JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Kulturno informativnog centra

.

09.03.2022. - 22.05.2022.

Za ravnatelja/icu Centra može se imenovati osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, (“Narodne novine” br. 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15 i 131/17) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja;
- koja se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima;
- koja ima pet godine radnog staža u djelatnostima kulture;
- koja ima znanje jednoga stranog jezika;
- protiv koje se ne vodi kazneni postupak
Iznimno, za ravnatelja Centra može se imenovati osoba koja, pored gore navedenih uvjeta, nema naprijed navedenu stručnu spremu, ako je istaknuti i priznati stručnjak na području kulture i s najmanje deset godina radnog staža.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada i razvoja Centra.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju javnog natječaja na četiri godine.
Ista osoba može ponovno biti imenovana ravnateljem/icom Centra.

više...

SVJETLAN JUNAKOVIĆ - IZVAN SEBE

Galerija forum

08.04.2022. - 07.05.2022.

Dana 8. travnja 2022. u Galeriji Forum u 19 sati otvorit će se izložba Svjetlana Junakovića pod nazivom Izvan sebe.

Svjetlan Junaković izložit će svoje nove skulpture koje pokazuju njegov duhovit i nekonvencionalan pristup umjetnosti koji ga izdvaja od većine suvremenih hrvatskih autora. Uz njih, na izložbi će prvi puta biti prikazani i Junakovićevi erotski crteži iz 2016., koji pršte vještinom i ludizmom.

više...

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA / Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

GALERIJA NA KATU

14.04.2022. - 02.05.2022.

Četvrtak, 14. 4. 2022. u 19 sati
Otvorenje izložbe

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA
Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

Skupna izložba „Nepodnošljiva lakoća računa“ Iris Poljan, Željke Gradski i Lucije Marin, projekt je u kojem se autorice bave računima raznih kupovina kao dokazima postojanja. Svi radovi ujedno su i dnevničkog karaktera, pa tako radovi Željke Gradski nastaju kodiranjem u novčane jedinice i datume i pokazuju cijenu kojom plaćamo neke oblike egzistencije, ali i ono što se ne može kupiti, poput obiteljskog okruženja, osjećaja pripadnosti, ljubavi. Iris Poljan račune pretvara u podlogu za vezenje, dok ih Lucija Marin godinama sakuplja kao svjedočanstvo potrošačkog društva stvarajući od njih dnevnički zapis.

Sve tri umjetnice, generacijski različite, osnovno diplomirale su na Likovnoj akademiji u Zagrebu da bi potom nastavile rad u različitim medijima.

više...

JOSIPA BUBAŠ / TJELESNOST IZVEDBE I IZVEDBA TJELESNOSTI

Izdavaštvo

02.05.2022. u 19:00 h ponedjeljak

U 19 sati započinje predstavljanje knjige na kojem sudjeluju

SIBILA PETLEVSKI, LEONIDA KOVAČ, EUGENIA EHGARTNER
i autorica JOSIPA BUBAŠ

Knjiga predstavlja pokušaj sistematizacije praktično-izvedbenog i izvedbeno-teorijskog istraživanja pokreta koji se odvijao tijekom desetak godina kroz različite radionice, izvedbe, razgovore i iščitavanje literature. Unatoč činjenici da je izvedbenost u širem smislu riječi termin koji se upotrebljava u mnogim segmentima ljudskog djelovanja, autorica se u radu usredotočila na proučavanje tjelesnosti kao osnove bivanja u svijetu i kreiranja stvarnosti s fenomenološkog i izvedbenog aspekta proučavajući odnos uma i tijela, njihovu integraciju i načine funkcioniranja mehanizama svijesti i tijela poput intencije, disanja, glasa, ponavljanja i ritma pri čemu se uvelike oslanjala na filozofiju utjelovljenja.

više...

