POVRATAK / DARKO BAVOLJAK

GALERIJA NA KATU

14.10.2022. - 02.11.2022.

U petak, 14. listopada u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Darka Bavoljaka „Povratak“.

Ciklus „Povratak“ sastoji se od 12 crno-bijelih analognih fotografija snimljenih kamerom tipa Sinar Handy, nastalih u vrijeme karantene (travanj – svibanj 2020.) izazvane pandemijom virusa COVID - 19.

Prema riječima samog autora, „Povratak“ na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom sa plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi. To ponovo doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i „virusom“ u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini.

više...

Izložba: Dubravka Ugrešić "Crvena škola"

Galerija forum

21.10.2022. - 04.11.2022.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Crvena škola" Dubravke Ugrešić u petak, 21.10.2022. u 20h

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u pratećoj publikaciji.

više...

ODGOĐENO - Partitura za kraljicu i dva skakača - Rondo, knjiga snimanja / promocija i razgovor

Posebna događanja

03.11.2022. u 19:00 h četvrtak

Odgađa se tribina PARTITURA ZA KRALJICU I DVA SKAKAČA - RONDO, KNJIGA SNIMANJA koja se trebala održati u četvrtak, 3. 11. 2022.

Datum održavanja objavit ćemo naknadno.

Hvala na razumijevanju.

„Film je opera, scenarij je libreto, a knjiga snimanja je partitura“
(Ante Babaja)

Povodom izdavanja Knjige snimanja Zvonimira Berkovića, koja je zaslugom HDA poprimila oblik prave, ukoričene i za izlog spremne knjige, KIC priređuje javni razgovor o RONDU te o njegovom jedinstvenom autoru i veličanstvenim koautorima.

Kinematografski princip i glazbena forma
Šah kao igra u troje
Autorska osobnost i kreativni kolektiv
Šezdesete ili Periklovo doba
Grad kao stroj za priču

Gore navedene i ostale važne teme pretrest će Mladen Tarbuk, skladatelj i dirigent, Slaven Zečević, montažer i pisac pratećeg teksta, Hrvoje Hribar, redatelj i pisac drugog pratećeg teksta, uz podršku i komentare moderatorice Diane Nenadić, filmologinje i filmske kustosice. Skupu će se uvodno obratiti urednik edicije Mladen Burić.
Pridužite nam se i doprinesite svojim viđenjem!

više...

FILMSKI KURIKULUM - TUNOLOVCI I KONCERT BRANKA BELANA

KINO

09.11.2022. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum u srijedu, 09. studenog u 19 h posvećen je dvama klasicima virtuoza filmske slike Branka Belana. Dokumentarac Tunolovci (1948) mnogi smatraju prvim estetski ambicioznim i umjetnički uspjelim poslijeratnim hrvatskim dokumentarcem, u kojem su agitpropovske parole zamijenili prizori ribarske svakodnevice, a dramatičnu borbu naroda za „bolje sutra“ zamijenila je uzbudljiva borba ribara za današnji plijen tuna. Igrani film Koncert (1954) isprva je bio podcijenjen, ali je nakon revalorizacije priznat kao jedno od najuspjelijih ostvarenja hrvatskog filma svih vremena. Ovaj rani, hrabri primjerak modernizma u jugoslavenskoj kinematografiji sastavljen je od četiri priče koje opisuju život pijanistice Eme. Svaka priča drugačijeg je stila i atmosfere (od sentimentalne i sjetne do komične i satirične). U filmu je svoju debitantsku ulogu ostvario Relja Bašić.

više...

ONO ŠTO SAM HTJELA / SANJA ŠANTAK

GALERIJA NA KATU

10.11.2022. u 20:00 h četvrtak

U četvrtak, 10. 11. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Ono što sam htjela Sanje Šantak.

Sanja Šantak u Galeriji na katu izlaže radove u kojima je jasna pozicija promatračice / voajerke što kadar dijeli na dva dijela između gornjeg i donjeg svijeta, između neba i mora, između istine i laži ili mogućeg i nemogućeg.
Ciklus je nastao na Zlatnome ratu, gdje je autorica svakodnevno s iste lokacije, istog poznatog mjesta, čekala na nepredvidljivost trenutka unutar zadanih parametara.
U tom procesu, „na rubu“ između mora i zraka, očište se nalazi tako nisko da na trenutke nismo sigurni uranjamo li, utapamo li se ili, pak, izranjamo hvatajući zrak. Upravo taj osjećaj balansiranja unosi u ovaj serijal neki jedva primjetan nemir, tihu napetost neizvjesne i pomalo naporne pozicije u kojoj je sve moguće. Sva ta težina mora i snaga njegova plavetnila vidljiva u donjem dijelu fotografija pokazuje moć kojom apstrakcija guta gornje figure ili prikaze.
Sanjin rad poštuje i prihvaća samo jedan okvir u kojem se sadržaj mora dogoditi, a taj je definiran medijem, fotografijama u ovom slučaju, i pozicijom, sve ostalo što se dogodi zakonom privlačnosti uvučeno je u njezin kadar.

više...

TABULA RASA no 2

Galerija forum

11.11.2022. - 03.12.2022.

DANI SRPSKE KULTURE - VEZE ZAGREB BEOGRAD
Petak, 11. 11. 2022. u 20 sati
otvorenje izložbe
TABULA RASA no 2
Sava Šumanović, Dimitrije Bašičević Mangelos, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Zenit
kustosi: Davorka Perić i Darko Šimičić

više...

Predavanje: Sebaldove dijalektičke slike

Posebna događanja

14.11.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Predavanje "Sebaldove dijalektičke slike" prvo je predavanje u okviru novog programa Umjetničkog paviljona Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti u kojemu se autorica projekta, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač usredotočuje na razmatranje kompleksnih odnosa između pojmova slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama.

Četiri predavanja unutar ove serije razmotrit će navedenu temu kroz komparativno čitanje književnog opusa jednog od najvažnijih književnika s kraja 20. stoljeća W.G. Sebalda (1944. – 2001.), profesora europske književnosti na University of East Anglia u Norwichu i utemeljitelja Britanskog centra za književno prevođenje.

više...