SVE JE OTROVANO I SVE SKAČE - Miro Župa

Galerija forum

09.10.2023. - 06.11.2023.

U ponedjeljak, 9. 10., u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Mira Župe pod naslovom Sve je otrovano i sve skače.

Za ovu izložbu Galerija Forum transformirat će se muralima i strip crtežima Mira Župe, uz koje će se postaviti i nekoliko njegovih skulptura u jedinstvenom fluktuirajućem ambijentu, ispunjenom neobičnim likovima iz njegovih stripova i njihovim zaumnim i duhovitim izjavama. Likovnost Župinog izričaja i divljina koju njegovi crteži posjeduju suočavaju gledatelja s inovativnim i hibridnim pristupom mediju između crteža (odnosno slike, ili skulpture) i stripa.
Njegove strip-slike imaju strukturu koana, zen budističkih zagonetki kojima je rješenje obično u besmislenoj izjavi. Na taj način, oni vode do trenutačnog buđenja koje se događa mimo očekivane logike, odnosno ljudskog racija. Na taj način Župine strip-crteže tumači kustos ove izložbe, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović: „Jednostavne rečenice na njima koanski su nelogične i duhovite, dok odjekuju brojnim značenjima i asocijacijama. A sva ta značenja i asocijacije samo prolaze kroz naš um, da bismo ih odmah odbacili. Ti iskazi stoje kao čudnovate, apsurdne činjenice, za koje smo uvjereni da su ispunjene dubokim smislom.

više...

CHERRY POP FESTIVAL

KINO

16.11.2023. - 18.11.2023.

CHERRY POP FESTIVAL
16. 11. – 18. 11. 2023.

Cherry Pop Festival u kontekstu umjetnosti te uz popratne edukativne i diskurzivne sadržaje promiče otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima. Drugo izdanje festivala istražuje odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju. Festival će se održati od 16. do 18. studenog 2023. godine na lokacijama Dokukina KIC i Pogona u Zagrebu.

više...

FILMSKI KURIKULUM/ SLAVONSKI BEĆARAC UZ KULTNI PARTIZANSKI FILM

KINO

20.11.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak, 20. studenog u 19 h posvetit ćemo dvama posve oprečnim filmovima. Animirani klasik Zagrebačke škole crtanog filma Bećarac (Zlatko Bourek, 1966) vesela je posveta bogatstvu slavonskog folklora koja pršti bojama, ritmom i raskošnim vizualnim stilizacijama. Kultni partizanski igrani film U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971), pak, naturalistički je prikaz svakodnevice rata, lišen ideološke patetike, ali Bourekovom crtiću sličan sočnim seljačkim humorom.

više...

MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – ZA SLOBODU

Tribine

27.11.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Predstavljanje programa povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Predstavljanje programa „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“ održat će se u uz razgovor te prikazivanje filma „Ustanak za slobodu“ (27') autorice Danijele Stanojević. Film prati događanja koja su se 11. i 14. veljače 2022. godine održala na Cvjetnom Trgu u Zagrebu i u Zagrebačkom plesnom centru.
Sudjelovat će Rada Borić, regionalna koordinatorica kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“, Nataša Bijelić (CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), Danijela Stanojević, autorica filma te predstavnice ženskih udruga, umjetnice i sudionice kampanje Milijarda ustaje.

više...

IDUĆIH 100 GODINA MILJENKO SMOJE

Tribine

29.11.2023. u 19:00 h srijeda

U srijedu, 29. 11. 2023. u 19 sati, u Kulturno informativnom centru povodom izdanja VBZ-a, Malo i velo misto MIljenka Smoje na svoj način tumače Tisja Kljaković Braić, Josip Antić i Ivica Ivanišević.

Moderatorica je Diana Nenadić.

više...