FEDOR FISCHER - OPTIMIZAM SJEĆANJA

Galerija forum

10.02.2022. - 12.03.2022.

Od četvrtka, 10.2.2022. u Galeriji Forum u Teslinoj 16, od 19 sati može se pogledati izložba Fedora Fischera Optimizam sjećanja.

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu. Osim slikarstvom aktivno se bavi glazbom. U svome razvoju doživio je brojne promjene – od razbijene figuracije, preko realizma, do energične i materične apstrakcije. Ova izložba pokazat će njegove nove, apstraktne slike.

više...

NINA ĐURĐEVIĆ : SAMOIZOLATIVNA

GALERIJA NA KATU

22.02.2022. - 08.03.2022.

Utorak, 22. 2. 2022. u 20.22 h
Otvorenje izložbe fotografija

Ciklus fotografija „Samoizolativna“ Nine Đurđević, nastao je u ožujku 2020. nakon njezina povratka iz Londona, neposredno prije, kako to ona sama naziva, „svjetskog zaključavanja“.
Tijekom četrnaest dana provedenih u samoizolaciji, autorica fotografijama s popratnim tekstovima koje je objavljivala na svojoj facebook stranici svakoga dana u isto vrijeme, bilježi svoja raspoloženja u onim trenutcima koji su tada gotovo svima bili nekako zajednički, jer smo bili vezani za dobro poznati prostor, no ovaj put suženih manevarskih mogućnosti.

više...

JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Kulturno informativnog centra

Posebna događanja

09.03.2022. - 22.05.2022.

Za ravnatelja/icu Centra može se imenovati osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, (“Narodne novine” br. 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15 i 131/17) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja;
- koja se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima;
- koja ima pet godine radnog staža u djelatnostima kulture;
- koja ima znanje jednoga stranog jezika;
- protiv koje se ne vodi kazneni postupak
Iznimno, za ravnatelja Centra može se imenovati osoba koja, pored gore navedenih uvjeta, nema naprijed navedenu stručnu spremu, ako je istaknuti i priznati stručnjak na području kulture i s najmanje deset godina radnog staža.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada i razvoja Centra.
Ravnatelj/ica se imenuje na temelju javnog natječaja na četiri godine.
Ista osoba može ponovno biti imenovana ravnateljem/icom Centra.

više...

Panel-diskusija: „Klaun nas povezuje – Utjecaj rada klaunovadoktora na stanje korisnika domova za starije osobe“

Posebna događanja

10.03.2022. - 11.03.2022.

U organizaciji CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora održat će se PANEL-DISKUSIJA u KIC – u (Kulturno informativni centar) 1 kat, 10. ožujka (četvrtak), 2022. u Zagrebu od 11 do 13 sati.

Na događaju će se okupiti stručnjaci i stručnjakinje iz područja socijalne i medicinske skrbi. Na panel-diskusiji izlagat će dr.med. Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine u Zagrebu koja će govoriti na temu „Demencija ili život u trenutku, filozofska postavka klaundoktora“; Zatim će na temu „Iskustvo zajedničke suradnje stručnjaka u domovima za starije osobe i klaunovadoktora“ govoriti ravnateljice domova za starije osobe: Marija Kuštra, ravnateljica „Doma Medveščak“; Nataša Koražija ravnateljica „Doma Park“ ; Štefica Karačić ravnateljica „Doma Centar“.

Predstavnica socijalne skrbi Grada Zagreba i predstavnica Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu: Dr.sc. Romana Galić, pročelnica Grada Zagreba za socijalnu i zdravstvenu zaštitu; Prof.dr.sc. Ana Štambuk s Pravnog fakulteta će otvoriti važnu temu:„Integracija starijih osoba u naše društvo, kontekst Hrvatske i Zagreba“.

više...

Kino Cirkus - TOUT VA BIEN - 1er commandement du clown

Posebna događanja

16.03.2022. u 20:00 h srijeda

Drugi po redu ovogodišnji Kino Cirkus u Zagrebu održava se u srijedu 16.3.2022. godine u dvorani Kulturno informativnog centra KIC na adresi Preradovićeva 5, s početkom u 20:00.
Ulaz na projekciju je besplatan.

