtak

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

više...