JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Kulturno informativnog centra

Posebna događanja

09.03.2022. - 22.05.2022.

Za ravnatelja/icu Centra može se imenovati osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, (“Narodne novine” br. 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15 i 131/17) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja;
- koja se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima;
- koja ima pet godine radnog staža u djelatnostima kulture;
- koja ima znanje jednoga stranog jezika;
- protiv koje se ne vodi kazneni postupak
Iznimno, za ravnatelja Centra može se imenovati osoba koja, pored gore navedenih uvjeta, nema naprijed navedenu stručnu spremu, ako je istaknuti i priznati stručnjak na području kulture i s najmanje deset godina radnog staža.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada i razvoja Centra.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju javnog natječaja na četiri godine.
Ista osoba može ponovno biti imenovana ravnateljem/icom Centra.

više...

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ / BIOTEKSTURE

GALERIJA NA KATU

21.03.2022. - 04.04.2022.

Samir Cerić Kovačević umjetnik je koji svoj prostor posebne adoracije prirode pronalazi u ritualnom obredu koristeći fotografiju kao rekvizitu kojom posredno učvršćuje svoju vezu s prirodom, fotografirajući naizgled neugledan motiv.

Fotografije su to lišća i biljaka u krupnim kadrovima koji tu jednostavnu životnu strukturu pokazuju u svoj njezinoj živosti i snazi. Radovi pred nama nisu narativni, nisu to storytelling fotografije, prije apstraktni udari ljepote, mogući putokazi našem zaumnom, intiutivnom povratku prirodi na koji je teško ostati imun. Zaokupljen pitanjem intuitivne povezanosti s prirodom koju je čovjek na samim počecima imao, Samir Cerić Kovačević fotografskom kamerom istražuje i propituje jesu li se, u vremenu fascinacije novim tehnologijama, intuitivne spone s drugim oblicima života u prirodi izgubile, ili ih samo ne osluškujemo dovoljno često.

više...

Bordo – vječna stripovska mladost

KINO

07.04.2022. u 20:00 h četvrtak

U znak sjećanja na Borivoja Dovnikovića Bordu održat će se projekcija dokumentarnog filma “Bordo – vječna stripovska mladost” (2013., produkcija Vedis) u četvrtak, 7. travnja 2022. s početkom u 20 sati. Ovom projekcijom, ujedno ćemo se prisjetiti i na nedavno preminulog redatelja filma Bernardina Modrića. Gosti na projekciji bit će Vesna Dovniković i Veljko Krulčić sa kojima će biti upriličen razgovor koji će voditi Boško Picula.

više...

SVJETLAN JUNAKOVIĆ - IZVAN SEBE

Galerija forum

08.04.2022. - 07.05.2022.

Dana 8. travnja 2022. u Galeriji Forum u 19 sati otvorit će se izložba Svjetlana Junakovića pod nazivom Izvan sebe.

Svjetlan Junaković izložit će svoje nove skulpture koje pokazuju njegov duhovit i nekonvencionalan pristup umjetnosti koji ga izdvaja od većine suvremenih hrvatskih autora. Uz njih, na izložbi će prvi puta biti prikazani i Junakovićevi erotski crteži iz 2016., koji pršte vještinom i ludizmom.

više...

AICA: DIJALOZI 4 Leonida Kovač

Posebna događanja

11.04.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Pozivamo Vas na razgovor s Leonidom Kovač u ponedjeljak, 11. travnja 2022. u 19 sati u KIC-u, Zagreb.

