ARHIVSKI ŽIVOT NESVRSTANIH / DOSJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI I CINÉ-GUERRILLAS

GALERIJA NA KATU

20.09.2023. - 08.10.2023.

U suradnji s Restartom, izložba Arhivski život nesvrstanih otvara se u srijedu, 20. 9. u 19 sati kao uvod u premijerne projekcije filmova Mile Turajlić DOSJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI I CINÉ-GUERRILLAS, a uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmske novosti.

Arhivski život nesvrstanih objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

više...

ULOGA DRVNE INDUSTRIJE I DIZAJNA U KRUŽNOM GOSPODARSTVU

Galerija forum

26.09.2023. - 01.10.2023.

Veleposlanstvo Italije u Zagrebu organizira izložbu na temu Uloge drvne industrije i dizajna u kružnom gospodarstvu u Galeriji Forum Teslina 16, Zagreb, od 26. rujna do 1. listopada 2023. s izlagačima: Kolektiv arhitekata orizzontale, Calligaris Florian, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Muzej talijanskih zaštitnih znakova, koji donosi priče o dizajnu, razvoju i ikoničkom statusu poznatih talijanskih zaštitnih znakova i dizajnera u Galeriji Forum i Talijanskom institutu za kulturu, Preobraženska 4, Zagreb.

više...

ČEZNEM, DAKLE JESAM / KNJIŠKI MOLJAC - PRVA SEANSA

Tribine

02.10.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Ema Marača i Izabela Šegedin, junakinje radijske hit emisije Knjiški moljac na prvoj seansi uživo u prostorima KIC-a!

Čežnja je opet in - barem ako je suditi po zakutcima interneta!

Suvremeni način života koji potiče izolaciju i usamljenost, društvene (ne)prilike i minula pandemija postavili su temelje za val memova naglašeno girly perspektive koji tematiziraju čežnju, žudnju i druge emocije iz sfere sanjarenja o nježnosti. (Koga su takvi memovi zaobišli ljubazno usmjeravamo na popratni plakat seanse!)

Takve i slične pojave su voditeljice ove seanse, Belu i Emu, potakle na razmišljanje: kako i zašto čeznemo? Kako se čežnja prikazuje na malim i velikim ekranima, od naših mobitela do kino platna? Koji je recept za neodoljivo čeznutljiv meme?

više...

SVE JE OTROVANO I SVE SKAČE - Miro Župa

Galerija forum

09.10.2023. - 06.11.2023.

U ponedjeljak, 9. 10., u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Mira Župe pod naslovom Sve je otrovano i sve skače.

Za ovu izložbu Galerija Forum transformirat će se muralima i strip crtežima Mira Župe, uz koje će se postaviti i nekoliko njegovih skulptura u jedinstvenom fluktuirajućem ambijentu, ispunjenom neobičnim likovima iz njegovih stripova i njihovim zaumnim i duhovitim izjavama. Likovnost Župinog izričaja i divljina koju njegovi crteži posjeduju suočavaju gledatelja s inovativnim i hibridnim pristupom mediju između crteža (odnosno slike, ili skulpture) i stripa.
Njegove strip-slike imaju strukturu koana, zen budističkih zagonetki kojima je rješenje obično u besmislenoj izjavi. Na taj način, oni vode do trenutačnog buđenja koje se događa mimo očekivane logike, odnosno ljudskog racija. Na taj način Župine strip-crteže tumači kustos ove izložbe, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović: „Jednostavne rečenice na njima koanski su nelogične i duhovite, dok odjekuju brojnim značenjima i asocijacijama. A sva ta značenja i asocijacije samo prolaze kroz naš um, da bismo ih odmah odbacili. Ti iskazi stoje kao čudnovate, apsurdne činjenice, za koje smo uvjereni da su ispunjene dubokim smislom.

više...

20. jubilarna tribina Poezija to go druženje s pjesnicima

Tribine

18.10.2023. u 19:00 h srijeda

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i
svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica i pjesnikinja
Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je
laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“.

Ovom prilikom, u srijedu 18. listopada 2023. u 19 sati na
dvadesetom jubilarnom Poezija to go druženju s pjesnicima
nastupaju:
Miro Gavran, Dimitrije Popović i Enes Kišević.
Stihove Dimitrija Popovića interpretirat će Darija Žilić.
Glazbena gošća je Nina Bajsić.
Voditeljica programa i autorica projekta je Sonja Zubović.

više...

ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE

Tribine

23.10.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Predstavljanje knjige
ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE
Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

U ponedjeljak, 23.10.2023. u 19 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se promocija knjige „Znanost i umjetnost doživljaja hrane“ autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, znanstvenice iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Ana Havelka Meštrović, prof. dr. sc. Feđa Vukić i Mišo Nejašmić (Jesenski&Turk), uz mini izložbu Pauline Jazvić i Tomislava Ostrmana.

više...

FILMSKI KURIKULUM - LISINSKI OKTAVIJANA MILETIĆA I ŽURNALI HRVATSKOG SLIKOPISA

KINO

30.10.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Prvi Filmski kurikulum u novoj sezoni, u ponedjeljak, 30. listopada u 19 h, posvećen je počecima organizirane kinematografije u Hrvatskoj u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske. Tada je stvoren prvi sačuvani hrvatski dugometražni igrani film Lisinski (Oktavijan Miletić, 1944) o našem znamenitom kompozitoru. Lisinski je bio trijumf filmskog zanata mlade kinematografije, a krasio ga je romantičan patos tipičan za doba ilirskog pokreta. Endehaškim vlastima, koje su sponzorirale film, promakla je činjenica da je Vatroslav Lisinski bio Židov. Predigra filmu bit će žurnal Hrvatska u riječi i slici iz 1942. s raznim temama – od prijema kod poglavnika Pavelića do sporta i rekreacije.

više...