Pregled virtualne izložbe video radova o djeci i mladim Romima po nazivom „Moj dan“

Posebna događanja

15.10.2020. - 31.12.2020.

Izložba je bila postavljena u Galeriji Forum u Zagrebu od 7. rujna do 7. listopada 2020. godine, a kako zbog epidemioloških razloga nismo mogli održati javno otvorenje, priredili smo i virtualnu verziju.

Pozivamo vas da pogledate osobne priče i životne planove Melanije, Antonije, Aleksandra, Željke, Stivena i Nenada, djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine iz različitih dijelova Hrvatske. Također, slobodno podijelite poveznicu dalje, svima koje bi radovi mogli zanimati.

više...

ALEKSANDAR CRNOGORAC: TRANS BALKAN

GALERIJA NA KATU

23.10.2020. - 31.12.2020.

Otvorenje je 23.10. u 19h, a u 17 h je okrugli stol / razgovor na temu transeksualnosti kao nadahnuća.

Trans Balkan dokumentaristički je projekt u fotografsko literalnoj formi koji se bavi transrodnom zajednicom balkanske regije – jugoistočnog dijela Europe.

Nakon zanimljivih kraćih foto eseja koji su se bavili estetkim i društvenim fenomenima na margini društva, Aleksandar Crnogorac kreće s projektom dužeg trajanja kojim putuje u sve dijelove regije kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te najvažnije, raznih stupnjava osobne tranzicije. Tako nastale fotografije i kratki iskazi fotografiranih prezentirani su u dokumentarističkoj formi koja je do sada sakupila portrete i kratke priče osoba iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Grčke i Turske.

više...

Životi Alberta Camusa

KINO

01.12.2020. u 19:00 h utorak

Životi Alberta Camusa / Les vies d'Albert Camus

Francuska, 2020. 98'

Režija: Georges-Marc Benamou· Scenarij: Georges-Marc Benamou · Fotografija: Laurent Fènart, Sebastian Dewsberry, Philippe Grimont · Montaža: Fabienne Alvarez-Giro · Produkcija: Siècle Productions · Uloge: Albert Camus, Catherine Camus, Patricia Blake

Kada je osvojio Nobelovu nagradu 1957. godina Albert Camus imao je 44 godine a u svojem dnevniku prilično je suzdržano zapisao „Nobel. Neki čudan osjećaj melankolije.“ Autor Stranca osjećao se u to doba vrlo osamljeno. Na desnici, na ljevici, u Alžiru, u Francuskoj, napadali su ga sa svih strana. Godinu dana ranije objavio je Pad, svoje remek-djelo prožeto boli i ironijom u kojem je njegova supruga Francine vidjela aluziju na njegove pokušaje samoubojstva. No nakon toga slabo piše i rijetko govori, povjerava se samo prijateljima kao što su Guilloux i Char.

više...

Panel povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa

Tribine

01.12.2020. u 20:40 h utorak

Život Alberta Camusa (1913-1960), alžirskog Francuza i francuskog Alžirca, bio je kratak, energičan i kreativan. Status modernog klasika taj je novinar, borac, pisac, filozof i buntovnik definitivno stekao dodjelom Nobelove nagrade 1957. Camusov opus nikada i nije prestao biti predmet čitateljskog interesa, pa i šezdeset godina nakon njegove smrti i dalje izaziva mnoštvo novih čitanja i diskusija. Na panelu u sklopu Subversive Festivala sudionici će razgovarati o Camusovom književnom i filozofskom djelu – ponajprije o njegovim proznim ostvarenjima, romanima Stranac, Kuga i Pad, zbirci pripovijedaka Progonstvo i kraljevstvo, te autobiografskom, posthumno objavljenom romanu Prvi čovjek, dramskim komadima Kaligula, Pravednici i Opsadno stanje, ali i o filozofskim esejima jer Camus kao filozof nije danas ništa manje čitan i interpretiran nego kao prozni pisac (ukoliko je u njegovu slučaju takva podjela uopće moguća). Mit o Sizifu i, osobito, Pobunjeni čovjek i danas su tekstovi koji se iznova rado interpretiraju.

više...

FILM XX: Tko se boji ideologije?

KINO

02.12.2020. u 19:00 h srijeda

Novo izdanje programa Film XX donosi vizualno istraživanje 'Tko se boji ideologije?' libanonske umjetnice Marwe Arsanios o trima eksperimenata koje su poduzele žene u Rojavi u kojima se kao ključno nameće pitanje reaproprijacije zemlje i sredstava proizvodnje. Tri ekofeminističke strategije dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja.

više...