U sklopu programa AICA: DIJALOZI 4 Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Leonidu Kovač, teoretičarku umjetnosti, kustosicu, redovitu profesoricu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, suradnicu Centra za ženske studije te autoricu različitih izložbi i knjiga, kako iz područja teorije, tako i monografski orijentiranih. S Leonidom Kovač razgovarat će Josipa Bubaš, Janka Vukmir te Tena Starčević. Razgovor će se voditi o različitim segmentima djelovanja Leonide Kovač – kustoskoj praksi, teorijskom angažmanu, radu u obrazovnom sustavu, te statusu likovne kritike danas. „Transgeneracijski prijenos znanja“ bit će jedno od ključnih žarišta razgovora, unutar kojeg će sudionice podsjetiti i na neke važne točke recentne povijesti umjetnosti s kojima mlađe generacije možda nisu upoznate.

više...

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA / Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

GALERIJA NA KATU

14.04.2022. - 02.05.2022.

Četvrtak, 14. 4. 2022. u 19 sati
Otvorenje izložbe

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA
Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

Skupna izložba „Nepodnošljiva lakoća računa“ Iris Poljan, Željke Gradski i Lucije Marin, projekt je u kojem se autorice bave računima raznih kupovina kao dokazima postojanja. Svi radovi ujedno su i dnevničkog karaktera, pa tako radovi Željke Gradski nastaju kodiranjem u novčane jedinice i datume i pokazuju cijenu kojom plaćamo neke oblike egzistencije, ali i ono što se ne može kupiti, poput obiteljskog okruženja, osjećaja pripadnosti, ljubavi. Iris Poljan račune pretvara u podlogu za vezenje, dok ih Lucija Marin godinama sakuplja kao svjedočanstvo potrošačkog društva stvarajući od njih dnevnički zapis.

Sve tri umjetnice, generacijski različite, osnovno diplomirale su na Likovnoj akademiji u Zagrebu da bi potom nastavile rad u različitim medijima.

više...

Tribina: Znanost i filozofija

Tribine

25.04.2022. u 18:00 h ponedjeljak

O slojevitom odnosu filozofije i znanosti dr. sc. Nino Raspudić razgovara s dr.sc. Borisom Kožnjakom s Instituta za filozofiju. Kako se razvila zapadna znanost i na koji način se emancipirala od filozofije? Koja je uloga filozofije znanosti? Može li znanost postojati bez filozofskog okvira? Je li znanost danas postala dogmatična? Što je to antiznanost i koliko je utjecajna u suvremenom društvu? Hoće li korona kriza dovesti do pada ugleda prirodnih znanosti i porasta interesa za filozofiju?

više...

A DOMESTIC APOCALYPSE - filmsko uprizorenje predstave »PopCorn Machine«

KINO

26.04.2022. u 19:00 h utorak

A Domestic Apocalypse prvi je film cirkuske kompanije My!Laika. Film nastaje sa idejom uprizorenja njihove prve predstave »PopCorn Machine« i postavljanje iste u filmsku verziju, što ovim umjetnicima daje puno više mogućnosti za eksperiment i još nadrealnije scene koje im film kao medij pruža.
A Domestic Apocalypse nas kroz cirkusku tehniku, originalnu glazbu i napuštene objekte u kojima je sniman uvodi u svijet nadrealne akcije i apsurda.

više...

GEOPOLITIKA U KONTEKSTU AGRESIJE NA UKRAJINU / Predavač: dr.sc. Svjetlan Berković

Tribine

28.04.2022. u 19:00 h četvrtak

Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja tektonski poremećaj u međunarodnim odnosima, najveći nakon završetka „Hladnog rata“. Ničim izazvana oružana agresija Ruske Federacije na susjednu suverenu i neovisnu državu Ukrajinu eklatantno je kršenje međunarodnog prava, izazivajući negativne posljedice u suvremenom međunarodnom poretku. Međunarodna zajednica, kakva je bila od prestanka blokovske podjele, pa do napada Rusije na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine, više ne postoji. Novi kompleksni politički, sigurnosni, ekonomski i kulturološki globalni izazovi traže preispitivanje dosadašnje teze o suvremenim geopolitičkim međunarodnim odnosima i definiranje nove multipolarne raspodjele u svijetu, te analiziranje i anticipiranje reperkusija takvih promjena.

više...