Izložba “SVE-JEDNO 20”

GALERIJA NA KATU

13.12.2021. - 10.01.2022.

Izložba koja nije izložba produžena do 10. 1. 2022.

Ovo nije izložba.
Je li to zamka za publiku? Još jedna?
Ona je izgovor za druženje i razgovor.
Ona zaokružuje veliku 20. obljetnicu Bacača Sjenki i njihovog postojanja na hrvatskoj kulturno-umjetničkoj sceni, nastavljajući se na multimedijalnu manifestaciju i izložbu “SVE-JEDNO 10” iz 2010-ih. Ne-izložba, naslovljena “SVE-JEDNO 20”, predstavlja 20-godišnje umjetničko, produkcijsko, istraživačko i društveno djelovanje Bacača Sjenki na pojedince, kolektive, zgrade, gradove, države, svemir i nemir.
Manifestna akcija, sažetak djelovanja, interventna prezentacija razbacana kroz sudioničku igru.

više...

JOSIP VANIŠTA - SVA LICA GORGONE

Galerija forum

16.12.2021. - 22.01.2022.

Od četvrtka, 16.12. od 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu moći će se pogledati izložba do sada neizlaganog opusa Josipa Vanište pod nazivom Sva lica Gorgone. Riječ je o njegovim karikaturama.
To su duhoviti crteži Vaništinih kolega umjetnika, prijatelja iz Gorgone, estradnih ličnosti i slučajnih prolaznika. „Karikature prijatelja i javnih ličnosti, sve te fizionomije koje su Vaništu fascinirale, čine zanimljivu povorku lica koja je susretao od kraja 1940-ih, na hodnicima Akademije likovnih umjetnosti (završio ju je godine 1950., a prvi snop ovdje izloženih duhovitih crteža može se datirati u dane njegova školovanja), do 2000-tih, kada su mu se ona ukazivala na televizijskom ekranu.

više...

Čitateljska radionica: Čitaj, ne skitaj!

Tribine

13.01.2022. u 11:00 h četvrtak

Kulturno informativni centar organizira čitateljsku radionicu Čitaj, ne skitaj s učenicima trećih razreda Škole primijenjene umjetnost i dizajna, Zagreb.
Potaknut ćemo učenike da se samostalno izražavaju o knjigama koje su čitali za vrijeme zimskih praznika, da jedni drugima preporuče štiva koja su im se svidjela i da progovore o svom odnosu prema knjigama, čitanju, lektiri i sličnim temama.

Razgovor s učenicima vodit će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Jelena Popović.

više...

Promocija knjige „POTRESNE KRONIKE“ Daniela Pavlića

Izdavaštvo

22.01.2022. u 12:00 h subota

Srušene kuće, ljudi što su sve izgubili, zbunjena vlast koja niti zna niti umije odraditi ono zbog čega je tu, stari grijesi, prazna obećanja, nebriga i uvijek iste politike na Baniji stvorile su scenografiju dostojnu Tarkovskog
(Iz predgovora Aleksandra Olujića)

više...