IGOR ČABRAJA, MARIO ČAUŠIĆ, MARIO MATOKOVIĆ, MIRAN ŠABIĆ - TRAG

Galerija forum

10.02.2023. - 10.03.2023.

Dana 10. veljače u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba pod imenom Trag četvorice grafičara: Marija Čaušića, Igora Čabraje, Marija Matokovića i Mirana Šabića.
Sva četvorica autora pristupaju svijetu prirode kao nečemu što ostavlja trag na njihovu psihu. Potom oni ostavljaju trag na grafičkoj ploči, koji sam ostavlja trag na grafičkom otisku. Trag prirode očit je u njihovim motivima i pristupima u kojima spajaju klasične tehnike i suvremene metode produkcije rada. Mario Matoković nemogućnošću povlačenja ravne linije na aluminijskoj ploči komentira nemogućnost ljudskog upravljanja prirodom i vlastitom sudbinom. Mario Čaušić se na vrlo sličan način referira na neodređenost estetskoga u ljudskoj percepciji, a Miran Šabić u nekoliko ciklusa problematizira čovjekov trag na zemlji – trag naše civilizacije, trag okoliša na našu osobnu memoriju i doslovni trag prirodnog ambijenta na grafičkoj ploči. Igor Čabraja komentira arbitrarnost ljudskih konstrukata kao što su države definirane zastavama i suprotstavlja im komadiće realnog pejzaža koji jednobojne plohe na zastavama simboliziraju. „Realizam prikaza kod Šabića i Čabraje, kao i apstrahiranje različitih prirodnih i mentalnih procesa kod Čaušića i Matokovića ističu čovjeka i njegov um (odnosno njegove perceptivne sposobnosti) kao nerazdvojive dijelove prirode.“, piše u predgovoru izložbi kustos Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum.

više...

LATINKA IZMEĐU POLITIKE I POVIJESTI

Tribine

03.03.2023. u 19:00 h petak

U petak, 3. ožujka u 19 sati održat će se tribina posvećena Latinki Perović (1933. – 2022.), povjesničarki, znanstvenici i spisateljici.

S povjesničarima Dubravkom Stojanović i Milivojem Bešlinom iz Beograda te s Vesnom Teršelič i Tvrkom Jakovinom iz Zagreba, razgovarat ćemo o ulozi Latinke Perović u politici u vrijeme srpskih liberala. To razdoblje se u povijesti Srbije i Jugoslavije ističe kao posebna cjelina, usporediva s vremenom Hrvatskog proljeća, kada su se stvorile okolnosti za reformu sistema i početak tranzicije. Obračunom s Proljećarima i Liberalima, Jugoslavija je utonula u dogmatsku fazu socijalizma koja je bila uvod u krizu 1980-ih, a na kraju i u krvavi rat.

više...

FRANKOFONIJA U HRVATSKOJ: MEĐUNARODNI DAN ŽENA - Projekcija filma

KINO

08.03.2023. u 18:00 h srijeda

Povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka, Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s KIC-om, u sklopu manifestacije „Noći ideja ♯1“ predstavit će film „ Ženski odgovor“, u nazočnosti redatelja Marie Perennès i Simona Depardona. Projekcija će biti popraćena razgovorom.

Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, oblijepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministiknje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

više...

Počinje Slavic Soundwalking - inovativni književni projekt

Tribine

12.03.2023. u 10:00 h nedjelja

Projekt “Slavic Soundwalking” promovirat će južnoslavensku književnost putem interaktivne mobilne aplikacije aktivirane na javnim površinama Zagreba, Beograda i Ljubljane.
Putem mobilne aplikacije korisnici će slušati niz kratkih priča autora iz Hrvatske, Srbije i Slovenije ekskluzivno napisanih za ovaj projekt kako bi zajednički gradili memoriju vremena u kojem su nastale. Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Kreativna Europa,a provodi ga konzorcij partnera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Nositelj projekta Slavic Soundwalking je Kulturno informativni centar (KIC) iz Zagreba, a okupljeni partneri su umjetnička organizacija YELO-za interdisciplinarni umjetnički proces iz Zagreba, Heartefact fondacija iz Beograda, Kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, uz sudjelovanje pridruženog partnera - Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

više...