Poezija to go Druženje s pjesnicima Dorta Jagić, Tomica Bajsić, Krešimir Bagić, Jelena Galijašević, Sanja Viduka Beraković i Sonja Zubović

Tribine

03.05.2022. u 19:00 h utorak

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.
Poezija to go uz digitalnu aktivnost organizira i programe - druženja s pjesnicima uživo.

više...

Religija, identitet i rat na primjeru povijesti Izraela

Tribine

09.05.2022. u 19:00 h ponedjeljak

S dr. sc. Borisom Havelom, autorom niza knjiga i znanstvenih članaka o povijesti Izraela i arapsko-izraelskom sukobu, dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će o složenom odnosu religije, identiteta, povijesnog bremena i aktualne geopolitike Bliskog Istoka s posebnim naglaskom na Izrael. Je li arapsko-izraelski sukob u osnovi i dalje vjerski rat? Kakvu ulogu u tom višestoljetnom konfliktu ima formiranje suvremenih nacija i država, i je li ono izmijenilo njegov karakter? Ima li marksistička analiza ratova kao u osnovi ekonomski motiviranih sukoba ikakvog smisla na primjeru Izraela? O tim i bliskim temama razgovaramo s autorom uoči izlaska njegove nove, kapitalne knjige o povijesti Izraela.

više...

SUVREMENI MAĐARSKI FILM

KINO

10.05.2022. - 12.05.2022.

U okviru programa Art kino KIC – kino s pogledom, održat će se predstavljanje suvremenog mađarskog dokumentarnog filma u suradnji s Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu. Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima s autorima.

Utorak, 10.05.2022. u 20 h
JEDAN BOG, DVA NARODA (Egy Isten, két nemzet)
Dokumentarni film, 2016., 50 min.
Redatelj: Attila Szabó

Srijeda, 11.05.2022. u 20 h
TRAGOM ŽUTOG ŽDRIJEBETA (A Sárga csikó nyomában)
Dokumentarni, 2016., 50 min
Redatelj: Bálint Zágoni

Četvrtak, 12.05.2022. u 20 h
DEVETOMJESEČNI RAT (Kilenc hónap háború)
Dokumentarni, 2018.,70 minuta
Redatelj: László Csuja

više...

Situacija 36. Salona mladih

Galerija forum

10.05.2022. - 31.05.2022.

Istovremeno s tematskim izložbenim programom ovogodišnjeg Salona mladih Hrvatskog društva likovnih umjetnika u više izložbenih prostora Zagreba odvija se salonski program Situacija. Riječ je o programu s kontinuitetom jer pripada jednom od tradicionalnih koncepata na nizu Salona od osnutka 1968. godine. S obzirom na slobodu teme, njime se nastoji stvoriti uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije, a napose dosege mladih umjetnika uzimajući u obzir različitost pristupa korištenja medija, tehnika i materijala.

više...

Tomislav Čuveljak: OBJEKTI IZGUBLJENOG SMISLA

GALERIJA NA KATU

11.05.2022. - 27.05.2022.

Srijeda, 11. 5. 2022. u 18 sati
Otvorenje izložbe

Tomislav Čuveljak, fotograf i snimatelj, u KIC-ovoj Galeriji na katu izlaže nekoliko video radova s izdvojenim objektom - najlonskom vrećicom kao lajtmotivom. Odjek je to čuvene vrećice koja se pojavljuje u fascinantnom „amaterskom filmu“ iz holivudskog hita „Vrtlog života“ Sama Mendesa iz 1999. godine, koji se u Tomislavovu radu koristi nakratko izravno, a kasnije metacitatno.
Bijeli i prazan prostor galerije autor tretira kao izlagački volumen za dokumentaciju osjećaja opuštenosti zrcaleći ga kroz snimke pejzaža koji prolazi i izmjenjuje se pred promatračem.
U depersonaliziranim snimkama okoliša, Čuveljak bira prizore naizgled oslobođene značenja, ispražnjene od smisla koji su nekada imali. Ulazimo tako u njegov „napokon stečeni mir misli i oka“, i namjeru da u formi dnevnika s nama podijeli taj dijalog s viđenim.

