IVONA ŠIMUNOVIĆ / OPORUKA

Galerija forum

02.09.2022. - 30.09.2022.

Izložba Oporuka Ivone Šimunović otvorit će se u Galeriji Forum u Teslinoj 16, u petak 2.9.2022. u 19 sati. Riječ je o ciklusu izloženom ovog proljeća u Palači Sponza u Dubrovniku kojom Galerija Forum nastavlja svoju međugradsku suradnju s dubrovačkim institucijama.
Izložba će predstaviti apstraktna platna Ivone Šimunović, afirmirane slikarice koja stvara u Dubrovniku. Ciklus je nastao kao plod umjetničine meditacije o ženskom identitetu. Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog života i postojanja.

više...

POEZIJA TO GO – druženje s pjesnicima

Tribine

13.09.2022. u 19:30 h utorak

Sudjeluju: Diana Burazer, Kemal Mujičić Artnsm, Davorin Žitnik, Cvijeta Grijak,
Luka Katančić i Sonja Zubović
U glazbenom dijelu programa nastupa Nina Romić

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije, namijenjen mladima i svima koji se tako
osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku pod
motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt
je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe
rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

više...

MISLIM DA SE SJEĆAM - I THINK I REMEMBER Sanja Bistričić

GALERIJA NA KATU

16.09.2022. - 29.09.2022.

Pozivamo Vas na otvorenje u petak 16.9.2022. u 19 sati - Galerija na katu / KIC

U svojem radu, „Mislim da se sjećam / I think I remember“, Sanja Bistričić bavi se istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. U audio formi, koja kroz kolaž zvukova povezuje sve te slike u jedno tijelo, također koristi različite tehnike kao što su mini kompozicije, loopovi, šumovi, frekvencije, field recording, upotreba glasa kroz naraciju i pjevanje. Na ovaj način, koristeći i sliku i zvuk, nastoji dnevnički zapis oblikovati kako bi dobila najbolju prezentaciju onoga što sjećanje jest ili naš doživljaj sjećanja koje je često nalik na fragment ili san.

više...

20. Festival prvih - VRIJEME RIZIKA – NESIGURNOST KAO KONSTANTA

Tribine

19.09.2022. - 24.09.2022.

20. Festival prvih održava se od 19. do 24. rujna 2022. u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali vrijeme rizika – nesigurnost kao konstantnu, globalni fenomen suvremenosti koji se pojavljuje uz različite oblike budućih neizvjesnosti. Među njima se kriju društveni i osobni rizici koji su ujedno postale točke kulturnog i umjetničkog istraživanja, ali i pogled na umjetničko postpandemijsko stvaranje.

više...

Odabrani projekti na javnom pozivu 'Iznenadna sila koja mijenja sve'

GALERIJA NA KATU

22.09.2022. u 10:00 h četvrtak

Na javnom pozivu za izlaganje/prezentaciju rada ili projekta u Kulturno informativnom centru ( Galerija Forum, Galerija na katu, Teslin plato, kino dvorana) za 2023. koji je objavio Kulturno informativni centar u trajanju od 01.07.2022. - 20.07.2022. pristiglo je 30 radova u raznim formama i sadržajima.
Odaziv je bio iz čitave regije što je poziv učinilo međunarodnim, a umjetnički savjet ustanove u sastavu Andrea Grgić, Emil Matešić i Hrvoje Hribar odabrao je radove koji su se svojim konceptom i sadržajem uklopili u pozivu navedenim smjernicama. Prednost je dana inovativnom, istraživačkim projektima koji su jasno artikulirali svoju namjeru te su kroz vizualizaciju ili opis jasno prenijeli ideju od koje polaze i kuda žele doći.

više...

Muzej revolucije

KINO

22.09.2022. u 20:00 h četvrtak

“U noći se digao vjetar i odnio nam planove”, riječi su koje stoje u uvodu Muzeja revolucije i referiraju se na plan iz 1961. za izgradnju velikog muzeja u Beogradu u čast socijalističkoj Jugoslaviji, koji je trebao “čuvati istinu” o jugoslavenskom narodu. No plan nikada nije napredovao dalje od izgradnje podruma. Zapušteni prostor danas priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili njezini inicijatori prije 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive izopćenici društva preoblikovanog kapitalizmom. Film se fokusira na djevojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na križanjima. Bliska joj je prijateljica starica koja također živi u “podrumu revolucije“. Na rubu grada koji se transformira tri žene nalaze utočište jedna u drugoj.

više...