PARAIZLOŽBA - Boris Kuk

GALERIJA NA KATU

14.03.2023. - 24.03.2023.

U utorak, 14. 3. u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se „Paraizložba“ bareljefa hibridnih kovanica Borisa Kuka.

Radove koje će predstaviti na „Paraizložbi‘’, Boris Kuk opisuje ovim riječima: „Reljefi predstavljaju uvećane kovanice novca u svoj svojoj simbolici s pripadajućom ikonografijom; materijalističkoj mjeri svih stvari, fetišu (lažnog) blagostanja, napuhanog izraza ekonomske moći države, ideoloških obrazaca, kolonijalnih otimačina i pokolja, totalitarizama (svih vrsta i boja), nametnutih "kulturnih" i nacionalističkih stereotipa, novokomponirane mitologije... Premještajući konvencionalne i uobičajene elemente s kovanica (ornamentiku, heraldiku, tipografiju) u drugu priču, novi kontekst, možemo govoriti o dekonstrukciji i rekontekstualizaciji nekakvih zadanih i općepoznatih "vrijednosti"

više...

FILMSKI KURIKULUM ANTE BABAJA: PRAVDA I BREZA

KINO

20.03.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak, 20. ožujka, u 19 sati posvećen je dvama klasicima redatelja Ante Babaje. Prvi je urnebesan kratkometražni igrani film Pravda (1962), napravljen prema istoimenoj kratkoj priči Vladana Desnice, u kojem se metodom izlomljenog pokreta koja podsjeća na animirani film satirično progovara o nepostojanju pravde. Drugi film je glasovita Breza (1967), ruralna drama napravljena prema motivima pripovijetki Slavka Kolara i vizualno inspirirana naivnim slikarstvom. U nedavnoj anketi među filmskim kritičarima Breza je proglašena petim najboljim hrvatskim filmom svih vremena. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će kustos programa Juraj Kukoč, viši filmski arhivist Hrvatske kinoteke.

više...

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

Glazbeno scenska

23.03.2023. u 19:30 h četvrtak

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...

PRIČE ZA MALU DJECU - Davor Dmitrović

Galerija forum

24.03.2023. - 24.04.2023.

U petak, 24. ožujka u 19 sati u Galeriji Forurm otvorit će se izložba Davora Dmitrovića pod nazivom Priče za malu djecu.

Riječ je o novom slikarskom ciklusu Davora Dmitrovića u kojemu ovaj autor nastavlja proučavati vlastiti figurativni izraz, s temeljima u figuraciji 1980ih koji podrazumijeva duhovite i narativne prizore s neproporcionalnim figurama. U svome dosadašnjem radu Dmitrović se bavio muško- ženskim odnosima ironizirajući mačizam i tradicionalne rodne uloge. Sada odlazi dublje u prošlost i etnologiju, proučavajući bajke i gradeći ironijski odnos s arhetipovima koje one uspostavljaju. Na tragu teorija izloženih u Morfologiji bajke sovjetskog etnologa Vladimira Propa, Dmitrović dekonstruira poznate narative (o Snjeguljici, Crvenkapici, Jacku i stabljici graha) nerijetko mijenjajući spol njihovom protagonistu ili protagonistici. Na taj način aludira na ono iz čega su bajke proistekle – kolektivnu podsvijest – i spaja je s osobnom podsviješću, s vlastitim idom preopterećenim erotikom. No, duhovite interpretacije Davora Dmitrovića nisu samo osobne fantazije i želje, nego humoran pogled na čovjeka i ljudsku kulturu, na priče i tradicije proistekle iz dubokih slojeva kulture i pojedinačne psihe. Stilski njegov opus nastavlja brojne potencijale figurativne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća – od njemačkih Novih divljih, pa do Leipziške škole.

više...