Izložba Tomislava Čuveljaka ostaje otvorena do 27. svibnja 2022.

više...

Tribina: UKRAJINA, INFORMACIJSKI KAOS, ŽRTVE I POSLJEDICE / GORDAN AKRAP I VLADIMIR BOGDANIĆ

Tribine

12.05.2022. u 18:30 h četvrtak

Agresija Rusije na Ukrajinu, prvorazredan je geopolitički događaj našeg doba. Po strašnim ljudskim stradanjima i razmjerima katastrofalnih razaranja to je rat koji od samog početka izaziva jezu ali će njegove prave posljedice biti moguće sagledati tek u vremenu pred nama.

Kao nikada u povijesti naše civilizacije on se odvija u znaku informacijskog kaosa. Količina informacija kako onih lažnih tako i istinitih, nevažnih i važnih, besmislenih i smislenih ne povećava naše znanje i razumijevanje događaja već ga vrlo često umanjuje. Ovo je osobito važno za žrtve agresije na Ukrajinu. U tom je smislu film koji slijedi nakon razgovora mogući odgovor na pitanje o našoj kulturi solidarnosti i pomoći nedužnim žrtvama među kojima je ogroman broj djece.

O ovoj temi razgovaraju doc. dr. sc. Gordan Akrap, ekspert iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti i Vladimir Bogdanić, publicist i osoba s humanitarnim iskustvom dužim od 40 godina.

više...

FILM XX: CECILIA MANGINI / 19. i 20. 5. 2022.

KINO

19.05.2022. - 20.05.2022.

Program Film XX sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U 2022. godini prisjećamo se nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) te prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala. Kustosica programa je Dina Pokrajac.Cecilia Mangini (Mola di Bari, 1927. – Rim, 2021.) je dokumentarna redateljica i fotografkinja koja je od samog početka gajila posvećeni, pažljivi i unikatni pogled na pojedinca i društvo, usmjerivši pažnju pogotovo na marginalnost, migracije i društvene nepravde. Prva žena koja je snimala dokumentarce u poslijeratnom periodu, scenaristica nekolicine dugometražnih filmova i više od 40 kratkometražnih filmova, uglavnom u suradnji sa suprugom Linom Del Fra. Njezina kamera istraživala je Italiju od kasnih 1950-ih do ranih 1970-ih često uz fokus na južnu Italiju i regiju Apuliju gdje je tražila rituale drevne kulture na izdisaju, koju su pomele nagle i bespovratne promjene proizašle iz tzv. ekonomskog čuda. Godine 2009. Cecilia je primila odlikovanje Predsjednika republike “jer je svojom dokumentarnom praksom prenijela budućim generacijama neke od najljepših slika Italije pedesetih i šezdesetih godina.“

Program organiziramo u suradnji s u suradnji sa Subversive Festivalom i Talijanskim institutom.

više...

PROMOCIJA KNJIGE / DANIEL RAFAELIĆ: FANTOM DURMITORA

Izdavaštvo

24.05.2022. u 17:00 h utorak

U utorak 24.5.2022. u 17 sati, u KIC-u će se održati predstavljanje knjige Daniela Rafaelića Fantom Durmitora.

Promociju otvaramo prikazivanjem njemačkog pustolovno - ekološkog filma Fantom Durmitora (72 min.), koji je 1932. sniman i u Hrvatskoj.

Rijetko je koji strani film sniman na prostoru Kraljevine Jugoslavije uspješno povezao filmske kulture više zemalja, kao što je to 1933. uspjelo njemačkom filmu Fantom Durmitora. Sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu te po najljepšim predjelima Crne Gore, od svjetske premijere u Zagrebu do one u Berlinu, ovaj je film ostao trajno svjedočanstvo vremena sutona weimarske kinematografije, u kojoj se postekspresionistička filmska egzotika možda po posljednji put pokušavala boriti protiv nezaustavljive nacističke slikopisne stvarnosti.

više...

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

KINO

25.05.2022.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...