Predstavljanje knjige Konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama

Izdavaštvo

04.10.2022. u 19:00 h utorak

Knjiga Konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama nastala je temeljem istraživanja aspekata prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama i oblikovanja odnosa prema slici. Autor je slijedio dvojni metodološki obrazac koji uključuje kvalitativne istraživačke tehnike evokativno-performativne etnografije i kritičko-analitičke tehnike tumačenja slike.

više...

FILMSKI KURIKULUM / KRATKI FILMOVI OKTAVIJANA MILETIĆA

KINO

12.10.2022. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum, program započet u jesen 2019. godine u kinu Tuškanac, od ove jeseni održavat će se u organizaciji Kulturno informativnog centra. Jednom mjesečno prikazivat će se klasici hrvatske kinematografije prilagođeni nastavi povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima. Uvod u svaku projekciju održat će sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma. Ulaz je slobodan i svim ostalim građanima zainteresiranima za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom.

više...

POVRATAK / DARKO BAVOLJAK

GALERIJA NA KATU

14.10.2022. - 02.11.2022.

U petak, 14. listopada u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Darka Bavoljaka „Povratak“.

Ciklus „Povratak“ sastoji se od 12 crno-bijelih analognih fotografija snimljenih kamerom tipa Sinar Handy, nastalih u vrijeme karantene (travanj – svibanj 2020.) izazvane pandemijom virusa COVID - 19.

Prema riječima samog autora, „Povratak“ na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom sa plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi. To ponovo doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i „virusom“ u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini.

više...

VIZUALNO U ETNOLOGIJI I KULTURNOJ ANTROPOLOGIJI

Posebna događanja

20.10.2022. u 19:00 h četvrtak

Ovogodišnji skup HED-a posvećen je raspravi o poetikama i politikama vizualnoga u etnologiji i kulturnoj antropologiji, uzimajući u obzir vizualne izraze – poput fotografije, ilustracija, filma, videa, umjetničkih djela, kartografskih prikaza i dr. – kao predmet i metodu etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja i interpretiranja, te kao sredstvo komuniciranja, stručnih i znanstvenih saznanja u sektoru kulture, obrazovanja, turizma i u drugim javnim djelatnostima.

U društvenim i humanističkim znanostima vizualno je neizostavan predmet analize i izvor spoznaja o različitim aspektima kulture, ali i instrument bilježenja i prenošenja znanja.

više...

Izložba: Dubravka Ugrešić "Crvena škola"

Galerija forum

21.10.2022. - 04.11.2022.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Crvena škola" Dubravke Ugrešić u petak, 21.10.2022. u 20h

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u pratećoj publikaciji.

više...