Povijest pakla

Tribine

27.03.2023. u 18:00 h ponedjeljak

Kao 'zajednička nit svih civilizacija' pakao je 'zlokobno mjesto na onome svijetu ili egzistencijalni strah koji od rođenja osjećamo na ovome'; on je poput borgesovskog Alepha u koji projiciramo 'svoja stradanja, mržnje, proturječja i nemoć'. Zamišljanje onostranoga i dijaboličnoga ocrtava se u širokome luku počevši od kultura usmene predaje, šamanizma, Mezopotamije, Egipta, pretkolumbovske Amerike i velikih istočnjačkih religija. Grčko-rimske konceptualizacije života poslije smrti također su temeljito razrađene, a predstavljaju u mnogočemu i ishodišta ključnih kasnijih zapadnih refleksija. Naravno, nezaobilazne su i monoteističke religije, judaizam, islam i kršćanstvo sa svim svojim mnogostrukim izrazima ideje pakla.
U novijim vremenima ideja pakla se, paradoksalno, ponovno reaktualizira, gubeći religijsko značenje, ali dodaje joj se novo, jednako snažno. Jer, pakao je star koliko i čovječanstvo, a vjerojatno će trajati dokle god bude trajalo i ljudsko postojanje.
Stoga je zanimljivo ali i otvoreno pitanje: koja je budućnost ideje pakla?

više...

Kulturna infrastruktura zajednice – Panel Kvartovska demokracija i projekcija dokumentarca Ulica

Tribine

28.03.2023. - 29.03.2023.

U nastavku projekta Kulturna infrastruktura zajednice, u organizaciji Subversive festivala i Kulturno informativnog centra, pozivamo vas na panel raspravu koja će se održati u srijedu, 29. ožujka u 19 h u KIC-u pod naslovom
Kvartovska demokracija: prema novim oblicima lokalnog građanskog organiziranja. U fokusu panela bit će analiza različitih lokalnih inicijativa unutar Grada Zagreba te administrativnih i ostalih problema s kojima se susreću pri ostvarivanju svojih prijedloga i ciljeva. Osvrnut ćemo se također na način rada lokalne samouprave i zajednički promisliti načine kako optimizirati suradnju civilnih udruga i organizacija s vijećima gradske četvrti i mjesnim zajednicama, s ciljem osnaživanja glasova i ideja o preobrazbi grada koje dolaze odozdo.

više...

RUKA, TUŠ I TRAG / DANIEL ŠULJIĆ

GALERIJA NA KATU

28.03.2023. - 05.04.2023.

U utorak, 28. 3. 2023. u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Daniela Šuljića „Ruka, tuš i trag“.

Daniel Šuljić odabrao je eros, davno, još dok ga nije ni prepoznavao kao metaforu života, još dok se mučio odabrati li Pankrte ili SEXA-u, Swanse ili The Birthday Party. Njegov umjetnički i kreativni put neodvojiv je od njegova života, od svakodnevnog bitka i Šuljić od '80-ih pa sve do danas živi to što radi.
Kao osnivač (sa Stankom Kovačićem) Sina Alberta, glazbene grupe koja je mogla postati domaća verzija autorskog benda koji uvijek ima nešto novo za reći, Šuljić kroz zvuk i sliku kreativno promišlja svijet oko sebe. Ne posuđuje niti kopira, nego traži načine kako sagraditi svoj autorski stil unutar estetskog kôda koji prepoznaje kao duh vremena i potrebu svoje generacije. Čulo se to u Sinu Albertu, vidi se to u njegovim animiranim filmovima, osjeti se to u ovome izletu u erotski crtež i jednostavnu animaciju istog.

više...