Na repertoaru je: TOUT VA BIEN - 1er commandement du clown

Grupa mladih ljudi odlučila je promijeniti svoje živote- provesti dvije godine u školi za klaunove i suočiti se sa svojim najvećim izazovom do sada: »Pronaći svog unutarnjeg klauna«, naučiti potaknuti publiku na smijeh različitim ljudskim stanjima. Dok ih pratimo kroz njihovu stalnu potragu, njihove trenutke sumnje i trenutke užitka, polako počinjemo shvaćati koliko je ova, gotovo tradicionalna umjetnost, još uvijek živa i više nego ikada- koliko je potrebna.

Redatelj: Emilie Desjardins i Pablo Rosenblatt
Žanr: dokumentarni
Jezik: francuski sa titlovima na hrvatskom
Trajanje: 93'
Godina proizvodnje: 2014.

više...

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ / BIOTEKSTURE

GALERIJA NA KATU

21.03.2022. - 04.04.2022.

Samir Cerić Kovačević umjetnik je koji svoj prostor posebne adoracije prirode pronalazi u ritualnom obredu koristeći fotografiju kao rekvizitu kojom posredno učvršćuje svoju vezu s prirodom, fotografirajući naizgled neugledan motiv.

Fotografije su to lišća i biljaka u krupnim kadrovima koji tu jednostavnu životnu strukturu pokazuju u svoj njezinoj živosti i snazi. Radovi pred nama nisu narativni, nisu to storytelling fotografije, prije apstraktni udari ljepote, mogući putokazi našem zaumnom, intiutivnom povratku prirodi na koji je teško ostati imun. Zaokupljen pitanjem intuitivne povezanosti s prirodom koju je čovjek na samim počecima imao, Samir Cerić Kovačević fotografskom kamerom istražuje i propituje jesu li se, u vremenu fascinacije novim tehnologijama, intuitivne spone s drugim oblicima života u prirodi izgubile, ili ih samo ne osluškujemo dovoljno često.

više...

5. ARTERIA - Tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama

KINO

22.03.2022. - 26.03.2022.

Peto izdanje Arterije u Dokukinu KIC donosi presjek aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima – zagrebačka publika premijerno će gledati nagrađivane filmske posvete legendarnoj punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, sjenovitoj umjetnici i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martínu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, te gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch.

više...

FILOZOFIJA I TEOLOGIJA: podudaranja, razilaženja, (ne)razumijevanja

Tribine

28.03.2022. - 28.03.2022.

S prof. dr. sc. Stjepanom Kušarom razgovarat ćemo o odnosu filozofije i teologije, s posebnim osvrtom na srednji vijek. Kako se razvijao odnos kršćanske misli i grčke filozofije, zašto je sv. Toma Akvinski izvršio prebacivanje s Platona na Aristotela, tko je kroz stoljeća bio čija "sluškinja", koji su glavni suvremeni teološki prijepori, je li bježanjem od teologije filozofija sve više postajala sluškinja ideologije? O ovim i drugim temama vezanima uz odnos filozofije i teologije razgovaramo s eminentnim hrvatskim teologom i profesorom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

više...

Tribina OTPOR (PREMA) KNJIŽEVNOSTI - ANDRE GIDE : Od SSSR-a do Chopina i suda

Tribine

29.03.2022. u 19:00 h utorak

Onoga kojega obično hrvatsko čitateljstvo poznaje kao autora Krivotvoritelja novca ili Vatikanskih podruma, nobelovca i „modernog klasika“ francuske književnosti prve polovice 20. stoljeća, Andréa Gidea, ovdje ćemo predstaviti kao autora posve različite fakture: od putopisa Povratka iz SSSR-a, izdanog deset godina nakon Krležinog Izleta u Rusiju, preko Bilješki o Chopinu i njegove ljubavi prema glazbi koja ipak ne doseže muzikološke uvide jednog Adorna, do zbirke eseja „Ne sudite“, tekstova koji tematiziraju njegovo iskustvo porotnika na sudu i donose promišljanja o uvijek aktualnim pitanjima prava i pravde.

O Andréu Gideu govorit će izv. prof. dr. sc. Maja Vukušić Zorica, i predstojnica Katedre za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

više...