Robert Torre PSIHIJATRIJA I ANTIPSIHIJATRIJA Online predavanje

Tribine

09.07.2020. - 03.09.2020.

Pogledajte predavanje Roberta Torrea „Psihijatrija i antipsihijatrija“.

Antipsihijatrijski pokret nije, kako se to voli prikazivati, vankontekstualni ispad šezdesetosmaške salonske ljevice, već izdanak i logična krajnja konzekvenca nastojanja poslijeratne socijalne psihijatrije da definitivno okonča azilsku fazu psihijatrije, a samu psihijatriju gurne ka psihijatriji u zajednici.
Što je ostalo od lika i djela negdašnjih karizmatskih prvaka antipsihijatrije? Što je ostalo od terapijskog horizonta ljudskosti koji su bespogovorno provodili u ondašnjim terapijskim hipi-komunama? Zašto ih se i danas hotimice ignorira i gazi? Zar im ni ovo, kao ni ono doba nije doraslo, pa nam usprkos faktičke smrti i dalje dolaze iz budućnosti?
Kontekst desetljeća koja su prošla mijenja i obezvrjeđuje značenja svega što je bilo, ali anarholiberalno počelo antipsihijatrije da sloboda, dostojanstvo i samoodređenje svakog čovjeka (pa i onog ludog), uvijek ima stajati ispred zdravlja i konformističke adaptiranosti, i dalje ostaje vremenu nadređen i neokrznut izazov.

više...

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini

Tribine

14.07.2020. - 21.09.2020.

Kulturno informativni centar u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba dodjeljivat će potpore autoricama i autorima za:

• književno-umjetnički rad
Potpora će se dodjeljivati autoricama i autorima za književno-umjetnička djela u okviru projekta Zagrebačka muza u sklopu kojega će naglasak biti na stvaranju književnih umjetničkih djela koja će popularizirati Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčane – fiktivne ili zbiljske.
Pozivamo sve književnice i književnike koji će biti nadahnuti temom zagrebačkog potresa da napišu roman.

više...

HRVATSKI GLAZBENICI U BEČU - Ciklus koncerata - 16. sezona /novi datumi

Glazbeno scenska

15.07.2020. - 20.10.2020.

S obzirom na trenutačnu situaciju vezanu uz pandemiju, koncerti u Beču planirani za jesen su otkazani.

Ciklus koncerata Hrvatski glazbenici u Beču ove se godine održava po 16. put u prilagođenom obliku. Kao i prethodnih godina, želja nam je bila nastaviti s predstavljanjem pomno osmišljenih programa i odabirom vrhunskih glazbenika.

više...

Moj dan – život djece i mladih Roma

Galerija forum

07.09.2020. - 07.10.2020.

Pozivamo vas na izložbu Moj dan - život djece i mladih Roma koja donosi nove poglede na život djece i mladih Roma kroz šest video radova redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović.
Dokumentaristički video uradci nastali su s namjerom ukazivanja na potrebu izjednačavanja životnih prilika s obzirom na univerzalnost ljudskih prava i zabranu diskriminacije te kako bi doprinijeli rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom. Radovi u produkciji kuće Fade In gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćajući tako protagonistima glas, u želji da ih se čuje.

više...

POEZIJA TO GO Druženje s pjesnicima

Tribine

08.09.2020. u 19:30 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima održat će se u utorak 08. rujna 2020. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go i You Tube kanalu Sonje Zubović.

Na tom trinaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Tamara Bakran, Tomislav Domović, Zvjezdana Jembrih, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin i Sonja Zubović.

U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi gitaristi Lovro Počepan i Leon Marijan.

više...

Jasmin Krpan - LOVERS / izložba fotografija

GALERIJA NA KATU

17.09.2020. - 27.09.2020.

Tijekom duge karijere Krpan je u svijet slao fotografije koje su ne samo prikazivale na poseban, autorski način najčešće rasap neke ideologije ili civilizacijskih dosega, već kontinuirano radi i na dokumentiranju onih manjih, naoko ne toliko važnih. Ispada kako nakon važne, cijenjene i nadasve utjecajne (radom utječe na percepciju događanja) karijere fotoreportera iz centra svjetskih političkih i inih zbivanja imamo autora koji 'rizomatski' razumije svijet i ne bira važnost između malog detalja ili globalne cjeline.
Kroz njegov rad u prikazima Weltschmertza, našeg žala za nedostižnim, i Zeitgeista ljudske gluposti, pa do intimističnih zapisa unutar pojedinih kako kulturoloških tako i političkih epoha, a recimo da je to neki autorsko antropološki pristup fotografiji, svijet nam se čini jasnijim i bližim.

više...

4. ARTERIA – TJEDAN FILMA O UMJETNICIMA

KINO

29.09.2020. - 03.10.2020.

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

Gledat ćemo nagrađivane filmske posvete japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom gigantu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotovanju građevina. Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

više...

1.dan ARTERIE / Nurejev

KINO

29.09.2020. u 19:00 h utorak

utorak, 29. rujna, 19 h – OTVORENJE

NUREJEV / NUREYEV
Jacqui Morris, David Morris, SAD, 2019., 109'

Dokumentarac Jacquija i Davida Morrisa, redateljskog dvojca koji je nominiran za nagradu BAFTA iscrtava fascinantan život plesača i koreografa Rudolfa Nurejeva. Od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu hladnog rata do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Film prati njegovo kreativno prijateljstvo s primabalerinom Margot Fonteyn i vrtoglav uspon do statusa globalnog kulturnog fenomena.

više...