WINTON AFRIĆ - HERE BE DRAGONS

Galerija forum

31.01.2022. - 05.02.2022.

Trodimenzionalni ispisi su kreiranje objekta iz ničega. Iz modela koji je stvoren virtualno, uz pomoć artikulacije plastične mase, materijaliziraju se oblici. Postoji li, stoga, primjereniji postupak za stvaranje figura fantastičnih i mitoloških bića nego li je to 3D print? Winton Afrić izniman je majstor na području 3D skulpture, a ova izložba njegovih radova pokazuje divnu suradnju epoha. Ovdje su uz pomoć nove tehnologije oživljena bića iz drevnih predaja i legendi kultura cijeloga svijeta, bića poput zmajeva i grifona.

više...

Igor Kelčec - Skromni grobar svijetle puti

GALERIJA NA KATU

04.02.2022. - 19.02.2022.

U KIC- ovoj Galeriji na katu, u petak, 4. veljače 2022. u 19 sati, otvara se izložba fotografija Igora Kelčeca Skromni grobar svijetle puti.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Igor Kelčec izlaže u GNK kratki foršpan odabranih epizoda. Tridesetak radova, crno bijelih i u boji, nastali su na negativima ili na dia filmu u razdoblju od 1986. do 1996. godine. Period je to u kojem su jednakom brzinom umirali Jugoslavija, magazini za koje je Kelčec radio te tehnologija i pripadajuća industrija 'kemijske' fotografije.

više...

AICA: DIJALOZI 3 Nada Beroš

Tribine

07.02.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Pozivamo Vas na razgovor s Nadom Beroš u ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 19 sati u KIC-u Zagreb

U okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Nadu Beroš, kritičarku, urednicu, prevoditeljicu, predavačicu i dugogodišnju kustosicu Galerije, potom Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i koautoricu, s Tihomirom Milovcem, „Zbirki u pokretu“, prvog stalnog postava Muzeja u novoj zgradi (2009.-2019.). Nada Beroš bila je dobitnica Godišnje nagrade HS AICA za 2005. godinu, te je povodom nagrade objavljena njezina knjiga „Kroćenje tame: eseji i razgovori o umjetnosti na prijelomu stoljeća“ (Fraktura, 2011.).

više...

FEDOR FISCHER - OPTIMIZAM SJEĆANJA

Galerija forum

10.02.2022. - 12.03.2022.

Od četvrtka, 10.2.2022. u Galeriji Forum u Teslinoj 16, od 19 sati može se pogledati izložba Fedora Fischera Optimizam sjećanja.

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu. Osim slikarstvom aktivno se bavi glazbom. U svome razvoju doživio je brojne promjene – od razbijene figuracije, preko realizma, do energične i materične apstrakcije. Ova izložba pokazat će njegove nove, apstraktne slike.

više...

Tribina: KREŠIMIR MIŠAK - POVIJEST ISTRAŽIVANJA SVIJESTI

Tribine

16.02.2022. u 19:00 h srijeda

Ne postoji konačna definicija svijesti. Dok se nekima čini da ni ne postoji, drugi smatraju da ne postoji ništa izvan nje. Ipak, koliko god neuhvatljiva bila već kao pojam, u posljednjih stoljeće i pol svijest, tj. njeni fenomeni, istraživala se iz raznih kutova. Od spiritističke ere preko remote viewinga i istraživanja kolektivne svijesti pomoću računala, do istraživanja osjetilnosti biljaka i raznih vidova iscjeljiteljstva, ponešto se i naučilo. Pitanje prirode svijesti pogotovo postaje aktualno u današnje vrijeme razvoja tzv. umjetnih inteligencija, baš kao što može biti i put prema mističnijem doživljaju svijeta...

više...

NINA ĐURĐEVIĆ : SAMOIZOLATIVNA

GALERIJA NA KATU

22.02.2022. - 08.03.2022.

Utorak, 22. 2. 2022. u 20.22 h
Otvorenje izložbe fotografija

Ciklus fotografija „Samoizolativna“ Nine Đurđević, nastao je u ožujku 2020. nakon njezina povratka iz Londona, neposredno prije, kako to ona sama naziva, „svjetskog zaključavanja“.
Tijekom četrnaest dana provedenih u samoizolaciji, autorica fotografijama s popratnim tekstovima koje je objavljivala na svojoj facebook stranici svakoga dana u isto vrijeme, bilježi svoja raspoloženja u onim trenutcima koji su tada gotovo svima bili nekako zajednički, jer smo bili vezani za dobro poznati prostor, no ovaj put suženih manevarskih mogućnosti.

više...