REVERIES ABOUT LANGUAGE | RÊVERIES AUTOUR DE LA LANGUE | SANJARENJE O JEZIKU

Posebna događanja

11.12.2020. u 19:30 h petak

ONLINE DOGAĐANJE

Pridružite nam se u čitanju poezije pjesnikinje Jasmine Bolfek-Radovani na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku iz njene zbirke "Reveries about Language". Snimljeno u Londonu i Zagrebu, čitanje će se emitirati online putem interneta, nakon čega će glumice Delphine Salkin i Isabelle Dumont, s pjesnikinjom, pročitati još par pjesama iz njezinog novijeg opusa. Događaj završava tribinom koju će voditi David Caddy, urednik međunarodnog neovisnog književnog časopisa “Tears in the Fence” iz Velike Britanije.

više...

FILM XX: Avangardni filmski eseji Laure Mulvey & Petera Wollena

KINO

18.12.2020. - 21.12.2020.

Novo izdanje programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Inovativni i razigrani filozofski filmovi 'Pentezileja: Kraljica Amazonki' (1974.) i 'Riddles of the Sphinx' (1977.) oboje kao polazište uzimaju figure prijeteće ženstvenosti iz grčke mitologije koje egzistiraju na margini, izvan ili prije patrijarhalnog poretka, dok kratki dokumentarci 'Amy!' (1979.) i 'Frida Kahlo & Tina Modotti' (1983.) istražuju stvarne povijesne ličnosti i njihovu medijsku reprezentaciju. U pitanju su avangardni filmski eseji koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Selektorica filmova je Dina Pokrajac.

više...

FILM XX: Online predavanje: Laura Mulvey – Horizonti mogućnosti

KINO

18.12.2020. - 18.12.2020.

Pod utjecajem Pokreta za ženska prava i modernističke estetike Godardovih filmova 1960-ih i 1970-ih Laura Mulvey i Peter Wollen stvaraju politički motivirane filmske eseje koji žele razoriti prevladavajuće moduse reprezentacije i konzumacije umjetnosti. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem nastaju njihovi zajednički uradci te na svoj esej-manifest 'Visual Pleasure and Narrative Cinema' (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.

Laura Mulvey (1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Trenutačno je profesorica filmskih i medijskih studija na koledžu Birbeck pri Sveučilištu u Londonu. Tijekom akademske godine 2008-09. bila je gostujuća profesorica u humanističkim znanostima na koledžu Wellesley. Njezina najnovija zbirka eseja 'Afterimages: On Cinema, Women and Changing Times' objavljena je 2020. godine a istražuje moć i užitak pokretnih slika te radikalne filmske strategije kojima žene režiraju filmove o ženama.
....
POGLEDAJTE SNIMKU

više...

FILM XX: RIDDLES OF THE SPHINX

KINO

19.12.2020. u 19:00 h subota

SFINGINE ZAGONETKE
Riddles of the Sphinx, r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1977., 92'
jezik: engleski, titl: engleski

Britanski avangardni klasik tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te daje jedan od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U švenk kadrovima koji u 360 stupnjeva zaokružuju različita okruženja, od kućanstva do radnog mjesta pratimo protagonistkinju Louise koja balansira između porodičnog i profesionalnog života. Mulvey i Wollen pokušavaju uspostaviti novi odnos između gledatelja i ženskog subjekta prezentirajući višestruke ženske glasove i svjetonazore. Filmski dijalog koji se gradi iz polifonih glasova Louise, njezinih prijateljica i suradnica, dovodi do ambivalentnog ali poticajnog višeznačja. Riječima Mulvey „žena nije slika, već predmet istrage, sadržaj koji ne može biti preispitan kroz estetske smjernice koje je uspostavio konvencionalni narativni film.“

više...

FILM XX: AMY!

KINO

19.12.2020. u 19:00 h subota

AMY!
r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1979., 34'
jezik: engleski

Kratkometražni pseudo-dokumentarac o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson (1903-1941), prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije. Film se sastoji od niza razigranih eksperimentalnih vinjeta, a glazbena podloga uključuje punk ikonu Poly Styrene i njezin bend X-Ray Spex.

više...

FILM XX: PENTEZILEJA: KRALJICA AMAZONKI

KINO

20.12.2020. u 19:00 h nedjelja

PENTEZILEJA: KRALJICA AMAZONKI
Penthesilea: Queen of the Amazons, r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1974., 99'
jezik: engleski, titl: engleski

Prva filmska suradnja Mulvey i Wollena istražuje ikonografiju ratnice i vodi nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? Film prezentira muške i ženske verzije mita ali paradoksalno pokazuje kako je moguće postići dijalog između novih i starih slika te kako sam filmski proces dodaje nove mitološke slojeve.

više...

FILM XX: FRIDA KAHLO & TINA MODOTTI

KINO

20.12.2020. u 19:00 h nedjelja

FRIDA KAHLO & TINA MODOTTI
r. Laura Mulvey & Peter Wollen, UK, 1983., 29'
jezik: engleski

Ovaj kolažni dokumentarac vezan je uz izložbu koju su Mulvey i Wollen kurirali za londonsku Whitechapel Gallery 1982. godine te supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

više...