MAJA BACHLER / LA FOLIE

Galerija forum

14.12.2022. - 21.01.2023.

U srijedu, 14.12. u Galeriji Forum Teslina 16 otvorit će se izložba La Folie Maje Bachler. Riječ je o slikama inspiriranima raskoši i groteskom 18. stoljeća, razdoblja zalaza aristokratske klase.

Maja Bachler rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Za vrijeme studija jedan semestar provodi na ulsterskom sveučilištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom odlazi na umjetničku rezidenciju u Belgiju. Izlagala je samostalno i grupno od čega izdvaja izložbe poput 32. i 34. Salona mladih, 11. Erste fragmenata, 12. trijenala hrvatskog kiparstva, izložbe Suvremeni odjeci antike u Gliptoteci, 5. bijenala slikarstva, 5. hrvatskog trijenala crteža, te samostalne izložbe Konstrukti i Volare u Greti, Zeitraum u Laubi i Halieutica u galeriji Stara skula na Mljetu.

više...

LOVEMAP - Ana Bilankov

GALERIJA NA KATU

22.12.2022. - 10.01.2023.

U četvrtak, 22. 12. u 20 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Ane Bilankov Lovemap.

Izložba Lovemap je multimedijalno promišljanje koje se sastoji fotografskih, video i tekstualnih radova nastalih tijekom avanturističkog putovanja pustinjskim krajolicima Tunisa prije više godina, tada zemljom u previranju i s još relativno svježim mirisom "revolucije“ u koju je autoricu odvela znatiželja i velika iracionalna čežnja za pustinjom.

Minimalizam kolorita koji putovanje pustinjom sadrži, razbijen je geometrijom pustinjskih urbaniziranih sredina u koje autorica intervenira montažnim postupcima zrcaljenja. U poetskom video radu koji nosi naslov izložbe nižu se scene pustinjskog krajolika s nagovještajima suptilne ljubavne priče, čežnje, bliskosti, distance i iskustva bivanja strancem. Ana Bilankov svjesno luta između medija kojima bilježi ovo filmsko i fotografsko putovanje kroz geografske i osobne međuprostore na granici realnog i fiktivnog.

više...

KROZ MULJ I SLUZ... Maaijke Middelbeek

GALERIJA NA KATU

19.01.2023. - 30.01.2023.

Biti, postajati, razmišljati s bakterijama, gljivama i algama

S projektom „Kroz mulj i sluz…“ nizozemska umjetnica Maaijke Middelbeek poziva nas da u Galeriji na katu osjetimo svijet onako kako ga osjećaju gljive, bakterije ili alge i ponovno se povežemo s mikrokozmosom iz kojega smo došli.

Kako možemo djelovati i reagirati u zamršenim vremenima masovnog izumiranja vrsta, klimatskih promjena i društvene nepravde?
Kakvi bi mogli biti odgovori pokušamo li se zbližiti s našim rođacima i saveznicima koji su kolonizirali Zemlju davno prije nas?
Kako je biti gljiva? Vidjeti bez očiju? Ili biti bakterija u našim nosnicama ili crijevima?

više...

FILMSKI KURIKULUM SPECIJALNI VLAKOVI I ILUZIJA Krste Papića

KINO

23.01.2023. u 19:00 h ponedjeljak

Filmski kurikulum u ponedjeljak 23. 01. u 19 h posvećen je filmovima jednog od najvećih hrvatskih redatelja Krste Papića. Papićev dokumentarni klasik Specijalni vlakovi (1972), dobitnik Grand Prixa na Festivalu jugoslavenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu te niza nagrada na tada najjačem svjetskom festivalu kratkog filma u Oberhausenu, metodom filma istine jednako oštro kritizira jugoslavensko društvo koje primorava gastarbajtere da nevoljko putuju u Njemačku na rad kao i njemačko društvo koje ih dočekaju kao bezimene brojeve. Iluzija (1957) je Papićev dugometražni igrani prvijenac, moderni urbani film inspiriran francuskim novim valom o životu gradske mladeži u suprotnosti s njihovim seoskim porijeklom i vrijednostima stare generacije.

više...

KULTURNA KARTOGRAFIJA GRADA: CENTAR I PERIFERIJA KULTURNE PROIZVODNJE

Tribine

24.01.2023. - 25.01.2023.

U organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra (KIC) od siječnja do travnja 2023. održavat će se program Kulturna infrastruktura zajednice koji će se sastojati od niza panela, filmskih projekcija i umjetničkih akcija.

Prva panel rasprava održat će se 24. siječnja u 19 h u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb) pod naslovom Kulturna kartografija grada: centar i periferija kulturne proizvodnje. Sudionici prvog panela - umjetnici, kustosi, arhitekti i urbanisti – ponudit će kritičku analizu stanja kulturne infrastrukture grada, promisliti o drugačijim modusima njezine upotrebe i namjene, predložiti nove kulturne punktove ili žarišta. Naši sugovornici će se pri tome osvrnuti na niz drugih pitanja koja se odnose na dva paralelna procesa: razvoj kulturne strategije i oblikovanje novog gradskog urbanističkog plana.

više...

Tribina: Magija, religija i znanost

Tribine

30.01.2023. u 18:00 h ponedjeljak

Magija je, uz religiju i znanost jedan od tri velika relativno samostalna ljudska sustava za razumijevanje svijeta. Za razliku od religije i znanosti, magija je klizna kategorija jer je češće definiraju izvanjski autoriteti (religijski, pravni, znanstveni i drugi) koji su često u opoziciji spram magijskih vjerovanja i praksi, a rjeđe je definiraju autoriteti unutar magijske prakse.
Jedan od zanimljivijih aspekata magije u ljudskoj kulturi jest činjenica da su mnogi ljudi u različitim povijesnim i socijalnim kontekstima sudjelovali u praksama koji bi vodeći religijski autoriteti njihova kulturno-društvenoga kruga obilježili kao zabranjeno, magijsko, međutim oni sami nisu ih shvaćali takvima.

više...